AktualityPripravované podujatia

Pozvánkoreport do Fínska na Steelfest XI.

Steelfest XI., 18. – 20. 2023, Hyvinkää, Fínsko

Kto ešte váha, čo robiť vo zvyšku tohto týždňa, a má možnosť docestovať do Fínska, už od zajtra začína subjektívne za mňa najskvelejší festival v kultúrnej Európe. Viac o festivale sa dozviete na oficiálnej stránke festivalu https://steelfest.fi/steelfest-2023/, kde je aj časový rozpis, alebo na udalosti FB https://www.facebook.com/steelfestopenair, kde sa dozviete aj plán signing sessions a všetky novinky.

Na poslednú chvíľu v zostave festivalu došlo k trom zmenám, núteným, za mňa ale tieto zmeny festival posilnili. Pribudli tri fínske beštie, WARMOON LORD a KALMANKANTAJA predvedú skvelý výkon a SATANIC WARMASTER je koncertne za mňa top vrchol posledných X rokov. Na X ročníku Werwolf zrealizoval v rámci bacchanalu prvú posluchovku nového albumu „Aamongandr“, ktorý je skvelý, práve dnes mi domov prišla špeciálna vinylová verzia a jeho živé prevedenie bude orgazmus.

Areál

Pridám pár spomienok na minuloročný X. ročník. Za mňa to bol najskvelejší festival asi čo som kedy videl. Úvodom by som spomenul, že tie pomýlené keci o tom, že je to dáky rasistický a neznášanlivý festival, ktoré rozširovali aj chorí ľudia z Českej republiky, a pre ktoré veľa skupín odrieklo účasť, boli nezmyslom. Za dni festivalu som nezaznamenal jediný takýto prejav, ani náznakom, nevidel som dokonca jedinú zdvihnutú pravicu, NIČ, absolútny bullshit. Iba čistá radosť z kvalitnej hudby.

Azazel

Aby som iba nechválil, uviedol by som iba dva nedostatky, ktoré ale boli zatienené pozitívami. Prvým bolo to, že každý deň bol umožnený iba jeden vstup do areálu festivalu, čo sa ma ako novinárskej kryse našťastie netýkalo. Druhým bolo absencia čapovaného piva, a menšia kvalita a vysoká cena toho plechovkového. Našťastie asi od druhého dňa festivalu bol v akcii až do konca nonstop Heineken za „smiešných“ 5,-€ tretinka, dovtedy stál 8,-€. Jedla a pitia ale bolo v areáli dostatok, a kvalitného, dokonca aj zmrzlina. Bolo úsmevné pozerať ako ju ľudia konzumujú aj večer a v noci napriek nízkej teplote. Za celý festival až na výnimky nezapršalo, bolo síce chladnejšie večer, ale do pohody. Toalety boli samozrejme zadarmo, udržiavané v maximálnej čistote, aj kamenné, kto ale túžil po toitoi raketách, aj to sa našlo. Pitná voda zadarmo bola tiež samozrejmosťou. Čo sa týka distier, za mňa spokojnosť. Aj keď ja som navštevoval iba oficiálny festivalový stánok, kde bol aj kapelný merch a stánok Werewolf Records, ktorý ponúkal naozajstné perly za skvelé ceny, oproti cenám na discogs ste mohli niekedy aj desatinné čiarky posúvať. Spríjemnenie predstavoval aj festival kováčov a začiatok nedele v podobe bacchanalu, trvajúceho asi tri hodiny, na ktorý si bolo treba kúpiť zvlášť lístok, okrem posluchovky bolo all can you eat v podobe opekaného prasaťa na ražni a allcan you drink špeciálneho fínskeho piva, veľmi silného, osobitého a pitného.

Pivo

Pódia boli na festivale dve, jedno vonku a druhé vo vnútri obrovskej haly. Kto mal energiu stihnúť všetko, až na jednu výnimku sa sety jednotlivých skupín neprekrývali, dalo sa pohodlne presunúť medzi jednotlivými pódiami. Zvuk bol počas celého festivalu výborný, možno prvý zo 4 dní zo začiatku občas zakolísal, ale zvuk bol proste taký, aký si predstavujete, žeby mal byť. Poďme stručne k jednotlivým festivalovým dňom. Festival to bol 4 dňový, na rozdiel od tohto roka, keď už to sú dni iba tri. A tak bol to X. ročník. Prvý deň začal výborným vystúpením AZAZEL, kto vie o čo ide sa možno pousmeje, ale tuná to bolo ich asi jediné triezve vystúpenie v histórii. Môžete si pozrieť napr. tu https://youtu.be/CPZv2XIEhR. Skvelé výkony predviedli THE STONE, priam pohladenie duše a GRAVELAND. Prvý z vrcholov štvrtka bolo vystúpenie COMMANDER AGARES, skupina hlavného organizátora Jani Laineho, black metal rázneho fínskeho strihu. Predposledná zahrala HORNA, a bolo cítiť že hrajú doma, videl som ich viackrát, a toto bolo ich možno najlepšie vystúpenie, viď https://youtu.be/658dzEkvmI4. Excelentný záver prvého dňa bol v réžii DESTRöYER 666, black/thrash svetovej kvality, viď https://youtu.be/3sMdP6OOtRI.

Prasiatko

Kým štvrtok začínal až o 17:00, v piatok si bolo treba privstať, začiatok setu IMPENETRABLE DARKNESS bol už 14:30. Výborné vystúpenia predviedli domáce bandy WHITE DEATH a WARMOON LORD, proste Fínsko je v rámci extrémneho metalu štát č. 1. WD bolo vyšperkované ukrižovaním speváka, skutočným, viď https://youtu.be/jidsAamhwo4. Medzi tieto fínske skupiny bolo vložené zvláštne vystúpenie Francúzov CÉNOTAPHE, neviem ho opísať. Nasledoval nátresk v podobe MORBOSIDAD a BEELZEEBUBTH (MYSTIFIER) https://youtu.be/qjN9knQvGCU, a po SARGEIST nasledoval prvý nižší vrchol dňa DENIAL OF GOD, ktorý potešil aj moju heavy/black dušu, a ukončené to bolo vystúpením bohov SATANIC WARMASTER, k bohom sa vyjadrovať netreba, https://youtu.be/QysMAG3-O5E.

Zmrzlina

Sobota začala už 12:30 vystúpením domácich IKU-TURSO, ohlasy boli dobré, ale únava si vyžiadala svoju daň a do areálu sme došli až po 14:00 na vystúpenie CORPUS CHRISTII, nepoznal som týchto Portugalcov, a odchádzal som s podpísaným vinylom. Nasledovalo vystúpenie A.M.S.G. Po vynútenej pauze si vo vnútri zahrali MAQUAHUITL, skvelé vystúpenie s prvkami indiánskej hudby a motívmi. Po dlhšej občerstvovacej pauze sme stihli vystúpenie DOEDSVANGR, ktoré nesklamalo a INFERNAL WAR, ktoré naopak sklamalo. Asi ich najhorší výkon z tých asi 7-mich, čo som videl, dáka únava zvláštna vraj to spôsobila. Priam ezoterické vystúpenia ACHERONTAS sklamať nemôžu https://youtu.be/UzSnRwr9BX0. Nasledovalo uletené vystúpenie nidrosianskych predstaviteľov SLAGMAUR, uletené je slabé slovo, ale dalo sa pozrieť veru. A potom nasledovala explózia radosti z hrania v podobe Kolumbijčanov BLASFEMIA, hralo sa aj PARABELLUM, čo je vraj oficiálne prvá black metalová skupina na svete, z ktorej sa na pódiu nachádzal pán Ramón Reinaldo Restrepo, starosvetský black/thrash, ale moju dušu vyniesol do nebies. https://youtu.be/5D78KGGzV00. MORTUARY DRAPE ma až na tento tretí pokus presvedčili, že sú skvelou kapelou, nasledovaní OSCULUM INFAME a druhým vrcholom dňa po PARABELLUM v podobe ďalších Kolumbijčanov žijúcich v USA – INQUISITION https://youtu.be/j7FL61AsFUI.

Kováči

Nedeľa začala Bacchanalom, a ako správny Slovák som využil to, že za cca 25,-€ som sa do sýtosti najedol a napil, pivo bolo mocné, že som ani prvé dve skupiny moc nevnímal. Zaujali domáci ALFAHANNE a KALMANKANTAJA, a po nich nasledovala aj v našich končinách stará známa VALKYRJA. A nakoniec ako predposlední fínska explózia ANTIMATERIA, skvelý melodický BM fínskeho razenia https://youtu.be/qvvq5dS1tXI a záver festivalu v podobe TAAKE, ktorých vystúpenie bolo veľmi špeciálne, 1 gitarista nestihol nastúpiť do lietadla, a napriek tomu ich vystúpenie bolo asi najlepšie a najživelnejšie z asi 10-tich, čo som videl. Celé vystúpenie skoro si môžete pozrieť tuná, hrali najdlhší set vôbec, oveľa viac ako hodinu https://youtu.be/n361iZL6ntY. Záverom by som si dovolil poďakovať hlavnému organizátorovi Jani Lainemu za skvele zorganizovaný festival, aj za podmienky pre novinársku prácu.

Satanic Warmaster
Taake

Necrobutcher666

Related Articles

Back to top button