Rozhovory

Sonia Anubis (CRYPTA): Nejde nám o súperenie s Nervosou.

Sonia Anubis, Crypta, 2020

Určite mnohí z vás, nielen na našom webe, zaznamenali zemetrasenie v brazílskej thrash/deathovej smršti NERVOSA. Tam bola gitaristka Prika nútená vystavať úplne novú zostavu kapely. Odídené Fernanda Lira a Luana Dametto sa spojili s gitaristkami Soniou Anubis (COBRA SPELL, ex-BURNING WITCHES) a Tainou Bergamaschi (ex-HAGBARD) a ohlásili spoločnú kapelu CRYPTA. A práve tejto kapele sa budeme na nasledujúcich riadkoch trochu venovať. Na pomoc som si zavolal gitaristku Soniu Anubis.

Ahoj Sonia. Ako oficiálny dátum zrodu skupiny CRYPTA je uvádzaný jún 2019. Znamená to teda, že ste sa už pred rokom dohodli na vzájomnej spolupráci? Mohol by to byť jeden z dôvodov, prečo sa rozišli cesty dievčat z NERVOSA?
Dôvodom, prečo sme založili skupinu CRYPTA, bolo to, že všetky sme potrebovali nejaký vedľajší projekt, aby sme sa trochu odreagovali od našich domovských kapiel a zároveň si rozšírili svoje hudobné horizonty. Všetky zo srdca milujeme death metal, ale nemali sme dosiaľ žiadnu kapelu, v ktorej by sme sa mohli v tomto smere naplno realizovať. Fernanda a Luana v tom čase rozhodne neplánovali odísť z NERVOSY a vymeniť ju za CRYPTU. Všetky sme sa dohodli, že naše kapely NERVOSA a BURNING WITCHES budú mať vždy za každých okolností prednosť. Tento projekt tu mal byť ako vedľajšia záležitosť, v ktorej sme mali zo seba vypudiť svoju kreativitu a vnútorných démonov.

Vravíš, že miluješ death metal. Si ale heavy metalová gitaristka z Holandska, alebo teda gitaristka v heavy metalových kapelách. Ako si sa spojila s thrash/deathovými hudobníčkami z Brazílie? V Brazílii je v súčasnosti veľmi zlá situácia kvôli pandémii. Ste spolu v kontakte?
Okrem toho, že som heavy metalová gitaristka, hrala som predtým, než som vstúpila do BURNING WITCHES vo viacerých death metalových kapelách ako basgitaristka. Prvý krát sme sa s babami stretli už dávnejšie. NERVOSA aj BURNING WITCHES hrali na jednej akcii vo švajčiarskom Lucerne. Pokecali sme len krátko, ale ostali sme odvtedy v kontakte cez sociálne siete. Pár krát sme spolu chatovali a obe sa mi zdali byť fajn. A vyzerá to tak, že aj ja som sa zdala byť fajn pre nich (smiech). Po krátkom čase mi Fernanda a Luana navrhli, aby sme založili death metalový projekt. A to bol vlastne zrod kapely CRYPTA.
Aj keď žijeme od seba pomerne ďaleko, teda do pekla, žijeme na opačnej strane sveta, sme v dennom kontakte cez WhatsApp, takže ochorenie Covid-19 naše plány zatiaľ príliš neovplyvnilo.

Takže už ste začali pracovať na prvých skladbách? Aké bude vlastne hudobné smerovanie CRYPTA? Kto je hlavným skladateľským motorom kapely?
Áno, začali sme tvoriť materiál. Náš štýl by som popísala ako mix oldschoolového, brutálneho a blackom načuchnutého death metalu. Nemáme zatiaľ žiadneho skladateľského lídra. Pracujeme spoločne a väčšina riffov pochádza odo mňa a Fernandy. Taktiež Luana prichádza s nápadmi a vo všeobecnosti my tri sme teraz veľmi aktívne pri tvorbe nových skladieb. Tainá sa k nám pridala až v poslednom období, takže ju musíme zapracovať do procesu. Fungujeme tak, že si spoločne nahrávame na cloud svoje riffy, diskutujeme o tom a spájame spolu tie, u ktorých cítime, že sa k sebe dobre hodia do štruktúry skladby. Keď vytvoríme základnú štruktúru skladby z gitarových riffov, posunieme to Luane a ona k nim vytvorí zabijácke bicie linky.

Crypta, 2020

Oznámenie vzniku vašej kapely sa stretlo u fanúšikov s pozitívnym ohlasom. Registrujete už aj záujem zo strany promotérov a vydavateľstiev?
Je úžasné a nad naše očakávania, že zatiaľ prijímame odvšadiaľ len pozitívnu energiu. Jeto veľmi motivujúce. Naozaj sme nečakali takéto nadšené reakcie. Dostávame mnoho emailov od pormotérov i vydavateľstiev. Čo sa týka vydavateľstva, pracujeme na tom. A tiež sme otvorené  ponukám od promotérov.

Fanúšikovia kapely NERVOSA v súčasnosti pozorne sledujú, čo sa deje v tábore ich obľúbenej kapely a zároveň sledujú, s čím vyrukuje CRYPTA. Cítite trochu tento tlak pri tvorbe nových skladieb? Aká je nálada medzi týmito dvoma kapelami? Pravdepodobne vás spolu neuvidíme na turné… či?
Pravdupovediac, nepociťujem žiadny tlak. Budem ďalej pokračovať v písaní tak, ako pred oznámením existencie našej kapely. Nič iné vlastne ani robiť nemôžem (smiech). Myslím, že tlak je vytváraný skôr na tých, ktorí vymýšľajú nepravdivé a konšpiračné teórie o bývalých členkách a tých, ktorí týmto “zaručeným” správam veria. CRYPTA je proste iná kapela a nejde o žiadne súperenie s NERVOSOU. Chápem, že ľudia budú porovnávať naše kapely a hudbu, ale myslím, že časom sa to vytratí. Sme veľmi nadšené a motivované posúvať CRYPTU dopredu a rovnako sú určite motivované aj dievčatá v NEROVSE so svojou novou zostavou.

Bude pre teba teraz CRYPTA hudobná priorita? Predsalen, je tu ešte tvoja kapela COBRA SPELL, s ktorou si práve dokončila debutové EP. Ako to vidíš? (Otázka pôvodne obsahovala aj dotaz na BURNING WITCHES, avšak deň po rozhovore Sonia oznámila odchod z tejto kapely, takže som túto časť upravil tak, aby sedela s realitou, pozn. red.).
Pred niekoľkými mesiacmi som ukončila moju kariéru web-developerky, aby som mohla 100% môjho času venovať hudbe, čo mi umožnilo venovať všetkým mojim kapelám dostatok času. Musím povedať, že to zatiaľ vnímam, ako najlepšie rozhodnutie, ktoré som mohla urobiť. Napriek tomu som musela urobiť niektoré rozhodnutia, aby som sa aj naďalej cítila dobre. Musela som v posledných týždňoch riešiť vážne situácie.
Po dlhých úvahách som sa rozhodla venovať sa len kapelám CRYPTA a COBRA SPELL a opustiť BURNING WITCHES. Posledných dva a pol roka bolo plných úžasných zážitkov, splnených snov a otvorilo mi to dvere do ďalšej časti mojej kariéry, v ktorej sa chcem zamerať na písanie vlastnej hudby.

Neviem, či to vieš, ale NERVOSA si za posledné roky vybudovala skvelé meno medzi fanúšikmi na Slovensku a hoci každý z nich bude vedieť, že ste odlišná kapela, budete vďaka Fernande za mikrofónom, sledovaní zo začiatku najmä týmito fanúšikmi. Aký odkaz by si im ku nám poslala?
Od kapely CRYPTA môžete očakávať viac brutality a death metalu než od akejkoľvek z našich predošlých kapiel. Gitarové riffy budú drviť kosti, bicie budú veľmi vytrvalé a spev bude brutálny. Všetky z nás do toho dávame všetku svoju vášeň a verím, že ľudia to budú cítiť, keď v budúcnosti vydáme našu hudbu. Nezabudnite podporovať vašu domácu scénu a začínajúce kapely! Je to dôležité, aby sme udržali undergroundovú scénu nažive!
A ešte jeden môj sen. Vždy som túžila zahrať si na Obscene Extreme festivale a dúfam, že sa nám to podarí práve s CRYPTA! Stay brutal!

Dodo Ďatel

Related Articles

Back to top button