Reportáže

Alter Bridge v najlepšej forme odpálili viac než 100-minútovú show.

Alter Bridge | Shinedown | The Raven Age | 29.11.2019 - Viedeň, Gasometer

ALTER BRIDGE vo Viedni, foto: Niwy Kováčová

Nie je vôbec žiadny nezvyk, že sa u našich susedov vo Viedni odohrávajú jedny z najlepších koncertov sezóny. V poslednom období môžeme byť len radi, že sa Slovensko dostáva viac a viac do povedomia zahraničných kapiel. Tentokrát však americkí Alter Bridge opäť zakotvili vo viedenskom Gasometri a svojim fanúšikom predstavili ich šiesty štúdiový počin Walk The Sky.

Táto pätica však nekoncertovala sólo – na tour si prizvala taktiež britskú kapelu The Raven Age, ktorí už minulý rok robili predskokana vedľajšiemu projektu Marka Tremontiho. Okrem nich sa ale predstavili aj úžasní Shinedown, ktorí opäť len potvrdili svoju formu a neutíchajúcu energiu.
Prvá kapela večera, The Raven Age, si našla v publiku niekoľko fanúšikov aj napriek tomu, že v našich končinách nie sú príliš známi. Ich šou však chýbala energia a nedá sa práve povedať, žeby svojim vystúpením publikum nejak výrazne oslnili. Spevák síce už nestál väčšinu koncertu k publiku chrbtom, ako mal vo zvyku, no stále to nebolo ono. Viditeľne sa to odzrkadlilo aj na reakciách fanúšikov, ktoré sa ale výrazne zmenili len čo The Raven Age na pódiu vystriedali Shinedown. Tí priniesli o poznanie energickejšiu, pozerateľnejšiu a najmä počúvateľnejšiu šou.

SHINEDOWN vo Viedni, foto: Niwy Kováčová

Od samého začiatku po posledné tóny sa táto štvorica z Floridy prakticky nezastavila. Publikum poriadne rozprúdili a je viac než možné, že tým, ktorí Shinedown videli prvýkrát, od údivu padla sánka. Brent Smith sa absolútne vyžíval v každom pohybe, každom tóne, na pódium predvádzal hotové divadlo a stále pritom dokázal spievať perfektne čisto. Počas ich hodinového setu odznelo hneď niekoľko noviniek z ich posledného albumu Attention Attention! a Brent nie raz do koncertu zapojil aj celé publikum. Pred skladbou Enemies si spravil prechádzaku pomedzi fanúšikov takmer až na koniec haly a počas pomalšej piesne Get Up sa Gasometer rozsvietil množstvom mobilných telefónov. Rozvášnených fanúšikov potešili aj staršími hitmi ako Sound of Madness či Cut The Cord až sa nakoniec rozlúčili poslednou skladbou Brilliant.

ALTER BRIDGE vo Viedni, foto: Niwy Kováčová

Napriek skvelému výkonu Shinedown bolo však viac než zrejmé, že viedenský Gasometer bol beznádejne vypredaný najmä kvôli hlavnej hviezde večera. S tónmi úvodnej skladby One Life a za búrlivého nadšenia fanúšikov vyšli na pódium Alter Bridge, aby odpálili vyše sto minútovú rockovú šou ako sa patrí. Už s prvým singlom z nového albumu Wouldn’t You Rather sa dalo predpokladať, že neutíchajúce nadšenie pretrvá zvyšok večera. Alter Bridge svoju perfektnú hudobnú formu tentokrát podškrtli aj výraznejším led osvetlením na pódiu, čo dodalo celému koncertu ešte lepšiu atmosféru. A ako je na ich súčasnej tour zvykom, aj Viedni pripravili menšie prekvapenie.
Tentokrát si pre Viedenské publikum pripravili prvé live vystúpenie Forever Falling, skladby z nového albumu, na ktorej najmä vokálmi hviezdi práve Mark Tremonti. Už z jeho sólových počinov je jasné, čo v hrdle nosí tento gitarový mág. Jeho spev sa však s posledným albumom posunul na úplne novú úroveň a jeho podanie Forever Falling bolo nepochybne jedným z najlepších zážitkov večera.
Chlapci z Alter Bridge síce neprekypujú takou výraznou energiou ako Shinedown a nebehajú po pódiu z jedného konca na druhý, no ich ohromná sila je stále v dokonale zahraných gitarových riffoch, silnej rytmickej sekcii, ktorá perfektne podškrtáva každú skladbu a zároveň aj v silných speváckych výkonoch. A akosi sa zdá, že práve vo Viedni si svoje vystúpenia užívajú najviac. Nie raz označili Viedeň za najúžasnejšie miesto na zemi a bolo jasne vidieť, že sa tam skutočne cítia ako doma. A čím spokojnejší hudobník, tým spokojnejšie publikum, čo sa aj ukázalo v plnej kráse. Či už počas skladby Metallingus, kedy sa Myles objavil na pódiu po jediný raz bez gitary, alebo počas Open Your Eyes, kedy dokázal rozospievať jednohlasne celý Gasometer.
Snáď jediným sklamaním celého koncertu bol nie práve najlepší zvuk v Gasometri, ako sa stáva aj pri mnohých iných koncertoch. Napriek tomu bol však tento večer jedinečným hudobným zážitkom. Alter Bridge opäť potvrdili svoje hudobné kvality a aj to, že ich fanúšikovská základňa sa čoraz viac rozširuje.

Autor reportáže: Zuzana Tomková

Related Articles

Back to top button