Rozhovory

SAMSARA: „Stále viac sa dostávame do povedomia zahraničných fanúšikov.“

Temnota T. Diabolos, Samsara, foto:

Srdce nejedného metalového fanúšika sa môže naplniť radosťou a hrdosťou nad množstvom talentovaných muzikantov či zoskupení, ktorí pôsobia na malej slovenskej metalovej scéne a ktorí sa čoraz viac dostávajú do uší a povedomia fanúšikov nielen u nás, ale i v zahraničí. Na Slovensku existuje bohatá scéna, ktorá ponúka hádam skoro všetky odnože tvrdej muziky. Dokonca aj doom metal, ktorý úspešne prezentuje topoľčianska (a odvšadiaľ inde pochádzajúca) formácia menom SAMSARA, ktorej líder, gitarista a spevák Temnota T. Diabolos zodpovedal na naše otázky.  

Doom metal je skôr okrajový žáner a kapiel tohto druhu nie je na Slovensku či v Čechách až tak veľa. Aké bolo ťažké či ľahké nájsť spoluhráčov do kapely, ktorej zakladateľom si práve ty?
Áno, ide o okrajovejší štýl, ale nájsť spoluhráčov nebolo až tak zložité. Každý chce hrať rýchlo, black, alebo death, nájdu sa však ľudia, ktorý holdujú emotívnym veciam, pomalšej muzike a radi si ju zahrajú. Na Slovensku je takýchto kapiel fakt málo a dajú sa spočítať na prstoch jednej ruky.  

Váš debut z roku 2017 pod názvom „When The Soul Leaves The Body“ je, dá sa povedať, klasickou doom metalovou porciou so všetkými atribútmi, ktoré tomuto žánru prináležia… Šesť ultra dlhých ťahavých ponurých skladieb (napr. „Between two Worlds“ má vznešených 13 minút), sprevádzaných tvojím growlingom, potešia nejedno temné srdce doomového poslucháča. Od dátumu vydania nahrávky už ubehli štyri plnotučné roky. Ako spätne hodnotíš tento album?
Album hodnotím veľmi pozitívne, aj keď isté veci by som s odstupom času vedel zmeniť. Ohlasy na CD boli veľmi kladné aj na domácej scéne, ale prekvapila ma najmä odozva zo zahraničia. Priznám sa, že to som vôbec nečakal, ale je to príjemný pocit. Stále viac sa dostávame do povedomia zahraničných fanúšikov, každým dňom stúpa počet vzhliadnutí na YouTube, šplhá sa to k číslu 30000, čo je na slovenské pomery a doom metal skutočne slušná cifra.

Čo považuješ za najväčší úspech od čias ako album uzrel svetlo sveta a zatemnil uši metalovým fajnšmekrom?
Za úspech pokladám to, že album vôbec vyšiel. Cesta bola dlhá a komplikovaná, došlo k personálnym zmenám v zostave a rôzne prekážky spôsobili, že vydanie sa naťahovalo. Som rád, že sa album podarilo vydať a veľkým prekvapením bola jeho nominácia na Music Radio Awards – Rádio Hlavy 2017 v kategórii hard and heavy. Trochu ma šokovalo, že death doom takého razenia, sa dostane tak ďaleko. Dostali sme pozvánku od majstra depresívneho blacku, doomu a funeralu, ktorý vystupuje pod menom Déha a ten nám dal ponuku na nahrávku ďalšieho albumu. Stretli sme sa osobne a dohodli spoluprácu. Je to skvelý človek, muzikant, producent, jednoducho kapacita. Okrem iného sú aj pozvánky na veľké festy, napr. Brutal Assault, ktorý sme bohužiaľ kvôli problémom už dva krát odmietli, ale organizátori vedia, že fungujeme, tak niekedy určite, heh.

Páči sa mi na ňom vytvorenie pochmúrnej atmosféry, ktorá sa na albume tiahne všetkými skladbami. Naozaj parádne atmosférické kúsky. Kde nachádzaš inšpiráciu pre muziku, ale aj svoje texty?
Trochu ťa poopravím, texty písal bývalý gitarista M., vložil do nich svoje pocity. Spolu s bicmanom sme odsúhlasili ich použite. Píšem aj ja rôzne temné básne a texty, ktoré sa chystám vložiť do nových skladieb. Inšpiráciu čerpám z každodenného života, z toho čo prináša. Ovplyvňujú ma rôzne nálady, situácie, alebo počasie, veď vieš, že každý deň slnko nesvieti, heh. To isté sa deje vo vnútri človeka, mám rád emotívne veci a pocitovo sa ich snažím vyjadriť vo svojej muzike.

Kto všetko sa na tvorbe skladieb podieľal? Mali ste na ňom aj nejakých hosťujúcich umelcov?
Album „When The Soul Leaves The Body“ sme nahrali ako prvá zostava v trojici: Martin – gitara, texty, basa, Peťo – bicie, ja – vokály, sample, gitara. Hosťujúci člen Pavel M. nám robil väčšinu samplov. Do budúcna mám už inú predstavu, poznám veľký okruh hudobníkov, ktorých by som rád pozval hosťovať, heh, menovať ich nebudem, ale je ich dosť.

Samsara – When The Soul Leaves The Body (Full-Album)

Keby si si mal vybrať, s ktorým muzikantom slovenskej či medzinárodnej scény by si chcel spolupracovať, kto by to bol a prečo?
Fúha, ťažká otázka, mám veľmi veľa obľúbencov. Čo sa týka ženského pohlavia, vedel by som si predstaviť v našej muzike hlas Sharon den Adel, Tarji, Lisa Gerrard, Heike Langhans, Natalie Koskinen, ale poznám výborné speváčky na domácej scéne a tiež z Čiech. Napadá ma skvelý a kvalitný muzikant Peter Tagtgren, je ich však oveľa viac. Reálna spolupráca však nie je, ale človek nikdy nevie, kde sa ocitne, hah.

Kúpte si slovensko-český Rock Hard, poštovné neplatíte. Ďakujeme za podporu!

Všetky skladby sú v angličtine. Uvažovali ste niekedy, že by ste vyskúšali nejakú naspievať aj v slovenčine?
Na prvom albume nie, ale teraz, ako letí čas som uvažoval nad zakomponovaním básne, prípadne nejakého textu. Za pokus to iste stojí, uvidíme, čo nás napadne.

Koncertovali ste aj v zahraničí? Aká bola odozva? Kde by si si veľmi rád zahral?
Naše meno nie je ešte veľmi známe, zatiaľ si ho len budujeme. Čo sa týka koncertov, uskutočnili sa na Slovensku a v Čechách, ohlasy ľudí sú príjemné, ladené pozitívne, máme svojich fanúšikov a postupne sa dostávame do povedomia ľudí. Hráme štýl muziky, ktorý nepriláka masy ľudí, ale určite vieme zaujať. Vypočul som si názor ľudí, ktorý metalu nefandia, ale naša hudba ich „dostala“ tým, že v sebe ukrýva citlivosť a emócie. A toho je v dnešnom rozjebanom svete ako šafranu… Kde by sme radi koncertovali? Myslím, že tých miest je viac, ale poteší každá príležitosť, ktorá sa naskytne a bude nám vyhovovať. U nás prevláda skromnosť, žiadny „horenos“, či podobné sa nekoná. Zaujímavá by bola Škandinávia, možno Amerika, ale to je len sen, heh. Je veľa kvalitných festivalov, spomeniem mne blízke Wacken Open Air, Summer Breeze, Hellfest…, bolo by skvelé si tam zahrať a byť úspešný. Zaujímavé sú však aj tie menšie undergroundové festivaly, spomínaný Brutal Assault by sa mohol najbližšie podariť!

Kde vás budú môcť fanúšikovia vidieť najbližšie?
Do konca roka budú pozastavené vystúpenia a povenujeme sa nahrávke nového singlu. Ponuky prichádzajú stále,  momentálne väčšinou na budúci rok do Čiech, nasledujú festivaly, avšak všetko je v štádiu riešenia, zatiaľ nie sú stanovené žiadne dátumy.

Pracujete aj novom materiáli?  Môžeme sa tešiť opäť na doom v štýle debutu?
Keďže kvôli korona vírusu boli pozastavené všetky akcie, sústredili sme sa na tvorbu nového EP. Ide o trojskladbové EP + nejaký ten bonus. V súčasnej dobe máme jednu skladbu nahratú a začíname sa venovať ďalšej, s ktorou čochvíľa pôjdeme do štúdia. Svoju doomovú tvár si určite zachováme, napriek tomu, že sme sa trošku posunuli do melodických rýchlejších štýlov, veď budete počuť, heh. Myslím, že sme namiešali správne korenie a ľudom sa bude naša novinka páčiť. Treba ešte doladiť vokály, mix a mastering… Ak všetko pôjde bez komplikácií, predpokladám, že na jeseň či v zime by to mohlo byť vonku! Dúfam, že to všetko v pohode zvládneme. Momentálne je situácia s koncertmi nepriaznivá, akcie sa vo veľkom neorganizujú. Hovorí sa o druhej vlne korona vírusu, nikto nevie, ako to bude ďalej. Venujeme sa skúškam, tvorbe, snažíme sa to zvládať pokojne.

Máte aj video promo ku nejakej z vašich skladieb? Plánujete aspoň nejaké lyric video?
Nejaké promo videá iste existujú, „Between Two Worlds“ sa dá pozrieť na YouTube, a tiež aj full album „When the soul leaves the body“. Čo sa týka novinky, ku skladbe uvažujeme nad oficiálnym videom, ale všetko ukáže čas. 

Čo by si dodal na záver rozhovoru pre čitateľov RockHardu?
V prvom rade ďakujem za priestor vo vašom časáku, zdravíme všetkých čitateľov, aj nečitateľov, ktorí podporujú a zaujímajú sa aj o našu scénu! Kto prejaví záujem si nás vypočuť, poprípade zakúpiť naše CD, môže nás kontaktovať cez našu Facebookovú stránku! AVE DOOM FOREVER!!!

Adriana Jakubíková

Related Articles

Back to top button