Reportáže

HATEBREED, CROWBAR  – Smer Klub 77, Žilina 19.06.2024

Tento koncert bol jedným z takých trocha neplánovaných. Nejako extra spomínané kapely nepoznám, respektíve skôr nepočúvam, udalosť je v strede týždňa, ale zasa Smer Klub mám strašne rád a doteraz každá akcia ma vždy bavila. Či to boli napríklad takí rôznorodí interpreti APRIL WEEPS, alebo jazzman Laco Déczi. Navyše mne sa naživo páči skoro vždy a všetko. Až na jeden prípad (DEJA VU, NIGHTWISH revival), kde to bol skôr taký skúšobný koncert (ale výborný), tak všetky akcie v Smere som zažil dnu, kde je troška obmedzená kapacita. Tak som bol aj zvedavý ako to bude vyzerať pri väčšom koncerte vonku, predsa len HATEBREED sú minimálne v svojom obore už legendy. CROWBAR detto.

Prvú predkapelu CRIPPLED FINGERS sme nestihli. Toto je nevýhoda koncertu cez pracovný týždeň, nie ste tak úplne pánmi svojho času. Akurát dohrávali, takže ťažko sa mi niečo hodnotí. Ale ohlasy dobré. Bolo vidieť, že do Žiliny prišli väčšie kapely. Už na prvú kapelu bolo dosť ľudí a stále sa priestory plnili. Kto ešte nenavštívil tieto miesta, ide o sympatický hudobný klub, vnútri je to menšie, pre menšie akcie, ale vonku sa to dá zariadiť aj pre väčší počet ľudí. Je to akoby sme boli na takom veľmi veľkom balkóne, čo možno aj tak je, keďže celý areál klubu je na poschodí. Pokukám terén a vyhliadnem si nejako fajné miestočko. Práve začínajú CROWBAR. Legendy americkej scény podali top profesionálny výkon. Stopercentný southern style, pomalý ale hutný sludge metal, kde som v pozadí postával a vychutnával valivé tóny. Vystúpenie perfektné, ľudí už celkom dosť a očividne sa bavia. Po nich prichádzajú hlavne hviezdy a bola to riadna dávka energie. HATEBREED to zobral zostra. Hneď od prvých tónov rýchly nekompromisný hardcore/metalcore plný energie a nedal ľuďom ani riadne vydýchnuť. Hľadisko plné a vpredu to vrelo. Presne preto mám aj tieto kapely rád. Hudobne ma to moc nebaví a doma by som si kazetu ťažko pustil, ale naživo je to úplne o niečom inom a koncert ma bavil. Toto je prosto kapela ako stvorená na živé prevedenie.

Celkovo som zasa spokojný, ale mne sa páči snáď každý koncert. Každopádne v Smere som už nejakú tú akciu zažil, môžem trocha porovnávať, a aj táto bola vynikajúca. Prvý raz som tu bol na väčšom koncerte vonku, ale podľa očakávania to malo vysokú úroveň, kopec super ľudí a úžasnú atmosféru.  No a snáď mi bude na záver ako čerešnička odpustené bulvárne okienko. Jeden chlapík sa mi zdal byť strašne povedomý, hovorím si, či to nie je ten herec z toho seriálu so psom? A jasné, Juraj Bača. Nečakali by sme práve slovenského seriálového herca v Žiline na metalovom koncerte, ale že on ich rád a aj vpredu to dal najavo. Tak to je skvelé. A tak je to správne a tak to má byť.

ŠTEFAN „PIŠTÍK“ VOJVODÍK

Related Articles

Back to top button