Reportáže

ETERNAL HATE FEST 2023, Nýrsko 15.07.2023

Pôvodne som ani neuvažoval, že by som sa vypravil na tento sympatický festík, ale človek mieni. Predsa len nejakých 550 kilometrov smerom k nemeckej hranici je aj dosť, ale prekážky sú na to, aby sa zdolávali. Dva dni pred cestou som sa nakoniec rozhodol, nakúpili sa lístky na vlak, vstupenka sa zajednala spolu s autobusom z Plzne a išlo sa. Nazbierali sme sa štyria, takže nakoniec pohoda. V piatok v noci sme vyrazili, v slúchadlách hral „Prometheus“ a Hannah Fury, takže všetko v poriadku. V Prahe prestup, a z Plzne nás tam bral festivalový bus priamo na miesto pôsobiska. Toto bolo fantasticky vyriešené a vďaka usporiadateľom za šikovné riešenie pre neznalých miesta. Bolo zhruba jedna hodina, program začína o druhej, teda všetko ide tak ako má. Areál je vlastne lyžiarske stredisko, pekné prostredie, je tu všetko, čo človek potrebuje a vlastne nedá s nič vytknúť. Po obligátnom okukaní prostredia, sme sa jemne aklimatizovali a vyčkali na začiatok. Už od začiatku tu bol slušný výber distier s trikami a všetkými možnými nosičmi a ja som si tiež obstaral zopár krásnych kaziet, medzi nimi taký skvost ako „Wetlanschauung“. Nebolo o čom. Tematicky ide skôr o menej známe, a na druhej strane zasa kapely, ktoré až tak často tu nevystupujú a štýlovo sú to skôr čisto kapely black metalového razenia. V ruke rozpis a ideme na to. Fest sa charakterizuje ako UG Black Metal Fest a ako sa aj ukáže, voči tom nemožno nič namietať.

Prví hrali rakúski VINTERSTILLE a bol to taký v pohode black metal s vysokým spevom, celkom na rozohratie to ušlo. Teda rozohratí sme boli vďaka nádhernému slniečku dosť. Čo viac zaujalo, tak mali na sebe také tie tirolské sexi ľudové oblečky, aké ste mohli vidieť vo filmoch o kožených kalhotách. Traky, klobúčik a warpaint. Treba však poznamenať, že bolo parádne teplo a na slnku dostáva podobne ladený black metal i z vizuálnej stránky nový rozmer. Tiež treba poznamenať, že prvú polovicu kapiel nepoznám,  tak hlavne prevláda zvedavosť. Druhá v poradí nás oblažuje romanticky pomenovaná kapela KREMATORIUM, je to taký ten klasický old germánsky, nemecký black metal do rytmu a frázovaným štekotom. Ich dress code bol netypicky typický, teda maskáče a kukly a v tých slnečných lúčoch boli krásni. Nasledoval MURRUM. Milujem americký black metal a MURRUM sú jeho predstavitelia uspokojivých kvalít. Hrajú taký ten USBM s pachuťou rituálu a okultna. Ich set ma bavil. Bolo to skvelé. Skladby boli fajné, vystúpenie malo šťavu a možno to je z mojej strany príliš subjektívne, ale hodnotím ich vysoko, lebo akosi som si z nich odniesol mimoriadnu spokojnosť. Teplo sa začalo prejavovať, a tak som sa išiel aj poobzerať po areálu, v jedom stánku mali takú famóznu železitú limonádu (nabudúce odporúčam!) a tiež trocha do tieňa. Chalani si medzitým dokázali odchytiť Roba Darkena a spraviť si s ním fantastickú fotečku. Nemeckých WEHRHAMMER som teda z drvivej časti vynechal. Podľa spolupáchateľa Vlada to bolo výborné vystúpenie a on si ho vychvaľoval. Aj vizuálne že to bolo super, dve luxusné šibeničky a spevák s jatočnou sekerou. To KALMANKANTAJA som si už nenechal ujsť, atmosférický black metal, bohaté až do symfonična ladené klávesy, to troška vybočovalo od ostatných kolegov, ktorí skôr razili cestu ug black metalu, a tým pádom tak troška vyčnievali. Výrazne bolo cítiť, že sa pridalo ma melódiách, zvuk obohatili klávesy, ktoré hrajú v ich tvorbe výraznejšiu úlohu a bavilo sa i  s gitarami. Ale to všetko je len dobré, a tak to má byť. Bolo to ďalšie vystúpenie, ktoré som si totálne užil a bavilo ma to. Už sa pomaly začína stmievať, stále je nádherne teplo, ale troška šera black metalu len pomáha umocniť momentálne okružie.

A prichádza čas na domácu stálicu SEKHMET. Čo si budeme nahovárať, dnešný black metal už je väčšinou uhladený, ba až profesionálny, dokonca hriešne korektný, a tak na pravé rúhačské undergroudové operetné záležitosti je odvahy či odhodlania akosi pomenej, ale tentoraz to tu neplatí. Hudobne z nich nepadám do kolien, podobné divadielko tiež nejako nevyhľadávam, ale myslím, že účel to splnilo. Bolo to relatívne šokujúce, rúhačské a pre niekoho to bolo asi aj poburujúce. Naopak kríže, ukrižované torzo zvieraťa, hlava prasaťa so svätou pokrývkou hlavy,  krv, nože, plynové masky. Pure fucking black metal. Do toho nejaké tie od veci „prúpovídky“. A všetkým slniečkam nadčasový odkaz hneď na začiatku: „Musí tu být disciplína!“ Naživo ich black metal ako celok mal niečo do seba, to treba priznať, ale hlavne tá šou akiste ostane v pamäti. Nastala noc a pre niekoho prichádza hlavná hviezda večera SARGEIST. Areál bol už úplne natrieskaný a prvý raz som sledoval vystúpenie skôr z diaľky. Odozvu mali mohutnú a u ľudí mali úspech. U mňa je skôr problém, že ma nikdy nebrali a ani tento koncert ma nejako nebavil, a tak som to asi po polovici zabalil. To je však len moja chyba. Publikum bolo riadne nažhavené a nadšené. Ohlasy na vystúpenie vynikajúce. Už všetko bolo zahalené v hustej tme, stále však bolo prijateľne teplo, čo je len dobré.

Pre mňa osobne a pre mnohých taktiež prichádza vrchol večera a to už priznajme si legenda GRAVELAND. Je pravda, že ich už dnes príliš nepočúvam a posledné albumy už toho nového moc neprinášajú, určitý zápis do histórie pagan metalu však vyryli, to bez debát. Rob Darken má charizmu a tu sa značne prejavila, kapela šliapala ako švajčiarske hodiny a set bol priam ukážkový. Výber skladieb, samotný zvuk, výkony spoluhráčov. Hľadisko bolo maximálne spokojné a odozva bola fantastická. Ja osobne jediné, čo by som mu vytkol tie početné kreácie a virtuálne boje s mečom a nožom. Beriem, že to bola súčasť šou, ale bolo toho trochu moc. Na hudobnom výkone sa to nijako nepodpísalo, takže to beriem ako určitú nutnosť, ale tak nemôžem povedať, že by to úplne pokazilo dojem. Naopak, ostatné všetko malo úroveň a set GRAVELAND považujem za mimoriadne podarený a vyvrcholenie celého tohto sympatického festíku.

O jednej po nás prichádza festivalový bus do Plzne a začína jedenásť hodín cesty domov. Cestovanie vláčikom milujem, takže žiaden problém, ale super relax. Po čase to celé na mňa doľahlo a uvedomujem si aký famózny tento festík bol. Všetko fungovalo, organizácia skvelá, distrá, občerstvenie, možnosť postaviť si stan, samotný areál bol vybratý fantasticky. Jeden perfektný nápad a to sprcha, v podstate prúd vody na ochladenie, ale super detail. Boli sme tu prvýkrát, ale fakt organizátorom treba poďakovať za super fest, tematický zameraný skôr na podzemnejšie a menej vystupujúce kapely v našom okolí. Totálna spokojnosť. No a záverom len, že ak sa nič nepokazí tak budúci rok zas.

PIŠTÍK, foto VLAD

Related Articles

Back to top button