Reportáže

ČAD, LUNATIC GODS, SEKTOR 20,0, ALL AGAINST NOTHING – Vargoš Fest – Tržnica, Turzovka 12.08.2023

Turzovka má metalovú tradíciu, tu nie je o čom, kedysi legendárne Depo, ale aj Tržnička je super. Ide o sympatický podnik, priestory na hranie sú vonku pod strechou a všetko je tak zariadené, že diváci sú k svojej obľúbenej kapele mimoriadne blízko, a tak sú tie koncerty príjemnými a veľmi kúzelnými. Vargoš Fest má tiež dlhoročnú tradíciu, je to stávka na istotu a keď tu mali vystúpiť LUNATIC GODS nebolo o čom. V ten deň boli aj v Turzovke hody, tak všade plno ľudí, ale tak predrali sme sa od vláčiku k miestu bez problémov. Ono mesto. Treba povedať, že Turzovka je skôr taká väčšia dedina, ale nezabite ma. Mám ju rád. Keďže tieto lokálne koncerty sú mojou srdcovou záležitosťou, tak nasledujúce riadky asi budú skôr o pocitoch, ako nejakých vyčerpávajúcich faktografiách. A písané skôr subjektívne, plynulý chod pocitov.

Prví hrali SEKTOR 20,0, ľudí zatiaľ menej, len prichádzajú, ešte je slniečko. Kapelu nepoznám, ale vystúpenie bolo sympatické. Prvá kapela to nikdy nemá jednoduché, ale bolo to príjemné vystúpenie a bavilo ma. Hrali niečo ako punk/metal, možno hardcore. Ja som sa tešil hlavne na LUNATIC GODS, tuším oni boli môj prvý koncert zhodou okolnosti v Turzovke pred hodne rokmi, tak som bol zvedavý aj vzhľadom na časový odstup. Čo sa týka tvorby, najradšej ju mám po „Mythus“, ostatná novšia tvorba po tomto počinu ma až tak neberie. Nehovorím, že to je zlé, ale osobne som ich mal najradšej na legendárnom „Sitting By The Fire“, ktoré považujem za jedno zo slovenských top zlatých 90s.

Priviezli si na bicie aj exkluzívnu posilu Marthusa (tiež CRADLE OF FILTH). Fakt, kto by si pomyslel, že uvidím raz hrať bubeníka COF v Turzovke. Pribudlo už aj divákov. Set ale bol fakt famózny. Hralo sa síce hlavne z novej tvorby, ale fakt pecka. Kapela je vo forme, a ak bude možnosť, zájdite na koncert, nie je o čom. Paráda. Po nich prichádzajú na stage ČAD. Už pred koncertom spomínali na predchádzajúci koncert z Turzovky a problémy so žumpou, takže sa tešia. V rámci Slovenska ide už o legendu a tu už majú riadne meno.

Ja ich moc nepočúvam, viem že existujú, a pravda počul som od nich už niečo, ale nejako ma to nikdy nebralo. Až tu som pochopil, prečo majú taký úspech, keď som ich uvidel naživo. Jednoducho metal. Fakt pravý metal. Ak mám mať nejaký vzor pravého metalu a ukážkového jeho prevedenia naživo, je to ČAD. Chalanov to baví, to je jasné. Prvý predpoklad. Potom majú sexi oblečky s pichliačmi. Pištove vtipné povedačky. Má na toto talent. Jednoducho metal. A muzika naživo sype. Úplne od podlahy našliapaný hit za hitom, ktoré vynikajú živo. Gitara, basa, bicie. Žiadne „kudrlinky“ a zbytočnosti, iba od začiatku po koniec čistá energia.

Divákov už plnka a aj to vpredu vírilo. U obecenstva obrovský úspech. Až teraz som si uvedomil to kúzlo ČAD a to bude spočívať hlavne v živom hraní. No a nakoniec poslednou kapelou boli ALL AGAINST NOTHING, ktorých vôbec nepoznám, priznávam. Už bola neskorá hodina, ale ešte sme ju skukli. Išlo o moderný slovenský metal, chalani očividne hrať vedia, ale priznám sa, že podobnú hudbu moc nemusím. Naživo to nebolo nejako zlé, ale už bolo cítiť neskorú hodinu a aj keď je leto, tak čoraz častejšie je normálne v noci zima. Pozreli sme a následne hurá domov. Akcie v Turzovke sú vždy super, a Vargoš Fest aj Tržnička sú etablované pojmy a svojim spôsobom kysucký kult. Nabudúce zas.

Text: PIŠTÍK, foto: VLAD

Related Articles

Back to top button