Reportáže

„Metalový svátek“ vo Vrútkach

SOBOTA 19. marca 2022 o 18:30 hod. koncert TITANIC, LUNATIC GODS, CASTAWAY // RC Mlyn, Vrútky

     V sobotu 19. marca 2022 o 18:30 hod. sa v RC Mlyn vo Vrútkach uskutočnila jedna zo štyroch slovenských etáp či zastávok miniturné kapiel TITANIC (Brno, CZ), LUNATIC GODS (Martin) a CASTAWAY (Bratislava). Vrútky boli posledným miestom, kde fanúšikovia tieto kapely mohli vzhliadnuť, pričom predošlé tri zastávky sa uskutočnili vo Zvolene (11.03., Wake Up), v Bratislave (12.03., Randal) a v Košiciach (18.03., Kollosseum).

     Koncert rozbehli bratislavskí progresívni metalisti z CASTAWAY, ktorí ponúkli fanúšikom slušný prierez svojej tvorby a za približne 40 minút určite presvedčili každého fanúšika, že ich svojský pohľad na metalovú muziku berú zodpovedne a profesionálne. Myslím, že táto kapela svojim vystúpením veľmi rýchlo zaujala aj tých fanúšikov, ktorí ešte nemali možnosť kapelu vidieť či počuť. Veľmi príjemné prekvapenie. Akýsi mix metalovej progresie, heavy a power metalu nie je pre Slovensko moc typické, takže o zaujímavosť naviac. Výborný a presvedčivý výkon.

     Druhým chodom bola viac-menej domáca formácia LUNATIC GODS, ktorá funguje na scéne už takmer 30 rokov (vrátane etapy pod menom BESTIALIT). Jasné, kapela si prešla svojim vývojom a zakotvila u komplikovaného štýlu, ktorý sa nedá vyjadriť jedným slovom, takže ich hudobná tvorba spadá do viacerých metalových subžánrov ako atmospheric/death/doom/black/pagan metal a určite by sme našli i ďalšie. Tvorba tejto kapely ovplyvňuje už druhú generáciu. Za svoju ¾ hodinku kapela predhodila skladby z albumov z posledného obdobia a samozrejme i z ostatného albumu „Turiec“. LUNATIC GODS využili „domáce ihrisko“ na 100 %, čo im publikum aj patrične oplatilo. Ja osobne som si ich set užil naplno, no určite som nebol sám.

     Vrcholom koncertu bolo vystúpenie heavy metalových veteránov z Brna, hoc z pôvodnej zostavy zostal už iba charizmatický spevák a gitarista Zdeněk Černý (Milan Hanák to však sledoval z metalového neba, R.I.P.). Na druhej strane nové zloženie TITANICu by mohlo závidieť množstvo iných kapiel, haha. Za približne hodinku kapela urobila parádny prierez tvorby, kde nevynechali ani skladby z najnovšieho albumu s názvom „On“ (oficiálne vyšiel 21. augusta 2021), no bez skladieb z kultového debutu „Metal Celebration“ by ich žiaden fanúšik nepustil z pódia. Takže prítomní si poriadne užili „starinky“ ako napr. „Ďábelská mumie“, „Figurína“, „Železná panna“, „Simulant“ či asi najznámejšia či najkultovejšia „Metalový svátek“. Kto v tento večer mohol prísť a neprišiel, môže strašne ľutovať, roniť krokodílie slzy či trepať hlavou o stenu. Možno nabudúce.

MIROSLAV „KREMATOR“ GALGÁNEK

Related Articles

Back to top button