Rozhovory

James Curl a jeho slová ku knižnej publikácii „Ronnie James Dio: Životopis heavy metalové ikony“

Fasáda knihy

Aj keď sa pražské nakladateľstvo MetalGate venuje skôr knihám zameraným na tvrdý metal, v tomto prípade sa pustili do absolútnej rock/metalovej klasiky a vydaniu publikácie, ktorej názov vyjadruje všetko: „Ronnie James Dio: Životopis heavy metalové ikony“. Pripravte sa na strhujúcu životnú cestu človeka, ktorý písal hudobné dejiny s RAINBOW, BLACK SABBATH, DIO, HEAVEN & HELL, ale jeho stopy sú zanechané aj v DEEP PURPLE. Autorom tejto, podotýkam, neoficiálnej biografie je americký spisovateľ James Curl, prosím nemýliť si s menovcom James Stevens Curl, ktorý, čo sa týka hudobných titulov, vydal aj knihu o DOKKEN. V originál verzii vyšla kniha pred 3 rokmi, pričom sa dostala do rúk prekladateľa Aleša Ondráčka, ktorý dostal spásonosný nápad knihu predstaviť aj českým čitateľom. Okrem samotnej biografie kniha obsahuje aj podrobnú diskografiu a množstvo čiernobielych fotografií. O tom, aké je postavenie tejto osobnosti na hudobnej scéne, ste si už akiste názor vytvorili, kniha sa dá objednať aj na www.metalgate-eshop.cz.   

Ani nie tak dávno sme sa s kamarátom rozprávali pri pive, že dve najväčšie hviezdy, ktoré ešte nemajú vydanú nejakú biografiu, sú Ronnie James Dio a King Diamond, než si sa ujal tej Diovej, súhlasíš?

Ako fanúšik KING DIAMOND rozhodne súhlasím, že je čas na biografiu; ešte lepšia by bola autobiografia, ktorú by napísal on sám. Myslím, že existuje niekoľko „veľkých mien“, o ktorých by si fanúšikovia radi prečítali. Osobne by som chcel vidieť autobiografiu od Davida Coverdala.

Popíš nám podrobnejšie cestu od vzniku myšlienky až po záver vydania knihy. Aká to bola cesta? Čo sa týka hudby, zdá sa mi, že je to tvoj prvý titul.

Cesta k napísaniu Diovej knihy začala jednoducho – unavilo ma čakanie a povedal som si: „Do pekla, urobím to sám.“ Roky som počúval klebety, že Wendy Dio vydá knihu, ale nikdy sa nič neobjavilo. Keďže som predtým napísal dva športové životopisy o bývalých šampiónoch ťažkej váhy, rozhodol som sa obrátiť svoju pozornosť na moju ďalšiu vášeň – heavy metal!

Rozhodnutie písať o Ronniem bolo jednoduché. Ako som povedal, na životopis som čakal už roky. Navyše som mal pocit, že Ronnie je skvelý chlap a skutočne si zaslúži životopis. Prvá vec, ktorú som urobil, bolo osloviť niekoľko prvých členov Ronnieho kapely prostredníctvom sociálnych médií. Mal som to šťastie, že som sa dostal do kontaktu s Dickom Bottoffom a Tommym Rogersom. Dick a Tommy hrali s Ronniem už v 50-tych rokoch v RONNIE AND THE RED CAPS. Odtiaľ som pokračoval v oslovovaní bývalých členov kapely, ako sú Vivian Campbell, Claude Schnell, Rowan Robertson a Tracy G. Mal som dokonca to šťastie, že som sa porozprával s Ronnieho bratrancom Davidom „Rockom“ Feinsteinom. Všetci títo bývalí členovia ma skutočne podporovali, keď mi pomohli zostaviť príbeh Ronnieho života a kariéry. Pokúsil som sa získať rozhovory s Tonym Iommim, Ozzym, Ritchiem Blackmoreom a Geezerom Butlerom, ale nemal som to šťastie, aby porozprávali.

Zadná časť knihy

Celkovo to bola asi 18 mesačná cesta, ktorá bola veľmi zábavná, najmä rozhovory. Niekedy som bol hore do druhej alebo tretej ráno a rozprával som sa s Claudom Schnellom. Po dokončení rukopisu som sa rozhodol navrhnúť obal knihy sám a vydať ho sám.

Asi nie si tá istá osoba, keď som pátral na internete, ako je historik a architekt James Stevens Curl? No pri vyhľadávaní publikácie sú vaše mená spoločné.

To je smiešne, pretože som niekoľkokrát videl, že sa spolu s mojím menom objavilo meno James Steven Curl, ale nie, to nie som ja. Moje druhé meno je vlastne Raymond po mojom dedovi. Podľa toho, čo mi povedal môj otec, každý s priezviskom Curl má byť príbuzný. Možno by som ho mal osloviť, môže to byť dávno stratený bratranec.

Okrem DIO si vydal aj knihu o DOKKEN. Čo tak vrhnúť sa aj na KING DIAMOND?

V tomto bode je KING DIAMOND ikonickou osobnosťou a rozhodne by som o ňom rád napísal knihu. Problémom by však bolo prinútiť jeho a ostatných členov kapely robiť rozhovory, čo sa môže ukázať ako ťažké. Aj keď by som pravdepodobne mohol urobiť knihu založenú na existujúcich rozhovoroch, bolo by legitímnejšie, keby som mohol urobiť skutočné rozhovory s ním samotným. S najväčšou pravdepodobnosťou bude chcieť vydať svoju vlastnú autobiografiu… ale vieš, teraz, keď si to rozviedol, kolieska sa mi začínajú otáčať. Takže, ak ma niekto môže dostať do kontaktu s ním, pošlite mi e-mail na curl88@hotmail.com. Ktovie, možno sa mi podarí napísať knihu.

Inak aj v origináli vyšla kniha v brožovanom vydaní s čiernobielymi fotografiami.

Kniha, ktorú som pôvodne vydal, vyšla len ako brožované vydanie s čiernobielymi fotografiami. Rozmýšľal som nad vydaním pevnej väzby s farebnými fotografiami, ale výroba a tlač je oveľa drahšia. Chcel som niečo, čo by si mohol dovoliť každý, pretože som naozaj chcel dostať von Ronnieho príbeh.

Poďme k Diovi, poznal si ho aj osobne, koľko koncertov si s ním videl, aký to bol človek?

Nikdy som Ronnieho osobne nepoznal, ale mal som to šťastie vidieť ho na koncerte dvakrát. Prvýkrát to bolo v menšom klube v San Franciscu a bol som veľmi blízko pódia. Bol som ohromený tým, aký neuveriteľne silný bol jeho hlas a ako skvele znel naživo. Čo sa týka toho, akým bol Ronnie človekom, vedel byť drsný a tvrdý. Vivian Campbell opísala Ronnieho, že má tvrdý zovňajšok. Ronnie vedel byť trochu panovačný a rád bol vodcom – bol veľmi sebavedomý, ale nebol tým, kto by si búšil do hrude. Na druhej strane, Ronnie vedel byť veľmi zábavný, mal skvelý zmysel pre humor a vedel byť aj mimoriadne starostlivý. Napríklad, bol veľmi štedrý, čo sa týka času a peňazí, pokiaľ ide o charitatívne organizácie, do ktorých sa zapájal. Ronnie spolupracoval s charitatívnou organizáciou Children of the Night, ako aj s niekoľkými charitatívnymi organizáciami pre útulky pre zvieratá. Táto účasť ukazuje, že Ronnie bol starostlivý človek.

Čo hovoríš na tvrdenie, že Dio bol možno najlepší spevák BLACK SABBATH v histórii?

Vnútorné stránky

Musel by som súhlasiť, že Ronnie bol najlepší spevák, akého kedy BLACK SABBATH mali. V skutočnosti mám radšej éru Dio s BLACK SABBATH pred všetkými ostatnými. Milujem tú chémiu medzi Ronniem a Iommim, je nevyvrátiteľná. Tým nechcem nič zobrať Ozzymu, ktorý je svojím spôsobom skvelý spevák. A buďme realistickí, SABBATH s Ozzym v podstate položili prvú tehlu do základov toho, čo nazývame heavy metal. Ale pre mňa s Ronniem ako spevákom to bola naozaj iná kapela, s úplne inou dynamikou.

Priznám, že knihu som zatiaľ stihol iba prebehnúť, ale nejako je v nej odignorované jeho pôsobenie v DEEP PURPLE, pričom sa zúčastnil aj na niektorých živých nahrávkach.

Nepamätám si konkrétne, ale myslím, že som spomenul niečo o spolupráci Ronnieho s DEEP PURPLE.

Ktorý album, na ktorom Dio pôsobil, považuješ za najlepší? Mne teraz napríklad hrá  „Holy Diver“.

„Holy Diver“ a „Last in Line“ sú moje dva obľúbené. Ale ver mi, keď hovorím, že medzi týmito dvoma albumami, vždy v mojej mysli zúri bitka, ako nejaké veľké preťahovanie lanom – zvyčajne vyhráva „Last in Line“. Takže áno, ak by som bol nútený vybrať si jeden, „Last in Line“, bola by to moja voľba. Aspoň pre dnešok. Musím povedať, že moje čestné uznanie by patrilo „Strange Highways“ a „Lock up the Wolves“. Oba albumy sa mi veľmi páčia a myslím si, že sú nedocenené.

Okrem Jeffa Pilsona, ktorý napísal aj predhovor ku knihe, ktorí ďalší hudobníci sa svojimi názormi podieľali  na vzniku knihy?

Okrem Jeffa Pilsona, ktorý napísal predhovor, Claude Schnell napísal eulógiu. Claude píše veľmi dobre a pri uctení si Ronnieho pamiatky odviedol naozaj skvelú prácu.

Ďakujeme za rozhovor, niekoľko slov na záver? K čomu by si sa napríklad rád vyjadril a ja som sa zabudol na to spýtať?

Chcel by som sa len poďakovať a veľmi si vážim príležitosť robiť tento rozhovor. Chcem, aby každý vedel, že s touto knihou dúfam, že pomôžem zachovať pamiatku a hudbu Ronnieho Jamesa Dia nažive. Verím, že si to zaslúži. A úprimne dúfam, že každý, kto si knihu prečíta, si ju naozaj užije.

NECROBUTCHER666, Preklad: ERIK NÁDUDVARI

Related Articles

Back to top button