Reportáže

ETERNAL HATE FEST 2024 – Nýrsko 13.07.2024

Nýrsko 13.07.2024

Rok ušiel a nastal ten čas. Pred rokom sme zakúsili túto akciu a povedal som si, že vždy pôjdem, ak sa bude dať. Je to síce ďalej, ale stojí to za to. Tento rok sme sa vydali dvaja. Takže nočným spojom do Prahy, následne Plzeň a odtiaľ sme opäť využili zájazd busom, ktorý organizuje Parlament Club. Je to praktické, bus vás vezme z Plzne nádražia a po koncerte následne späť, vynikajúco vymyslené a praktické, za čo im ďakujeme. Skvelý nápad ten zájazd, úplná pohoda. Samotná cesta iba tam trvá luxusných 11 hodín, ale stojí za to. V slúchadlách SEPHIROT, SCHREI AUS STEIN, či soundtrack k Mulholland Drive, tá cesta ide sama.

V Plzni malá chvíľka na nejaké pekné miesta a všetko sa zavŕši cieľom cca o jednej. Aj minulý rok, a aj tento už úplne ide všetko až nadmieru tip top. Holt, niet nad podrobnú prípravu. Príchod na miesto obnovil nostalgické spomienky spred roka, nasleduje obzretie miesta, občerstvenie citronádou a zhruba zorientovanie sa v čase a priestore. A náčrt hrubého plánu. Všetko bolo podobné ako minulý rok, čiže nádhera a maximálna spokojnosť, snáď len ešte väčší výber v hudobných distrách. Opäť som si obstaral na pamiatku nejaký luxusný kúsok v podobe remasterovaného digi „The Taste Of Victory“, ktoré malo oproti prvej verzii troška iné poradie skladieb. Hudobne som šiel tento rok passblind, až na IMMORTAL HAMMER a SATANIC WARMASTER som ostatné veci nejako extra nepoznal, ale o toto tu asi ani nejde. Tento fest je fantastický pre svoju nezameniteľnú atmosféru a to najsurovejšie v black metale. Žiadne kompromisy a „musí tu byť discplína“!

Všetko začalo presne o druhej prvými rakúskymi PLAGUEPREACHER. Black metal. Pravý black metal. Dalo sa. Niežeby ma to úplne odrovnalo, ale borci sypali dobré grimasy. Do toho krv, koža, klince, warpainty a všetky tie bombové klišé, ktoré dnes už moc nevidíte. Po nich nasledujú AD NOCTEM FUNERIIS, ktorí už majú niečo vydané, ale moc ma nebavili. Nechápte ma zle, nebolo to zlé, ale úplne mi to nesedelo. Blasfemický BM, ale pôsobil na mňa príliš monotónne a bez pridanej hodnoty. Preto sme chvíľu aj opustili areál a obzreli okolie, kde neďaleko sme neodolali preskúmať prekrásny starý židovský cintorín, ktorý je jeden z najkrajších, aké som videl. Samotný areál i okolie je fakt prekrásne a ak to niekedy v budúcnosti dovolia okolnosti a hlavne zamestnanie, chcelo by to tu preskúmať a hlavne zrelaxovať na pár dní. Potom prichádzajú na scénu TRAUTENAUER 666. Celkom v pohode, taký old school BM, akoby silno inšpirované starými, úplne starými drevnými DAKRTHRONE. Taká pekná pripomienka ako sa kedysi hrávalo.

Pri IMMORTAL HAMMER to bude asi príliš subjektívne a logicky hrozí, že budem chváliť za každých okolností, pretože tam hrá kamarát, ale môžem s pokojným svedomím konštatovať (aj podľa názorov iných), že to bol super set. Staré veci poznám, moc ma neberú, ale toto živé prevedenie malo čaro. Možno, že staré veci troška upravili, možno že aj prispôsobili na živé prevedenie, aj dve gitary urobili svoje. Znelo to super, zvuk mali znamenitý. Ak sa bavíme o ozvučení, to je jedna z top vecí na tomto feste, že zvuk je vždy vynikajúci, alebo aspoň adekvátny, toto je totálne profesionálne ošetrené. Samotná diskografia IMMORTAL HAMMER nie je bohatá, tak som mal trocha obavy, či to neskĺzne to jednotvárnosti, ale nestalo sa tak. Bavilo ma to. Sme zhruba v polovici a prichádzajú na scénu STURMTIGER a pre mňa najväčšie prekvapenie a totálny vrchol. Nazval by som to totálne nasadenie. Aj keď názov môže zavádzať, tak lyricky sa venujú prvej svetovej. Hudobne ide o riadne brutálny black/death, práveže to je riadne narezané deathom, riadne podladené a hlavne riadne brutálne. Toto od začiatku do konca bol masaker a nehrozili žiadne kompromisy. Tie ladné pohyby, radikálne maskovanie, nasadenie ako o život, totálny diktát. Neskutočný zážitok, ale že fakt super set. Dávam si ich aj z nosiča a je to objavenie roka. Ale naživo to bolo niečo neskutočné a mrazí ma pri spomienkach na to doteraz.

Keď ešte niekedy na jar tuším vyšiel zoznam kapiel, ktoré vystúpia, mnohí sa pýtali, kde je sakra SEKHMET? Či vlastne to má bez nich zmysel. Ale pohoda, Mr. Set bol súčasťou ASKEREGN. Toto bolo mimoriadne zaujímavé zoskupenie aj samotné vystúpenie. Celý ansámbel vedie sympatická dračica s neuveriteľne pekelne krásnym hlasom. Hudba tiež mala niečo do seba, niektoré skladby mali vyslovene hitový potenciál, ba by som ich nazval až hitmi (myslím to v dobrom, vďaka jej super hlasu boli tie skladby vkusne chytľavé), a aj celé to bolo zastrešené jemnou pódiovou šou. Pálenie pentagramu, oltár, lebky, ojoj, toto black metalové klišé už mizne, a vlastne začína chýbať. Myslím to v dobrom, mne sa začínajú tieto šou páčiť. Ja to teda zhrniem, že podarené a hlavne sympatické vystúpenie a jediné, čo ma štve, že zblízka som ho nevidel celé, lebo chvíľu zlialo a musel som sa ísť skryť.

Ale užil som si to. Už sa potom zotmelo a nastáva čas na posledné dve hviezdy. WHITE DEATH nepoznám. Znejú ale zaujímavo, atmosféricky s prímesou kláves, čo by ma malo chytiť, ale nestalo sa tak. Ako celkovo vystúpenie bolo fajn, ale že by ma odrovnalo, tak to zas nie. Práveže klávesy mám aj rád, ale tu to bol skôr doplnok. Alebo aspoň tak to naživo vyznelo a ja to tak cítil. Nasleduje hviezda večera SATANIC WARMASTER. Tu to tiež bude čisto môj pocit a pôjdem asi proti prúdu, ale nikdy ma moc nebrali. A ani dnes naživo ma to moc nebavilo. Nebolo to zlé, to si nedovolím tvrdiť, ale také klasické BM vystúpenie, klasicky odsypané. Možno aj to bolo neskorou hodinou, aj že som zmokol, málo sa obliekol, lebo som si myslel, že bude teplejšie a začala byť aj trocha zima. Nevadí, pokecal som na chvíľu so známymi, ktorých som objavil, zosúladil čas a pomaly nachystal na odchod. Po jednej prichádza po nás bus a začína 11 hodinová cesta späť, ale to je malina. Vláčiky milujem, takže super. Na záver sa asi budem v mnohých veciach opakovať. Vďaka organizátorom z Parlament Clubu za skvelý nápad zorganizovať z Plzne zájazd, je to super pre tých, čo sú z ďaleka, idú vlakmi a musia v pondelok do práce. Taktiež organizátori samotného festu sú borci, či výber kapiel, organizácia, zvuk, všetko je perfektne zariadené. Samotný lyžiarsky areál je nádherné miesto i to okolie. Ak by ma niekto nútil niečo skritizovať, tak nemám čo. Možno nemuselo tak liať na ASKEREGN, videl by som ich aspoň celých, zrejme sa mal zapáliť ten pentagram skôr, haha. Takže tento rok ako aj minulý super zážitok, a ak sa nič neočakávané nestane, tak zas o rok zase. Jednoducho fantastický festival, ktorý som si akosi veľmi obľúbil.

Text: ŠTEFAN „PIŠTÍK“ VOJVODÍK

Foto: VLADIMÍR „VLAD“ KOŽÁK

Related Articles

Back to top button