Reportáže

Egyptské dejiny ožili v Jablunkove

Vile Nilotic Rites Europe Tour 2023, NILE, OMOPHAGIA, VAPOR, CONFESS, sobota, 6.5.2023, Jablunkov, Rock Café Southock

V sobotu 6. mája 2023 o 20:00 hod. sa v Rock Café Southock v Jablunkove uskutočnila jedna zo zastávok turné s názvom „Vile Nilotic Bites“, ktoré oprášilo kluby po Škandinávii, Nemecku, Poľsku, Balkáne, Rakúsku, Maďarsku a i na Slovensku a Čechách. Protagonistami tohto mesačného európskeho turné (od 04.04.2023 do 07.05.2023) boli kapely NILE (USA, brutal/technical death metal), OMOPHAGIA (Švajčiarsko, death metal), GOHRGONE (Francúzsko, blackened death metal) VAPOR (USA, thrash metal) a CONFESS (Irán/Nórsko, groove/thrash/death metal/hardcore). V jablunkovskom klube sa však predstavilo iba kvarteto kapiel, chýbala kapela GOHRGONE.

20:00 – 20:30 CONFESS (Irán/Nórsko, groove/thrash/death metal/hardcore)

     Koncert rozbehlo iránsko-nórske kvinteto CONFESS, ktoré hneď od začiatku dalo najavo fanúšikom, že to nebude s nimi len také jednoduché. Už len piaty člen kapely, ktorý obsluhoval mixážny pult a mikrofón (spev), bol prinajmenšom možno pre niekoho nepredstaviteľným varovaním. No opak bol pravdou. Kapela so svojim žánrovým mixom na pomedziach groove/thrash/death metalu a hardcore spustila na fanúšikov doslova metalovú paľbu, podporovanú dvoma hlasmi, ktoré sa parádne prekrikovali či dopĺňali. Na úvod hneď prekvapivý hudobný masaker a polhodinka mi ušla ani neviem ako.

20:45 – 21:15 VAPOR (USA, thrash metal)

     Po krátkej asi 15 minútovej pauze javisko už začala „okupovať“ ďalšia kapela sobotného večera a to americká kapela VAPOR (predtým známa pod názvom VX36). Správy o tejto kapele sľubovali výkonný mix thrash a speed metalu zmiešaný s novším druhom vokálov a bicích. Ich hudobnosť, jedinečnosť a odhodlanie mali mať za následok stvorenie úžasných riffov, zdrvujúcich textov a v neposlednom rade energeticky výbušnú živú show. Po približne polhodinovom vystúpení tohto kvarteta musím skonštatovať, že táto relatívne ešte stále mladá kapela má našliapnuté tým správnym smerom. Ich set bol skutočne plný energie, živelnosti a v neposlednom rade radosti z hudby. A tieto atribúty sa veľmi rýchlo prenesú i na fanúšikov a to je základ celej metalovej scény, ktorú máme tak radi.

21:30 – 22:10 OMOPHAGIA (Švajčiarsko, death metal)

      Treťou kapelou v poradí bola švajčiarska kapela OMOPHAGIA, ktorá dostala o niečo väčší časový priestor a fanúšikovia si ju mohli vychutnávať (alebo aj iba čisto sa zoznamovať s ich tvorbou) takmer 40 minút. OMOPHAGIA predstavila svoj pohľad na klasický death metal s poriadnou dávkou techniky, údernosti a energie. Táto pätica hudobníkov z Zürichu má na svojom konte už štyri plnohodnotné štúdiové albumy a určite aj množstvo skúseností, nakoľko to na ich prejave bolo výrazne poznať. Fanúšikovia pod pódiom si to aj poriadne užívali.

22:40 – 23:55 NILE (USA, brutal/technical death metal)

     Po dlhšej prestávke tu bol vrchol koncertu a to vystúpenie amerických brutal/technical death metalových obdivovateľov starovekej egyptskej kultúry a náboženstva. Americkí veteráni z NILE (hoc aktuálne by som sám sebe pri pojme veteráni oponoval), fungujú na scéne už od roku 1993 a na svojom konte majú slušnú porciu albumov (9). Prečo taký trocha nejasný úvod? Z pôvodnej, resp. staršej zostavy zostali v kapele iba Karl Sanders (pôvodný člen) a George Kollias (od roku 2004). Kapelu NILE som už dlhší čas nevidel, takže sám som bol zvedavý, ako sa zmeny v zostave prejavia. Zostavu doplnili aktuálne hosťujúci hudobníci Julian David Guillen (ABSOLVER, SAPRAEMIA) a Scott Eames (NEVALRA, VITAL REMAINS). Jedná sa o mladých ale už poriadne skúsených hudobníkov a na celkovom prejave to bolo cítiť. NILE v minulosti bola relatívne dosť statická kapela, ktorá bavila ľudí predovšetkým svojou hudobnou tvorbou. Tu sa však mladá krv prejavila a živé vystúpenie premenila na skutočne živé. Počas viac ako hodinového „divadla“ si každý fanúšik kapely NILE musel prísť na svoje. Kapela predhodila prierez svojej tvorby, hoc samozrejme o niečo viac dostali priestor skladby zo starších albumov. A záver neodmysliteľne patril jednej z mojich najobľúbenejších skladieb „Black Seeds of Vengeance“, po ktorej sa kapela bez prídavku rozlúčila s fanúšikmi. Koncert mal jasného víťaza, no i predkapely mali čo do toho povedať. Ďalší super hudobný zážitok v útulnom klube v Jablunkove a teším sa na ďalšie kapely, ktoré tu organizátori opäť „dotiahnu“.

MIROSLAV „KREMATOR“ GALGÁNEK

Related Articles

Back to top button