Aktuality

SOLBRUD prichádzajú s netradičným live albumom

Solbrud, foto: Naya Buch

Dánsky black metalový počin SOLBRUD od svojho vzniku v roku 2009 vytvoril melodické, atmosferické a evokatívne kompozície v surových zvukových scénach podobných búrke. Ich debutový eponymný album vyšiel v roku 2012 a v roku 2014 ho následoval pekelný album „Jærtegn“, ktorý bol charakteristický zložitým spôsobom písania skladieb. Ten sa v roku 2017 ďalej rozvíjal na albume „Vemod“. Všetky tri albumy a intenzívne živé vystúpenia tohto kvarteta spravili zo SOLBRUD kapelu s výnimočnou umeleckou víziou rozvíjajúcou sa v nekompromisnom a hraničnom tlaku blck metalu.

SOLBRUD sú tiež známi tým, že účinkujú na jedinečných miestach so špeciálnou starostlivosťou o svetlá a rekvizity, ktorých výsledkom je „Levende I Brønshøj Vandtårn“, starostlivo zostavený koncertný dvojalbum a video, ktoré vychádza 26. marca 2021. Všetky skladby boli nahrané vo vodnej veži Brønshøj v Kodani počas dvoch vypredaných koncertov (23. a 24. november 2019). Veža je známa svojou brutálnou architektúrou a jedinečnou akustikou -15 sekúnd prírodného reverbu, ktorý vytvára príhodnú atmosférickú kulisu pre monumentálny zvuk kapely. Navyše bola veža mrazivo chladná, čo umocňovalo povahu hudby.

Album „Levende I Brønshøj Vandtårn“ pozostáva z ôsmich skladieb zo všetkých troch predchádzajúcich štúdiových albumov SOLBRUD. Niektoré piesne boli prearanžované a prepojené tak, aby zohľadňovali špeciálnu akustiku, zatiaľ čo iné ostali v pôvodnej podobe. Okrem toho bola do setlistu pridaná nová pieseň „Sjæleskrig“, ktorá až strašidelne rezonuje v dozvuku veľkej veže.

Spolu so zvukovou časťou bol celý koncert zachytený aj na filme a videozáznamy sú obsiahnuté ako DVD na vinylových aj CD nosičoch „Levende I Brønshøj Vandtårn“. Vydanie obsahuje aj brožúru s fotografiami z koncertov vo vnútri veže. Kapela spolu s vydavateľstvom Eisenwald sa rozhodli tento koncert aj zdieľať na YouTube a tak si ho môžete pozrieť v dolnej časti tohto článku.

Solbrud, foto: Naya Buch

Kapela tento projekt okomentovala nasledovne: „Vďaka extrémnym akustickým vlastnostiam vo vnútri veže je celkom fascinujúcim zážitkom vstúpiť do obrovského betónového valca, zatiaľ čo jeho mohutné piliere siahajú až 34 metrov nad vás. Rozmiestnili sme naše vybavenie okolo stredu veže, čo umožňovalo divákom krúžiť po objekte a meniť vizuálne a aj sluchové vnímanie predstavenia. Reverb a ozvena vodných veží vzrastá, čím ďalej ste od zdrojov zvuku. Aby sme zachytili aj tento jedinečný zvukový zážitok, nainštalovali sme pozdĺž točitého schodiska vedúceho k vrcholu veže mikrofóny. Okrem zážitkov z týchto novembrových nocí z iného sveta bola teplota vo veži mierne nad nulou, čo viedlo k viditeľnému dychu a mrazu.“

Related Articles

Back to top button