Rozhovory

Hráme hudbu a žijeme z toho, vydávame albumy, koncertujeme po celom svete, je to presne to, o čom sme ako mladí snívali

Tak, konečne sa fanúšikovia US death metalovej legendy DEICIDE dočkali. Nový album „Banished by Sin“ vyšiel po najdlhšej pauze medzi albumami v 35 ročnej histórii kapely. Prečo tomu bolo tak, nám v nasledujúcich odpovediach priblížil zakladajúci člen, bubeník Steve Asheim. Osobne si ale myslím, že čakanie stálo za to a tento album isto by mal mať miesto v zbierke každého fanúšika death metalu. Steve porozprával pár vecí aj z minulosti, nejaké zaujímavosti aj o Glenovi, ako aj o problémoch nájsť si dobrého druhého gitaristu, čo vyzerá, že je už nateraz zažehnané. Tí, ktorí navštevujú festival Brutal Assault sa môžu po roku opätovne tešiť na vystúpenie DEICIDE, kde z nového albumu „Banished by Sin“ by mali byť odprezentované tri skladby.

Ahoj Steve, nedávno, 26. apríla, vyšla DEICIDE novinka „Banished by Sin“, prostredníctvom Reigning Phoenix Music, môžeš nám predstaviť túto spoločnosť, a prečo ste po troch vydaných albumoch opustili Century Media Records?

Mali sme s nimi dohodu na 3 albumy a táto dohoda teda vypršala, takže sme si obzreli všetky ponuky. Mali sme viac rozbehnutých vyjednávaní s vydavateľstvami, ale Reigning Phoenix podľa nás boli najviac navnadení na to, aby s nami spolupracovali. Tak sme sa rozhodli skúsiť toto vydavateľstvo.

Medzi posledným albumom „Overtures of Blasphemy“ a novinkou ubehlo 6 rokov, čo je najdlhšia pauza medzi albumami vo vašej histórii, čo ste robili počas tohto obdobia ako kapela a jednotliví členovia?

Mali sme toho veľa naplánovaného, ale prišla nám do toho pandémia. Kým si teda celý svet sral do nohavíc, nedalo sa toho moc robiť a my sme aspoň využili tento čas, aby sme si dali do poriadku zostavu. Pretože sme moc neboli spokojní s Markom Englishom, nechceli sme sa púšťať do tvorby nového materiálu, kým nebudeme mať dobrý line-up. Po Markovi prišiel Chris Canella ale ani s ním to celkom nevyšlo, takže až príchod Taylora Nordberga nás niekam posunul. Po skončení pandémie sme zistili, že prichádza 30-te výročie albumu „Legion“ a tomu sme chceli venovať nejaké špeciálne show, takže sme zase energiu venovali týmto smerom a ku tvorbe nového materiálu sme sa teda dostali iba teraz nedávno. Ale veci v kapele už fungujú tak, ako majú a ďalší album bude dúfam skôr ako za ďalších 6 rokov.

Na scéne ste už od roku 1989, čo je tohto roku okrúhlych 35 rokov, keby si mal bilancovať svoj súkromný život a kariéru v DEICIDE, splnilo sa ti všetko, čo si si želal, či máš pred sebou stále nejaké nové výzvy?

V podstate máš pravdu, dosiahli sme, čo sme chceli. Hráme hudbu a žijeme z toho, vydávame albumy, koncertujeme po celom svete, je to presne to, o čom sme ako mladí snívali. A dúfam, že to budeme robiť až do konca, do dôchodkového veku, alebo kľudne aj potom, ak budeme vládať. Občas sa síce stane, že niekto zomrie skôr, ako dosiahne tento vek, ale dúfam, že to nebude náš prípad.

Aký je rozdiel medzi DEICIDE pri vydaní prvého albumu a DEICIDE v súčasnosti, samozrejme okrem toho, že ste o niečo starší?

Samozrejme sme si prešli vývojom a množstvom zmien v zostave, ale myslím, že naša hudba sa až tak moc nezmenila, že je jasne rozpoznateľná a zachovali sme si náš svojský štýl od prvopočiatkov kapely až doteraz. Ja osobne som sa moc nezmenil, stále sa obliekam aj správam rovnako, ako na strednej škole. Mimo pár vrások som stále tá istá osoba.

Prejdime k novinke „Banished by Sin“, kedy vznikla myšlienka, že je najvyšší čas začať pracovať na novom albume, koľko času ste mu venovali, kto sa okrem teba podieľal na tvorbe nového albumu po hudobnej stránke, pracovali ste ako kapela spolu?

Na tento album sme každý zložili po 3 piesne, teda ich je tam 12, je to pekné okrúhle číslo. Ja som svoje mal už zložené od roku 2016 a bicie nahraté v roku 2022, takže ja som iba čakal na ostatných. Ale nechceli sme to nejako naháňať, každému sme dopriali času, koľko potreboval. Ja osobne som viac za kvalitu ako za rýchlosť, a aj keď je niekedy frustrujúce na niekoho čakať, za ten výsledný efekt to stojí.

Glen sa vyjadril, že nový album, je návratom do 90-tych rokov, ale že nájdu sa tam aj moderné vplyvy, ako by si to charakterizoval ty?

Chápem, prečo majú ľudia tento pocit, znie to veľmi old school. My sme sa podľa môjho názoru moc nezmenili, určite sme sa trochu vyvinuli, to hej, ale náš prístup ku skladaniu aj ku hraniu sa nezmenil a stále robíme vlastne to isté. Keď sme začínali, vtedy to vlastne nebol old school. Bolo to vtedy celkom nové, haha. Takže, keď hráme stále to isté, ako išiel čas, stalo sa to old school.

Albumu spravil mix a mastering Josh Wilbur, ktorý spolupracoval napr. s LAMB OF GOD a GOJIRA, ako ste sa dostali k spolupráci s ním a panuje spokojnosť s finálnym výsledkom?

Áno, ja som veľmi spokojný. Josha nám vlastne dohodilo vydavateľstvo, pretože sme predtým skúšali niektorých iných ľudí. Jeden nám urobil veľmi taký odľahčený mix, čo sa nám veľmi nepáčilo, potom sme mali chalana z Európy, čo nám urobil zvuk ako zo Švédska. Nemám nič proti švédskemu death metalu, je parádny, ale nie je to proste náš zvuk, naša kapela by tak nemala znieť. Tak prišlo vydavateľstvo s Joshom a ten sa konečne presne trafil do nášho zvuku.

Po lyrickej stránke je album prácou vás všetkých? O čom pojednáva album v textoch?

No je to kolektívnou prácou všetkých okrem mňa, haha. Texty píše najmä Glen a trochu aj ostatní dvaja, ale texty nie sú mojou silnou stránkou. Nie že by som ich nevedel písať, ale píšem skôr také vtipné a bláznivé texty, zatiaľ čo ostatní to chcú mať zase vážne a pochmúrne. Ja by som vedel dobre písať texty povedzme pre punkovú kapelu, ale od našich dávam ruky radšej preč.

Glen sa vyjadril, že už „niekoľko rokov sedí v tmavom kúte“, a že do jeho života vstúpili veci, ktoré ho zmenili a otriasli ním. Môžeš nám povedať, čo sa stalo?

To ti neviem povedať, on už bol taký, keď som ho stretol. Podľa nás sa niečo temné muselo udiať v jeho detstve, ale poznáme jeho rodinu, brata aj sestru a nik z rodiny nie je ako on. On je ich úplný opak. Takže možno pozícia mesiaca a hviezd pri jeho narodení nebola celkom ideálna alebo niečo iné, to sa môžeme len dohadovať.

Na poste druhého gitaristu sa objavil Taylor Nordberg, pracoval aj on na novom albume, ak áno, aký bol jeho prínos?

Ako som spomínal, napísal tri piesne a zložil aj pár textov. Ale čo je hlavné, on má zvukársku školu, takže aj v štúdiu urobil kopu roboty ohľadom nahrávania a editácie, tiež pomáhal Joshovi s mixom. Nehovoriac o tom, že je to úplne špičkový gitarista, ktorý perfektne zahral svoje sóla aj doprovodné linky.

Glen má aj po dlhých rokoch parádny vokál, stará sa nejako o svoj hlas, trénuje hlasivky, alebo je to jednoducho dar od Satana? Taktiež aj ty robíš niečo pre to, aby si bol za bicími stále vo forme? Ako často trénuješ?

Je to všetko Satan! Ale nie, keď chcete hrať a vydržať hrať niekedy aj 30-40 dní v rade, musíte sa na to fyzicky pripraviť. Glen si robí svoje cviky na hlasivky, ja som chodieval do posilňovne. Akurát som si tam natiahol asi každý sval v tele, prípadne niečo zlomil, prípadne nejaký sa mi prihodil nejaký iný úraz, takže som bol nútený prestať tam chodiť. Teraz trénujem kde sa dá a ako sa mi dá v rámci možností. A tiež som pred nejakým časom prestal piť, čo celkovo zlepšilo moju fyzičku. Keď proste začínate močiť krv, viete, že niečo nie je v poriadku a je treba s niečím prestať. Teraz sa mi zlepšil krvný obeh, lepšie sa mi dýcha a nemám každý deň pocit, že idem dostať infarkt. Proste tomuto štýlu života sa musíte prispôsobiť, ináč buď skončíte, alebo umriete.

Vlani sa vám podarilo konečne vystúpiť na festivale Brutal Assault, ako ste si užívali koncert a samotný areál, za mňa to bolo dokonalé vystúpenie…

Za mňa to bolo parádne prostredie, veľmi priateľskí ľudia a aj prijatie našej show bolo nad naše očakávania. Veľmi sa nám tam páčilo a sa mi zdá, že tento rok tam ideme znova.

Áno, tohto roku tam znovu vystúpite, na aké vystúpenie a šou sa môžeme tešiť, asi budete viac sa snažiť prezentovať veci z novinky „Banished by Sin“?

Chceme zaradiť tri nové piesne, uvidíme, čo sa ľuďom bude páčiť, keď album vyjde. Určite tam necháme nejaké piesne zo špeciálneho Legion setu, máme skúsenosť, že to fanúšikom páči, a potom samozrejme staré klasiky, ktoré všetci milujú. Proste namiešame ten správny koktail vecí čo milujete.

S Glenom to ťaháte spolu už 35 rokov, v manželskom zväzku by to už bolo veľmi dlhé partnerstvo, 😊ste dobrí kamaráti aj v súkromnom živote, či je to založené len na profesijnom vzťahu?

My dvaja udržiavame kapelu pokope napriek mnohým úskaliam, či už pracovným alebo osobným. Glen je pre mňa niečo ako rodina, možno brat. V živote sú niektoré veci, ktoré sú stabilné. Pre niekoho medzi ne rozhodne nepatrí kapela, pre nás to bol opak. Kapela bola tou najstabilnejšou vecou. Museli sme riešiť veľa vecí, či už s ostatnými členmi alebo vonkajšími vplyvmi, vždy sme však odolali a vyšli z toho silnejší a kapela je teraz v perfektnom stave so silnou zostavou a dúfam, že ešte mnohými rokmi pred nami.

Si v kontakte s hudobníkmi resp. kapelami zo zlatej éry floridského death metalu z prelomu 80-tych a 90-tych rokov?

Jasné, často sa stretávam s Donaldom z OBITUARY alebo s Robom z CANNIBAL CORPSE, ten sa nedávno odsťahoval do Nashvillu, ale stále sme v kontakte. Takisto občas stretnem Peta z MORBID ANGEL a tiež aj mnohých ďalších. Vždy je to sranda, keď sa niekde viacerí stretneme, pripomína mi to stretávku zo strednej školy.

Ďakujeme za rozhovor Steve a posledné slová patria tebe…

Ja ďakujem za podporu, ktorú vo vašich končinách naša kapela má a určite sa uvidíme, minimálne toto leto na festivale Brutal Assault, takže sa dovtedy držte.

Viliam Varg Becler

Preklad: Juraj Bednárik

Related Articles

Back to top button