Rozhovory

Thrash metalový útok zvaný CRISIX

Katalánska úderka o svojom novom albume ale i o nadchádzajúcom lete

Katalánska príručka pre thrashovú energiu s názvom CRISIX sa od polovice apríla teší z nového prírastku, šiesteho plnohodnotného štúdiového albumu s názvom „Full HD“. Jedenásť nových skladieb opäť prekypuje energiou, ktorá sa, ako vždy zdvojnásobí pri živom vystúpení. Táto kapela sa nikdy netajila svojou motiváciou v starej škole, no každopádne ich prejav je aj moderný, svojský a ľahko zaraditeľný a zapamätateľný. Skrátka a jednoducho CRISIXovský. Okrem toho je ich tvorba plná humoru, filmovej paródie či veselého pohľadu na život či určité životné situácie. Ako vždy sme veselo pokecali, či už o kapele, či o novinke „Full HD“, a to všetko si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

Po približne pol roku opäť zdravím členov kapely CRISIX. Pozeral som do archívu a práve som zistil, že od roku 2018 je toto už môj štvrtý rozhovor s vašou kapelou, haha, zaujímavé. Čo to môže asi znamenať? Takže, stihlo sa udiať u vás niečo nové za toto krátke obdobie, samozrejme okrem nového albumu, haha?

PLA: Ahoj Kremator, je nám cťou byť späť. Naozaj sme prežili pár šialených mesiacov. Chystali sme album, klipy a parádne dizajny pre merch, aby sa všetci mohli cítiť pekne a thrashovo. Zároveň sme v rovnakom čase začiatkom roka odohrali pár koncertov v Španielsku a neskôr sme boli na európskom turné „World Needs Mosh pt.3“ s našimi kamošmi z INSANITY ALERT. Boli sme na turné pár týždňov a od pondelka do nedele sme zapĺňali kluby v Nemecku, Holandsku, Belgicku a Rakúsku. Bolo to super a ako zvyčajne, ľudia boli veľmi radi, že mohli byť súčasťou tejto thrashovej párty. Hlavne preto, že pre väčšinu z nich to bol prvý koncert po dvoch rokoch!

Naposledy sme pokecali o vašom minialbume „The Pizza E.P.“, kedy sme rozobrali všetky štyri skladby. Tak začnem od tejto nahrávky. Niektoré kapely úspešné skladby z EP umiestňujú aj na najbližší album, no vy ste tak neurobili, prečo? A aký máte na toto názor?

PLA: Zaradili sme „World Needs Mosh“ v novej verzii pod názvom „W.N.M United“ so špičkami novej vlny thrash metalu. Osobne nemám žiaden problém s tým, ak to, čo vydávaš na EP, je potom časťou albumu. Ale v tomto prípade ide o to, že „Pizza EP“ je samostatná vec, má svoj vlastný koncept. Chcem tým povedať, že toto EP má svoj vlastný svet, ktorý sa vyvíjal vďaka filmu, oficiálnej pizze, videohrám, omáčkam, kuchárskej knihe… Nedávalo by žiaden zmysel preniesť toto všetko na album. Album má svoju vlastnú atmosféru a príbeh.

Máte ešte nejaké plány s týmto EP do budúcnosti? Mám teraz na mysli, či ho neplánujete pridať ako bonus k nejakej ďalšej nahrávke a pod. Či takéto veci nechávate kreativitu vydavateľa?

PLA: Všetky koncepty a presné plány robíme s naším manažmentom. EP vyšlo na CD aj vinyle, sú k nemu štyri klipy, tri európske turné a kopa ďalších vecí, ktoré som spomínal. Myslím, že tým to asi končí. Samozrejme, vždy je priestor zaradiť nejaké nevydané veci na reedície, ale na teraz by som povedal, že nadišiel čas na „Full HD“!

11. februára vyšiel v digitálnej podobe váš singel „W.N.M United“, ktorý sa nachádza i na novom albume. Prečo práve táto skladba, kvôli hosťom či kvôli skladbe samotnej?

BB: „World Needs Mosh“ vyšla prvýkrát na „The Pizza“ EP asi pred pol rokom. Hneď po vydaní sme odohrali tridsať koncertov po Európe. Bolo to prvýkrát od pandémie, čo sa konali koncerty v „normálnom“ alebo „takmer normálnom“ režime. Zažili sme niečo unikátne. Každý večer sme si vytvorili s publikom špeciálne puto. Po toľkom odopieraní živej hudby, sme ucítili liečivú silu živého hrania. Myslím, že to je niečo, čo si navždy zapamätáme. To nás aj viedlo k posilneniu odkazu, že svet potrebuje mosh („World Needs Mosh“), ale tentoraz v spojení s kopou kamarátov zo scény. Je to silný odkaz a jasne sme videli, že s týmto odkazom musíme započať v roku 2022 éru „Full HD“.

Táto skladba dostala aj video podobu, ale na iné sa chcem spýtať. Koho to bol nápad prizvať k tejto skladbe toľkých hostí, a prečo ich bolo práve desať a nie iba 5 či 15, haha? Môžeš nám priblížiť nahrávanie samotnej skladby a aj samostatne videoklipu?

BB: Túto skladbu sme si chceli zaspievať s kamarátmi a skupinami, s ktorými nás spája spoločná história, najmä z čias, keď sme začínali. Chceli sme spraviť niečo špeciálne a chceli sme, aby celá scéna spoločne spievala tento odkaz. Práve preto sme oslovili všetky tieto skupiny. Okolo roku 2000 sa v každom rohu sveta vynárali nové thrash metalové skupiny. Áno, nebolo to ako Bay Area na začiatku osemdesiatych rokov – všetko sústredené na jednom mieste, ale mali sme niečo, čo EXODUS a TESTAMENT vtedy nemali. Internet. Tento nástroj umožnil skupinám ako GAMA BOMB, BONDED BY BLOOD, FUELED BY FIRE, WARBRINGER, VIOLATOR a ďalším zostať v kontakte v najhorúcejšom období NWOTM medzi rokmi 2002 a 2012. Všetci sme si navzájom sledovali nové single, klipy, koncerty… Spoločne sme rástli a spoločne vstúpili do divokého, ale vášnivého sveta hudobného biznisu. Sladké časy.

Mali ste v pláne pozvať aj iné mená, ktoré napríklad odmietli alebo z nejakých objektívnych príčin nemohli, alebo ste trafili na prvýkrát desať z desiatich?

BB: Áno, Ol‘ z EVILE. Bola to skupina, ktorá nás veľmi ovplyvnila a veľmi sme ich chceli mať v tejto skladbe. Nanešťastie Ol‘ mal v tom čase nabitý program a nepodarilo sa mu to stihnúť. Mali sme prísny deadline a on má dve deti. Ale vynahradil nám to tým, že sa k nám pridal na troch koncertoch v Španielsku vo „World Needs Mosh“. S EVILE sme zažili kopu zábavy. Milujeme ich. Fernanda Lira z Brazílie bola tiež brutálne zaneprázdnená s vydávaním nového albumu CRYPTA. Tešili sme sa, že by nám hosťovala v skladbe naša latinskoamerická sestra. Tiež to nestihli Tony z MUNICIPAL WASTE a David z HAVOK.

Ďalšou skladbou s video podobou bola asi v polovici marca zverejnená skladba „Speak Your Truth“. Prečo ste sa rozhodli takto zvečniť až dve skladby? A zopakujem sa, prečo práve táto skladba?

BB: Promo prostredníctvom klipov je veľmi dôležité, preto sme si poctivo naplánovali, že pred vydaním albumu zverejníme tri klipy. „W.N.M. United“, o mesiac neskôr „Speak Your Truth“ a týždeň pred vydaním albumu „Macarena Mosh“. Chceli sme nájsť balans medzi rozmanitosťou zvukov, ktorú tento album ponúka s každou skladbou. Chceli sme ukázať trochu CRISIX, ale nie úplne celý obraz „Full HD“. Na to si budete musieť pustiť celý album. Ale chceli sme ukázať silu, zábavu a korene thrash metalu, ktoré má tento album v génoch. „Speak Your Truth“ najlepšie reprezentuje thrash metal. Pete Rutcho odviedol skvelú prácu so zvukom. Presne to sme hľadali a „Speak Your Truth“ je jedna z najsilnejších a najvybalansovanejších vecí na albume.

Teraz priamo k vášmu novému albumu „Full HD“. Album je jednoducho pomenovaný iba po tretej skladbe, alebo môžeme za tým hľadať aj iný význam?

PLA: Hej, znamená to „Full Hate Definition“. Korona priniesla ťažké časy, myslím, že každý potrebuje zo seba dostať všetku tú nenávisť a odpor, ktoré vychádzali so všetkého hrozného, čo sa stalo. Pokúsili sme sa o sarkastický a svojím spôsobom aj pozitívny pohľad na túto záležitosť. Je to super skladba a hra so slovíčkami nás vždy rozosmeje.

Koľko vám trvalo dostať do finálnej podoby všetkých 11 skladieb? Boli skomponované iba tieto skladby alebo vám ešte nejaké ostali, prípadne skončili v „koši“?

PLA: Hej, máme kopu materiálu, fakt kopu. A máme aj kopu čerstvých nápadov na nový album. Neviem povedať, koľko nám to všetko trvalo. Záleží, ako sa na to pozeráš. Naša skupina stále pracuje na nejakých nápadoch.

A ako prebiehalo nahrávanie albumu, stretli ste sa s nejakými problémami či naopak, so situáciami, ktoré by vás ešte viac nakopli?

PLA: Keď prídeme do štúdia, všetko veľakrát prerábame. Nakoniec ide o to nájsť ten správny zvuk a zahrať čo najlepšie. Aspoň tak to mám ja a myslím, že aj ostatní. V štúdiu som si to užil. Už som na to aj zvyknutý, v štúdiu som strávil stovky hodín, takže pre mňa to nie je nič ťažké. Niekedy dokonca improvizujem len tak zo srandy. Nikdy nevieš, či na najlepšiu melódiu neprídeš práve v poslednej minúte.

Vaša hudba je a vždy bola plná neskutočnej energie, takže kde na ňu chodíte, kde sa to dá kúpiť, haha? A teraz presný recept (iba do utajovanej prílohy), haha.

BB: Myslím, že naša hudba jasne reprezentuje silu našej skupiny. Sme veľmi energická skupina, sme sympaťáci a radi sa zabávame. Naše koncerty sú toho dôkazom. Hráme pekelne agresívnu a rýchlu hudbu, ale na pódiu sa usmievame, a čo je výsledkom? Ľudia moshujú s úsmevom. Milujeme to. Myslím, že „Macarena Mosh“ tento pocit zachytáva. Máme kopu nápadov, vnímame veľa žánrov, veľa rôznych vplyvov, ktoré sa miešajú v našich koreňoch. Skupiny ako KREATOR a TESTAMENT od začiatku definovali našu cestu. Milujeme hudbu a thrash metal je jeden zo žánrov, ktorý otvára bránu našim emóciám.

Dlhé obdobie je svet v podstate odstavený od kultúry, možnosti zhromažďovania, čiže fanúšikovia metalu sú bez koncertov. U množstva kapiel je to pocit, akoby človeka odstavili od dostatočnej potravy. Ako to vnímaš ty osobne a celkovo, aký to má alebo malo dopad na vašu kapelu?

BB: Pre živú hudbu je to chorá doba. Živá hudba drží skupinu pri živote. To je pravda, ale museli sme pozbierať všetku energiu a sústrediť sa na niečo pozitívne, na našu hudbu a na to, ako by sme mohli zmeniť svet tým, čo hovoríme, a čo odovzdávame ľuďom, ktorých baví počúvať CRISIX. Preto sme tento čas využili na super veci, ako EP „The Pizza“, kuchárku „Speed Metal Kitchen of Doom“, videohru pre Android… Tiež sme počas pandémie úspešne absolvovali tri európske turné.

Množstvo metalových kapiel vydalo svoje albumy i v rodnom jazyku. Nerozmýšľali ste i vy o podobnej nahrávke, ktorá by mohla byť ako klasická alebo aspoň označená napr. ako bonus?

BB: ÁNO! „Macarena Mosh“ má refrén v španielčine. Tiež sme do našej hudby dali pár španielskych tradícií ako španielsku gitaru a tlieskanie v skladbe „Escape the Electric Fate“ a v „Boc de Biterna“ môžeš na konci počuť spev čarodejnice v katalánčine.

Tento rok to zatiaľ vyzerá koncertne veľmi dobre. Máte už naplánovaný a potvrdený program na letnú festivalovú či koncertnú sezónu? Kde všade vás budeme môcť vidieť a konečne zažiť?

PLA: To si píš, že plánujeme koncerty! Konečne! Bude to skvelé. Máme v pláne výborné turné. Odohráme tri koncerty k vydaniu albumu v najväčších španielskych mestách, a potom ideme na turné Hellfest Warm Up. Budeme takmer tri týždne s TAGADA JONES bez prestávky hrať po Francúzsku. Potom pôjdeme na festivaly, máme v pláne parádne festivaly ako Obscene Extreme, Summer Breeze, Rising Fest, Rock and Metal Dayz a odohráme veľký koncert na hlavnom stejdži na Hellfeste!

Fanúšikovia budú určite hladní po živej hudbe, takže čo si pre nich špeciálne pripravujete?

PLA: Vždy máme v rukáve kopu prekvapení. Dneska som akurát uvažoval, že by bolo fajn zahrať nejaké veci, ktoré sme už nejaký čas nehrali a všetci by si to mohli v kotly užiť. Počas éry EP „Pizza“, mal Juli svoj Halford moment, ale na vespe rozvážajúc pizzu. Môžem vás uistiť, že to prekonáme! Odohráme nekompromisný set, bude to jeden thrash za druhým a v kombinácii so skladbami z „Full HD“ to bude vražedná kombinácia.

Ďakujem za rozhovor a teším sa na váš koncert, najbližšie asi na Obscene Extreme.

MIROSLAV „KREMATOR“ GALGÁNEK, preklad BARBORA STUCHLÍKOVÁ

Related Articles

Back to top button