Rozhovory

Legenda menom U.D.O. alebo Udo?

Nestarnúca heavy metalová ikona Udo Dirkschneider o svojom jubileu ale i najnovšej nahrávke "My Way"

Malý veľký muž menom Udo Dirskchneider oslávil nedávno svoju 70-tku a v plnej sile a nasadení nahral album, z ktorého je jasné, že tomuto pánovi ani čas neubral na jeho dynamike a charakteristickom vokálnom prejave. Album je tento raz venovaný cover verziám a UDO si jeho vydanie naplánoval (22.4.2022) pár týždňov po svojich okrúhlych narodeninách (6.4.2022). Čo presne album „My Way“ ponúka a ako mu poradilo jeho „metal heart“, vám v nasledujúcich riadkoch rozpovie jeho samotný protagonista Udo.

Ahoj Udo, všetko najlepšie k narodeninám! Ako prebiehala oslava tvojich narodenín , 6. apríla tohto roku? Bola to veľká oslava?

V prvom rade, ďakujem ku gratulácii. Nie, oslava nebola vôbec veľká či veľkolepá, aj keď sme to tak pôvodne plánovali. Všetko malo byť totiž tak, že obrovská párty na počesť mojich narodenín sa mala konať v Hamburgu v rámci nášho turné, no keďže sa naše veľké európske turné preložilo na september, zišlo nielen z neho ale aj z mojej oslavy. Spravil som teda len menšiu skromnú párty, kde sa dostavilo veľa dobrých dávnych kamarátov a priateľov, okolo 35 ľudí a samozrejme nesmeli chýbať ani členovia kapely. Bol to milý, pohodový a zaujímavý večer.

No, a teda bola aspoň na programe torta, z ktorej na teba vyskočila prsnatá deva?

Vôbec nie, to nikoho zrejme ani nenapadlo pripraviť, veď takého prekvapenia sa robili v 80. rokoch, haha.

Pri tejto príležitosti svojich narodenín si to však ty, ktorý prináša darček svojim fanúšikom a ním je výber cover verzií! Album pomenovaný tak jasne a úprimne ako samotná pieseň Franka Sinatru „My Way“. K prekvapeniu nás všetkých album obsahuje až neuveriteľných 17 piesní…

Aj keď je album naozaj bohatý na počet piesní, celý nápad aj samotný proces prebehol pomerne rýchlo. Nešlo o niečo, čo by som si musel nejaký čas premyslieť, alebo dokonca niečo, čo by som niekedy plánoval, lebo, priznajme si, pretvorenie verzií klasických skladieb môže byť dosť kritické. Celá myšlienka na takýto album sa zrodila v momente, keď som bol v štúdiu so svojim kamarátom, hudobníkom Stefanom Kaufmanom, ktorý mi vtedy navrhol, aby sme nahrali jednu z obľúbených piesní, na akej sme frčali, keď sme boli mladí. Tak prišlo na jednu z piesní, ktorá nakoniec skončila na albume a išlo konkrétne o „Faith Healer“ od Alexa Harveyho a znelo tak dobre, že sme si povedali: „zaujímavé“ a producent mi dal priamu otázku, či by som si vedel predstaviť urobiť album plný cover piesní, s čím som súhlasil. Nato mi dal úlohu zostaviť zoznam piesní, ktoré ma kedysi ako poslucháča oslovili v časoch, keď som vyrastal. Myšlienku sme predstavili nášmu vydavateľstvu a výsledok našej spolupráce môžete počuť na „My Way“. Kľúčom, ktorý mi pomohol zúžiť výber piesní na spomínaných 17, je to, že som sa pri ich výbere zameral na tie, ktoré ma nejakým spôsobom inšpirovali, ako už spomínaná „Faith Healer“. Som veľmi rád, že sa mi album cover verzií podaril a od 22. apríla je k dispozícii pre všetkých metalových či rockových fanúšikov.

Tí budú určite prekvapení napríklad  z coveru Tiny Turner pod názvom „They Call it Nutbush“, čo je jej klasika ešte zo 70. rokov minulého storočia. Veľmi sa ti podarila aj cover verzia „Jealousy“ ďalšieho nemetalového, či nie hard rockového, interpreta Frankieho Millera. Čo bolo pre teba pri spracovaní týchto klasík najdôležitejšie?

To najpodstatnejšie bolo, aby som vložil pri nahrávaní každej z nich svoj charakteristický prejav zároveň  aj, aby nebola priveľmi vzdialená originálu. Veľmi sa teším tomu, ako sa nám to podarilo a ľudia, ktorí tieto skladby počuli, si ich chvália. Nebola to pre mňa až tak úplne nová skúsenosť, pretože sme častokrát hrali tieto piesne na začiatku našich skúšok ako zahrievacie kolo, čiže spievať covery je, dá sa povedať, celkom prirodzené. Jednou zo skladieb, ktoré sme v rámci zahrievania hrávali, bola aj spomínaná Tina Turner, ktorá bola odjakživa moja srdcovka. V momente, keď nielen počúvam, ale spievam tieto moje obľúbené skladby, prichádzajú mi na myseľ obrazy, situácie, ktoré som prežil  v danom období, čo určite tiež dodalo mojim verziám na špeciálnej, osobitej energii. To, že sa mi pri nich vracajú spomienky, je pre mňa veľmi dôležité, lebo môžem spomínať na dávne krásne chvíle.

Takže ti pri ich výbere nefalšovane poradilo tvoje metalové srdce! Určite ste museli k skladbám pristupovať špeciálne z hľadiska vokálov a pocitovo, ale aj zo samotného muzikantského hľadiska. Napr. verziu, ktorá sa veľmi líši od originálu, je „We will rock you“ od QUEEN, ktorú ste prerobili veľmi autenticky. Ako prebiehalo pretváranie týchto skladieb?

Dôvod, prečo sa tak veľmi líši od toho, čo všetci poznáte ako „We will rock you“, je ten, že my sme si tentokrát vzali na paškál ich druhú, rýchlejšiu verziu, ktorú QUEEN zaradili na album „Live Killers“ ako prvú v poradí. Paradoxom je, že pieseň, ktorá sa  nám pretvárala skutočne náročným spôsobom, bola nemecká „Kein Zurück“. Nechcel som to vzdať s ňou, lebo mala v mojom živote význam, keďže je o tom, že netreba sa nikdy ohliadať späť, bez hnevu sa posúvať stále dopredu, krok po kroku a vytrvať. Tak sme vytrvali aj my, lebo najprv sme sa pokúsili zmeniť nemecký text na angličtinu, ale význam nebol taký istý. Podujal som sa teda na to, že to zaspievam v nemčine, čo je síce môj materinský jazyk, ale šlo to ťažko, lebo nemčina je veľmi tvrdý jazyk a slová v nej neplynú tak ľahko ak v angličtine. V angličtine som zvyknutý spievať, ale v nemčine nie. Skúšal som to však dovtedy, pokiaľ sa to nepodarilo. Som už nacvičený na spev aj v nemčine.

A budeš od teraz spievať aj nemecky?

Och, to nie. Ani náhodou. Veď sa mi už ľudia vraveli, že by som mohol na budúcom albume spievať nemecky, ale to som teda rázne odmietol. Angličtina je jazykom rock ´n rollu a ja som vždy spieval v tomto jazyku.

„Kein Zurück“ ste vybrali aj ako singel, ktorý má ako aj „We will rock you“ tiež vizuálnu podobu vo forme veľmi milého videoklipu, v ktorom si ty hlavnou a jedinou postavou.

Pri natáčaní „We will rock you“ sme najprv chceli urobiť klasický klip s kapelou na pódiu, ale potom si vravím, ech, koho to bude po troch minútach zaujímať. Režisér, ktorý mal jeho natáčanie na starosti, prišiel s myšlienkou nasadenia viacerých rolí do videa, s tým, že vo všetkých úlohách budem vystupovať ja. Budem vraj upratovač, barman, sám sebou ako metalový spevák a ešte ďalšie úlohy, tak som si povedal, že prečo nie, hurá do toho! Som si istý, že to nie je typické metalové video, ale hádam sa bude páčiť a bude pre vás zábavné aspoň tak, ako pre nás, keď sme ho točili. Určite vyznie zábavnejšie, ako keby tam mala nabehnúť kapela a odohrať pieseň.

Na začiatku v ňom vystupuješ ako upratovač, ktorý si začne spievať do metly, haha. Myslím, že veľa z nás takto improvizuje doma, či už pri domácich prácach alebo v sprche, kedy si nahlas a s chuťou zakvičí tie svoje obľúbené melódie. Začínal si so spevom takto aj ty, že si si pospevoval pri takýchto bežných činnostiach? Ako si sa vlastne dostal k muzike?

Nikdy som si takto nespieval pri prácach a ani v sprche nie, haha. Spievať som začal ako trinásťročný fagan a vážnejšie som sa s hudbou začal zaoberať, keď sme s mojím dlho dlho dlhoročným priateľom Michaelom Wagenerom založili kapelu, kedy som tu a tam spieval, hrával na klávesoch, a keď Michael dostal svoju prvú gitaru, začali sme to brať vážne a došli sme až sem, po toľkých rokoch.

Je pravda, že všetkých 17 hudobníkov, ktorých skladby prezentuješ na albume „My Way“, si videl hrať aj naživo?

Videl som Alexa Harveyho, JUDAS  PRIEST samozrejme, lebo s tými sme boli aj na turné, potom jasné, že MOTORHEAD, tiež SWEET. Veľakrát som bol na koncerte Tiny Turner, raz som videl LED ZEPPELIN, URIAH HEEP a QUEEN som tiež videl hrať naživo veľakrát. Mám v tomto celkom dobré skóre, aj keď nemôžem povedať, že by som ich videl na koncerte všetkých.

Mnohí z týchto umelcov sú nažive, takže mali a budú mať možnosť si vypočuť verzie svojich piesní v tvojom podaní. Mal si od niektorých z nich už nejaký ohlas?

Áno, ozval sa mi Andy Scott zo SWEET v reakcii na ich pieseň „Hell Raiser“, ako aj URIAH HEEP a ich „Sympathy“, ktorí si moje verzie ich piesní pochvaľovali. Veľkým zadosťučinením pre mňa bolo, keď sa mi ozval samotný Brian May z QUEEN, ktorý sa veľmi tešil tomu, že sme sa zamerali na rýchlejšiu verziu „We will rock you“, lebo tú si ľudia až tak veľmi doteraz nevšímali. Bol veľmi spokojný s jej výsledkom, ktorý sa dostal na „My Way“ a poďakoval sa nám za to, čo sme odviedli. Bol som veľmi prekvapený, že nás vôbec pozná, že kto sme, a čo hráme.

Dostanú piesne z „My Way“ šancu byť prezentované naživo?

Je dosť pravdepodobné, že vyberiem 3 či 4 z nich a preskúšame si ich, aby sme ich mohli zahrať našim fanúšikom toto leto na festivaloch a na našom turné, ktoré začne v septembri. Musíme si ešte prejsť, ktoré to budú, lebo musíme starostlivo zvážiť, ktoré sa nám ako  ku kapele hodia tak, aby sme mohli ponúknuť to najlepšie. Určite ich nebudeme hrať každý večer, ale vtedy, keď sa to bude hodiť a kedy budeme mať na ne náladu. Necháme to na moment prekvapenia a nebudeme to siliť, či plánovať.

A kde všade vás budú môcť fanúšikovia vidieť a počuť najbližšie?

Teraz sme vo fáze prípravy na turné, kedy usilovne skúšame. O nejaký čas sa vydáme na turné po južnej Amerike a potom nás samozrejme čakajú letné festivaly. V septembri nám začína  turné po Európe, kedy však budeme mať aj nenaplnené koncertné termíny, a to žiaľ v Ukrajine a v Rusku. Tešíme sa tiež na turné po Amerike, ktoré sa pre covid odložilo už dvakrát, a potom sa dostaneme na turné po Japonsku. Som si istý, že sa v rámci nášho európskeho turné uvidíme aj s českými a slovenskými fanúšikmi, či už v septembri alebo novembri tohto roka. Na sociálnych médiách budeme určite propagovať termíny nášho turné, takže nepremeškajte ich.

A na záver ešte jedno malé ohliadnutie späť. Aké boli prelomové míľniky na tvojej životnej ceste ako hudobníka?

Keď sa ACCEPT preslávili v Amerike. Vtedy sme sa skutočne naučili, čo znamená svet hudobného a zábavného priemyslu. A samozrejme to, že sa človek učí. Všetko, čo sa nové naučí, je pre neho míľnik. Na tomto albume cover verzií som sa zase veľa naučil. Keď máte nastražené uši, otvorené oči a nebudete si myslieť, že už viete všetko, potom sa váš život bude skladať z mnohých míľnikov.

ADRIANA AMARTH

Related Articles

Back to top button