Aktuality

Práve dnes dánskym Vikingom z VANIR vychádza šiesty album „Sagas“

Kapela VANIR

     Zo starých ság do siení Valhally, z dánskych a germánskych bojov s ich krvavými bitkami a neľútostnými bojovníkmi. Dánski bojovníci VANIR sú späť a bez kompromisov zostavili nový epický album fascinovaný ich pôvodom. A krv sa prelievala v celej histórii. Len máloktorá z kapiel má na to väčšiu právomoc: VANIR je jednou z najznámejších a najvýznamnejších vikingských melodických death metalových kapiel v Dánsku. Skupina od svojho vzniku vydala päť plnohodnotných albumov, ktoré boli veľmi dobre prijaté médiami a zanietenými priaznivcami žánru. Ale dá sa bez veľkého váhania povedať, že ich šiesty počin „Ságy“ je zatiaľ ich najlepší.

„Ságy“ napísané a nahrané počas pandémie, mixované a masterované Rune Stiassny (IRON FIRE, ex-SATURNUS), sú väčšinou tematicky zamerané na severskú mytológiu, ale majú aj pieseň venovanú jednému z najvýznamnejších fantasy spisovateľov v histórii – J.R.R. Tolkienovi – ktorý bol sám značne inšpirovaný severskou mytológiou a Dánskom. Na druhej strane, skladba ako „Black Clad“ má dvojsečný meč: je napísaná ako pocta severskému bohu Brageovi, ale aj ako pocta fanúšikom metalu. Fanúšikovia, ktorí podporujú scénu a ktorí budú oporou živej scény v období po pandémii. Martin Rubini, spevák Vanir, hovorí: „Počas pandémie sa svet hudby obrátil hore nohami, tento album bol našou kotvou v kreatívnej časti našich životov v období, keď boli všetky naše vystúpenia zrušené a my sme stále potrebovali byť kreatívni. A robiť to, čo nás baví, hrať metal. So „Sagas“ pokračujeme v ceste, ktorú sme si vytýčili s „Aldar Rök“ a „Allfather“ a víziou, ktorú máme pre VANIR.

Taký je prístup kapely VANIR k témam v roku 2022: melodické a zúrivé zvukové plochy s lyrickými strunami zviazanými s mytológiou a starým pohanstvom, no nekončiace tam. Umelecké dielo „Ságy“ sa prezentuje zmesou rôznych nórskych mýtických obrazov. Je inšpirovaný myšlienkou osudu a Nornov, ktorí sú tu interpretovaní ako singulárna bytosť zobrazujúca rôzne aspekty osudu, pričom sa vo svojich vláknach prepletajú. Ukazuje elegantný, ženský a silný obraz. O cover sa postaral basgitarista Lars Bundvad. „Pre tento album som nenapísal žiadnu hudbu,“ vysvetľuje. „Keďže som bol kvôli pandémii odsunutý na vedľajšiu koľaj – môj imunitný systém nie je príliš silný – chcel som urobiť niečo navyše a presadiť sa v umeleckom diele. Norn portrétuje silný ženský charakter a mudrca, ktorý je držiteľom múdrosti a sily. A s výsledkom som veľmi spokojný.“ „Sagas“ dnes vychádza na CD, LP (dve rôzne farby, každá je obmedzená na 300 kusov) a digitálnych formátoch prostredníctvom Mighty Music.

Obal novinky

Line-up:
Martin Rubini: vocals
Kirk Backarach: lead guitar
Phillip Kaaber: rhythm guitar
Lars Bundvad: bass
Daniel Kronskov: drums
Stefan Dujardin: keyboard

„Sagas“ Tracklist:

1. Day Of Reckoning
2. Black Clad
3. See The Dragons Ride
4. Dødsfærd
5. Eindriði
6. Sessrúmnir
7. The Bounty Of Flesh And Bone
8. Æresstrid
9. Battle Of Middle-Earth
10. Andvari’s Curse
11. Gods Of War
12. Visdomsmjøden

MIROSLAV „KREMATOR“ GALGÁNEK

Related Articles

Back to top button