Reportáže

SKILLET roztavili bratislavskú rafinérku.

SKILLET v Bratislave, foto: Niwy Kováčová

Je úžasné vidieť, ako čím ďalej tým častejšie zahraničné kapely zisťujú, že na Slovensku majú skvelú fanúšikovskú základňu. To isté sa potvrdilo aj začiatkom posledného novembrového týždňa v Bratislave, kedy k nám zavítala banda SKILLET so svojou poslednou šou k novému albumu Victorious. Nebol ešte až taký chladný deň, no v Refinery Gallery bol priam rozpálený a tá praskala nie len pod náporom fanúšikov, ale hlavne skvelej hudby. 

Takmer plná hala bola jasným dôkazom, ako očakávaný bol príchod tejto kresťansko-rockovej štvorice. SKILLET sú nie nadarmo označovaní za najtvrdšie pracujúcu kapelu, najmä keď sa za posledné roky dokázali vypracovať na pozíciu svetovej senzácie. S desiatimi albumami na konte a najmä poslednou štúdiovkou Victorious prišli do Bratislavy nás presvedčiť, že takýchto koncertov tu skrátka potrebujeme viac. 

Refinery Gallery sa zaplnila fanúšikmi pomerne rýchlo. Či to malo na svedomí chladné počasie alebo nedočkavosť, bolo jasné, len čo sa svetlá zhasli a na pódium vyšla prvá kapela večera DEVOUR THE DAY.  Aj napriek výraznejším technickým problémom so zvukom bolo na chlapcoch vidieť, ako si svoj čas pred fanúšikmi užívajú. Ich set nebol dlhý, zahrali približne desať skladieb, ale dokázali za ten čas všetkých skvele naladiť. Ku koncu dokonca aj potešili srdcia fanúšikov grunge coverom skladby Smells Like Teen Spirit od NIRVANY, ktorý im vyšiel na výbornú. 

SKILLET v Bratislave, foto: Niwy Kováčová

Len čo doznela posledná skladba, chlapci prenechali miesto na pódiu svojim krajanom z Memphisu, SKILLET. Dvaja páni a dve dámy zaujali svoje pozície a v momente naplno rozbalili svoju energickú šou. Už počas prvej skladby koncertu z albumu „Unleashed“ (2006) Feel Invincible bolo jasné, v akom duchu bude pokračovať zvyšok večera. SKILLET do svojho setu zakomponovali hneď päť skladieb z nového albumu Victorious (2019), ktorý sa nesie v podobnom duchu ako ich posledné počiny, akurát ho obzvláštnili jemnou štipkou popu. Legendary, Victorious, Save Me či Anchor, spolu so staršími vecami ako Comatose, Monster, Awake And Alive alebo Lions takmer rozobrali Refinery Gallery na súčiastky. 

Celý koncert podčiarkla okrem výborného zvuku aj skvelá svetelná šou. John dokonca počas niektorých pesničiek vybehol na pódium s CO2 delami pripevnenými na rukách. Tak si fanúšikovia v prvej rade síce na pár sekúnd neužili príliš veľa z výhľadu, zato mali o zážitok postarané. John, jeho manželka Korey, Jen a Seth si viditeľne užívali skvelú atmosféru, ktorú im slovenskí fanúšikovia pripravili, a ktorí si priam išli vykričať hlasivky počas celého koncertu. Ani jedna skladba neobišla na prázdno. Sethova dokonalá práca s gitarou si vyžiadala obdiv stoviek fanúšikov, rovnako ako aj neustále čistý vokál Jen napriek tomu, ako intenzívne dominovala za bicími. 

Počas celého koncertu snáď nebola jedna chvíľa kedy by nebolo jasné, prečo si SKILLET vyslúžili také uznanie na hudobnej scéne. Možno ich snáď aj nazvať CREED dnešnej doby. A možno aj preto o nich nie je núdza v Európe, či už na letných festivaloch alebo koncertoch v susedných štátoch. Pri otázke, či už niekedy ľudia v publiku boli na ich koncerte, sa do vzduchu zdvihli ruky takmer polovice rafinérky. Snáď pri najbližšom koncerte tých rúk bude viac než polovica. Po tomto hudobnom zážitku o tom nepochybujem.

Autor reportáže: Zuzana Tomková

Related Articles

Back to top button