Reportáže

Vargoš Fest 2024 – Tržnica, Turzovka 17.08.2024

Turzovské hody nastali, takže je tu opäť Vargoš fest. Ísť tam je akosi automaticky povinnosť. Je to už zabehnutá a vlastne kultová turzovská záležitosť štyroch zapálených chalanov. A priestory Tržničky sú fajn a vlastne ako stvorené na UG koncerty. Minulý rok bol perfektný, takže sa dá čakať, že aj tento raz to bude skvelá akcia. Prichádzame trocha v predstihu, je tu už zopár ľudí, ale aspoň v pokoji sa aklimatizujeme, nájdeme vhodné miesto na sledovanie a otestujem kofolu. Fajná. Minulý rok boli zvučnejšie mená, ale nevadí, a vlastne o to tu ani nejde. Fakt je človek rád za každú takúto normálnu akciu na Kysuciach.

Dnešné kapely mi moc nehovorili, ale nevadí, človek aspoň vypočuje niečo nové. Prví KING OF SYNTHOS vyzerali dobre. Mali na sebe vkusné lesklé oblečky, celkom dobré vystupovanie a súčasný sound. Moderný metal s prímesou elektriky. Do toho variácia hitu „Amerika“, spomenuli DJ BOBa a celé to malo šmrnc a páčilo sa mi to, naživo sa to hodí. Taká metalová diskotéka. Škoda len pomenej ľudí, zatiaľ sa iba zbierali. Nasledovali BACKFLIPPING DOG s ich punk/crossoverom (?). Je to muzika, ktorú by som si doma asi nepustil, ale naživo sa mi to neskutočne páčilo. Plno vokalistov, punkový nášup a obohatenie o sympatickú speváčku tomu celému dalo nové rozmery a naživo to bola pecka. Bavilo ma to. Aj to, že vokalisti sa pohybovali všade po sále, bolo zaujímavo riešené a dodávalo tomu všetkému grády. Plus ochrana prírody Horní Bečva, tak je to správne, a tak to má byť.

Ďalší v poradí DOOMAS a svojim spôsobom aspoň na slovenské pomery známa kapela. Ja ich mám napočúvaných sporadicky, ale to je asi chyba, lebo to bol pre mňa vrchol večera a top vystúpenie. Charizmatické predvedenie s maskami na začiatku pokračovalo v klasickej brutálnej metalovej šou. Čakal som nejaký štandard, ale dostal som mimoriadne nasadenie a pre mňa lahodný death metal. Mimoriadne brutálny, presne ako to mám rád. Má to byť death/doom, ale páčilo sa mi, ako to podali s brutalitou, naživo ja takto podaný death metal rád. Nádherné vystúpenie a opakujem vrchol a obrovské prekvapenie v jednom. Ľudí už konečne veľa a očividne ich toto vystúpenie zaujalo. ANTARES sú tiež už (minimálne na Slovensku) etablovaným pojmom, ale mňa akosi nebavili. Nebolo to zlé, toto je akurát hudba na živé hranie, ale akosi mi tu niečo chýbalo. Aj keď chalani do toho dušu dali. Posledným zásekom sú domáci MAD FREQUENCY. Videl som ich na domácich akciách už viackrát. Tá hudba mi nič moc nehovorí, ten štýl nie je moc moja šálka kávy, ale musím uznať, že to čo robia, tak sú v tom dobrí. Tá hudba je dostatočne nápaditá a moderná, až sa čudujem, že sa nedostali ďalej. Navyše aj napriek pokročilej hodine podali energické vystúpenie.

No a náš čas nastal a treba ísť domov. Bola to opäť vydarená turzovská akcia, inak to ani predsa dopadnúť nemohlo. Jediné, nad čím by som sa troška pozastavil, je fakt, že mohlo prísť viac ľudí. Jedna z mála normálnych akcií na Kysuciach, na výbornom mieste s výbornými kapelami, kde si každý vyberie. Nič to, o rok dúfam zase.

ŠTEFAN „PIŠTÍK“ VOJVODÍK

Related Articles

Back to top button