Rozhovory

INCITE – zobudia aj mŕtvych?

Arizonskí drviči o svojej novinke „Wake Up Dead“

Večne vysmiaty Ritchie Cavalera s chudou postavou a mohutným hlasom a za ním kapela, ktorá svojim moderným metalom šliape na krk mnohým stáliciam štýlu. Tak toto sú INCITE. Po pandémii vydávajú parádny album „Wake Up Dead“, a tak by bol hriech, aby nám Ritchie o ňom neporozprával. Budete sa čudovať, čo všetko sme z neho vytiahli. Tak sa nenechajte rušiť a užite si rozhovor o čerstvej novinke z horúcej Arizony. Metal Up Your Ass!!!

Ahoj Ritchie. Naposledy som sa s tebou bavil, keď ste vydali váš tretí album „Up In Hell“. Odvtedy prešlo veľa času a vydali ste tri albumy, vrátane najnovšieho „Wake Up Dead“. Skús nám povedať, ako ste ako kapela pokročili po hudobnej a aj osobnej stránke?

„Up In Hell“ bol prvým albumom, na ktorom som sa ja, Lennon (Derek Lennon Lopez – bicie pozn.red.) a Eli (Santana – gitara pozn.red) poriadne dali dokopy, takže to bolo pre nás nové a aj experimentálne. Nevedeli sme, akým smerom by sa mala kapela  podľa nás uberať. Avšak od tej doby bol každý vydaný album lepší a veľmi sme sa zlepšili. Ako si povedal, vydali sme tri albumy počas desiatich rokov, takže sme ako kapela viac zosúladení, vieme, čo chceme, máme lepší pohľad na veci a od tej doby sa naše priateľstvo a puto viac upevnilo. Nemohli by sme byť na tom lepšie!

Verím tomu, že ste boli pevne zomknutá partia, ktorá to ťahala v dobrom aj v zlom. Preto bolo pre mňa prekvapivé, keď odišiel Dru „tang“ Rome –  gitara pozn.red.). Môžeš prezradiť dôvody, ktoré k tomu viedli?

Vieš, v kapele môže nastať veľa osobných konfliktov a povedal by som, že naše predstavy ohľadom hudby a smeru sa začali dosť líšiť s tými, aké mal Dru. Z tohto dôvodu sa už bohužiaľ sa k nám do kapely nehodil. Je to nešťastná situácia, ale na dnešnej hudobnej scéne je normálnou vecou hľadať do kapely niekoho, kto sa tam hodí a zdieľa vaše predstavy ohľadom smeru a hudby kapely. Teraz sme šťastní tak, ako sme. Máme v kapele nového člena, ktorý je skvelý a má nás rád a my zase jeho. Je to skutočne skvelé.

Nahradiť gitaristu v kapele, kde je len jedna gitara, musela  byť pre Eli Santanu dosť veľká výzva. Pomohla pandémia k tomu, aby sa lepšie začlenil medzi vás a osvojil si skladby?

Myslím si, že áno. Naozaj výborné bolo, že keď Eli prišiel k nám do kapely, tak sme si vytvorili skutočne skvelé priateľstvo. Potom prišlo naše spoločné turné po Európe, na ktorej sa naše priateľstve ešte zlepšilo. Popravde, čím viac Eli hral naše staršie skladby, tým viac začal byť ovplyvňovaný našou hudbou a začal ju aj chápať. Preto, keď sme začali pracovať na novom albume, bolo jeho tvorenie pre nás hračka. Náš bubeník Lennon vytvoril väčšinu skladieb na albume, čo nás prekvapilo, pretože sme nevedeli, že dokáže až takto tvoriť skladby. Keď tu bol Dru, tak to bolo všetko o diktovaní, ale ako ho nahradil Lennon, úplne sa to zmenilo a je to neuveriteľné. Podľa môjho názoru, ktokoľvek bude hrať tieto skladby na gitare, tak to bude super. 

Dobre vymyslený klip ku skladbe „Deadbeat“ jasne ukazuje, ako pandémia dokáže s ľuďmi zamávať. Ako ste to zvládali a ako sa tešíte na turné so SOULFLY?

Určite sa tešíme! Keď si hudobníkom, vytvoríš si určitú rutinu – šesť mesiacov si niekde na turné a potom šesť mesiacov doma. Avšak pandémia to zmenila a museli sme byť doma každý deň, takže sme si museli nájsť niečo na skrátenie času. Myslím si, že práve toto bolo to najťažšie pre hociktorého umelca. A práve to sme chceli zachytiť v našom klipe  „Deadbeat“- má zachytávať dennú rutinu, kde nie je čo robiť a iba pozeráš na steny. Takto to skutočne bolo a chceli sme to vyjadriť prostredníctvom nejakej skladby. Chceli sme ľuďom ukázať, že to tak bolo všade, a že sme v tom všetci spolu. Všetci sme sa snažili nejako zabaviť a nejako stráviť ten hrozný čas, preto  skladba  „Deadbeat“ trafila klinec po hlavičke.

Poďme k novinke. Napriek tomu, že ste sa znovu zverili do rúk mága Steve Evetts (THE DILLINGER ESCAPE PLAN, SICK OF IT ALL, SUICIDE SILENCE…), váš celkový zvuk a vyznenie je iné. Netvrdím, že horšie, ale plnšie a vyzretejšie. Mali ste dopredu predstavu o tom, ako bude vaša novinka znieť?

Na konci nahrávania so Stevom sme vždy začali prichádzať s ďalšími novými nápadmi. Myslím to doslova, pretože počas nahrávania posledného albumu sme už mysleli na to, čo chceme v budúcnosti robiť. Keď máte producenta, ktorému veríte, máte ho radi a viete, čo dokáže, ste oveľa pokojnejší a ste tým, kým ste a vždy ste boli od začiatku – heavy metalová kapela. Chceli sme byť veľmi dynamickí a prirodzení a neznieť nejako umelo. Táto pandémia nám dala čas rásť a zlepšovať sa ako kapela. Chodil som na kurz vokálov s Melisou Cross a náš bubeník trénoval na bicích každý deň. Ak sa niečomu chce človek venovať a zlepšovať sa, tak môže po tej stránke rásť navždy. Toto sme spravili a album odráža túto našu víziu, a teda čím by sme chceli, aby naša kapela INCITE bola a znela.

Minule ste mali dvoch hostí a to nie hocijakých.  Tentoraz ale prišlo pikové eso –  sám Max Cavalera (ex-SEPULTURA, SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, KILLER BE KILLED, pozn. red.). Prečo sa objavil na hosťovaní až teraz? Báli ste sa, že budú reči o rodinnej reklame…?

Nie, doteraz sa skôr nikdy nenaskytla správna šanca, nebola na to tá správna skladba, alebo niečo nesedelo podľa našich predstáv. No tentoraz sme cítili, že je ten správny čas prizvať ho na spoluprácu na albume. Myslím si, že tá spoločná skladba a jej pocit bol tým správnym pre Maxa a v čo verí. Bolo mi poctou, že prišiel a spolupracoval na mojej skladbe. Povedal by som, že to bolo  skôr o načasovaní, ak vôbec. A totálne ma nezaujíma, čo si ľudia vravia alebo myslia. Ak by som sa nad tým zastavoval, tak by som to v tomto biznise nikdy nikam nedotiahol. Čo si ľudia ale zapamätajú navždy je to, kto si, čo robíš a ako to robíš. Takže sme šťastní, že sme mali s nami niekoho ako Max. Pre nás to symbolizuje prepletenie  dvoch umelcov, ktoré je špeciálne nie len pre nás, ale aj pre metalistov, ktorí to počúvajú.

Skladba „War Soup“ je dnes bohužiaľ viac ako aktuálna. Ako vnímajú bežní Američania vojnu na Ukrajine?

Je to pre nás hrozné a neuveriteľné. Vidieť, čo sa skutočne deje a tú bolesť, ktorou ľudia musia prechádzať. Je to prvý konflikt, ktorý môžete vidieť na sociálnych sieťach, a  čo sa v reálnom čase deje. V Amerike môžete vidieť každé špeciálne miesto, či už je to budova alebo most, rozsvietené vo farbách Ukrajiny a vidíte to aj v mestách, kde by ste to nikdy nepredpokladali. Dúfam, že spravíme viac, a že si svet uvedomuje, že je to v jeho lepšom záujme, aby Ukrajina vyhrala. Naozaj dúfame, že všetko sa čoskoro skončí.

Nemôžem si pomôcť, ale gitarové party vo „War Soup“ mi pripomínajú Maxov rukopis. Alebo sa mýlim?

Povedal by som, že je to tak trochu pravda, pretože Lennon aj Eli boli Maxom dosť ovplyvnení počas ich kariéry. Vyrastali na takých kapelách ako SLAYER alebo METALLICA, takže to určite môžete počuť. No napriek tomu si myslím, že je to stále celé štýl kapely INCITE. Môžete zobrať všetky kapely sveta a porovnať ich a stále nájdete Maxove stopy, pretože je legenda v jeho oblasti. Pre nás je česť, že naša hudba je postavená na rovnakú úroveň ako je tá jeho.

Zakladateľ nového labelu Atomic Fire Records vás prirovnal ku kapele DEVILDRIVER a tvoj spev mi v mnohom pripomína Deza Fafaru (spev, pozn. red.). Je to pre teba určitý druh pochvaly alebo nemáš rád, keď vás k niekomu prirovnávajú?

Osobne mi to nevadí, skôr to beriem ako niečo, čo ľuďom pomáha viac pochopiť kapelu, o ktorej nikdy pretým nepočuli. Stále ostávame INCITE a máme svoj vlastný štýl. Avšak DEVILDRIVER nás naozaj veľmi ovplyvnili, predsa je to jedna z legendárnych pionierskych kapiel, ku ktorej vzhliadate, obdivujete ju a oceňujete, čo spravila pre hudbu. Podobne je to u nás s kapelami  ako MACHINE HEAD alebo SLIPKNOT, pretože oceňujeme štýl metalu, ktorý vytvorili.

Zaujímalo by ma, kto maľoval váš obal „Wake up Dead“? Tak trochu sa vymyká tomu, čo ste mali doteraz. Páči sa mi ten malý symbol marihuany.

Chceli sme, aby obal albumu reprezentoval našu kapelu, našich členov, kto sme, čo milujeme a odkiaľ sme. To vidíte vďaka štrkáčom, kaktusom, marihuane a „zombíkom“ vystupujúcim zo zeme – je to niečo ako symbol znovuzrodenia kapely a jej novej epochy. Obal vytvoril Brian Zelner a je perfektný. Jedným zo znakov kapely INCITE je mať obaly albumov so silným odkazom alebo symbolom. Pamätáme si na dni, kedy sme sa prechádzali v obchodoch s vinylmi a kapelu si vybrali len podľa obálky vinylu. Toto je pre nás niečo podstatné v tejto dobe, keď hudba je jedna časť, ale umenie na obale podáva príbeh albumu. Takže áno, obal je skvelý  a milujem každý rozdiel medzi jednotlivými obalmi albumov, pretože výborne vystihujú ich obsah a hudbu. Brian Zelner spolupracoval s mnohými interpretmi, ktorí sú svetovo známi, takže je to obrovská pocta a radosť, že vytvoril obal pre náš album.

Chris Barnes (SIX FEET UNDER) patrí medzi najväčších propagátorov zelenej rastliny v metalovom svete. Viem, že ani vy sa tým netajíte. Mali ste už kvôli tomu nejaké problémy?

Jasné, že mali. Asi pred tromi rokmi som bol vo Švajčiarsku v nejakom klube a po ceste naspäť zastavili našu dodávku, ktorú som šoféroval. Po vystúpení z auta policajti vykonali test na prítomnosť drog, ktorých prítomnosť u mňa zistili a dali mi pokutu vo výške asi troch tisíc eur. Je to naozaj desivé a nešťastné, pretože je toľko iných väčších problémov ako tabak alebo alkohol, zatiaľ čo pokuty za marihuanu sú jedným zo spôsobov, ktoré vláda používa na to, aby nás mohla ovládať. Je to na nič, ale marihuanu podporujeme, dávame to ľuďom najavo a veríme v to, čo to robí pre nás a milióny ľudí vo svete. Dúfame, že ako aj v Amerike, tak aj inde vo svete pochopia, že marihuana nie je zlá a má svoje výhody.

Keď spomíname Chrisa Barnesa, nedávno sa na sociálnych sieťach objavila kontroverzia, že Chris sa vyjadruje urážlivo na adresu nových kapiel. Aký je tvoj názor?

Vieš, Chris vždy povedal, čo si myslí. Je pionierom v oblasti metalu a niekým, kto s tou hudbou začal, takže jeho názor je dosť dôležitý, aspoň prednostne na metalovej scéne. Myslím si, že ľudia si jeho slová vyložili zle a prekrútili ich alebo niečo v tom zmysle. Chrisa som už párkrát stretol a vždy to bolo skvelé. Boli sme spolu aj na turné, kde sa staral o kapelu, či máme všetko, čo potrebujeme, s každým strávil čas, takže oceňujem všetko, čo robí. Dokonca nechal všetko ostatné tak a našiel si čas nahrať vokály na náš album zadarmo, nič si za to nepýtal. Urobil to, pretože to miluje a rád spolupracuje a pomáha kapelám. Ľudia si možno myslia, že je to starý chlapík, ktorý neznáša novú hudbu, ale nie je to tak. Chris je veľkým podporovateľom kapely INCITE a myslím si, že hovoril len o mainstreamovej stránke veci. Zrejme to je to, čo ho trochu sklamalo. Vždy je to smutný pohľad, keď umelci medzi sebou bojujú, keďže by sme mali stáť pri sebe a budovať spolu nie len metal, ale aj iné hudobné žánre. Dúfam, že táto situácie pominie a vrátime sa k vzájomnej podpore a tvoreniu skvelej hudby.

Medzi mojich favoritov na novinke určite patria „Sucker Punched“ a „Fallen“. Sú to naozaj skladby s hitovým potenciálom. Ako klipy sa ale asi neobjavia však? Na základe čoho vyberáte skladby na klip?

Čo sa videoklipov týka, tak je o tom vždy debata medzi vydavateľstvom, manažmentom a kapelou.  Myslím si, že nie je dobrý nápad, aby skladby vyberala len kapela, pretože už máme našich favoritov a nezaujíma nás nič iné. Preto chceme spätnú väzbu od vydavateľstva, manažmentu, lebo sa na to pozerajú z pohľadu toho, čo chce trh. To pomáha k vytvoreniu skvelého albumu. Máme mnoho skvelých starých skladieb a chceme, aby ich počuli aj ľudia mimo, takže sme spokojní so skladbami, ktoré sa vybrali. Fallen“už má natočený klip, ktorý vyjde neskôr a rovnako máme klip aj pre skladbu  „Mental Destruction“. Toto sú zatiaľ tie skladby, ktoré budú mať videoklip. Sú bláznivé, bizarné, iné a to je to, čo milujeme na našich klipoch. Som rád, že si si vybral Sucker Punched, pretože je to tiež moja obľúbená skladba. Nemôžem sa dočkať, keby ju zahráme na nejakom festivale, lebo je veľmi živá.

Ritchie, ďakujem za odpovede a pevne verím, že si to konečne užijete na pódiu naplno a celému svetu ukážete vašu parádnu novinku „Wake Up Dead“.

Tiež moc ďakujem a už sa nemôžem dočkať, až k vám prídem a dáme si dobrého jointa a zafajčíme si! Chcem ešte povedať, aby ste zostali všetci v bezpečí, hádam sa všetko v dobrom vyrieši a nič viac sa už nikde nepokazí.

MAREK DEVILMANHABDÁK, IGNIS INFERNUS

Preklad: BARBORA ŠOPOROVÁ

Related Articles

Back to top button