Rozhovory

VENOM INC. s druhým albumom

Anglickí veteráni predstavujú svoju novinku

Žací stroj obracia stránku… Covid 19 zastavil veľa vecí a plány na nový album a turné museli byť odložené. Ale ako nám hovorí pieseň „Metal We Bleed“ z debutu „Avé“: „Šikovný a neúprosný nikdy neodpočíva!“ VENOM INC. sa nikdy nevzdali a začali pracovať na svojom druhom albume, ktorý bol vydaný samozrejme opäť pod krídlami Nuclear Blast 23. septembra 2022 pod názvom „Thereˈs Only Black“. Ako vždy ohromia svet čistou energiou a silou v podaní trojhlavej kapely, ktorou je VENOM INC.! Nemusíme vám hovoriť, ako tvrdo náš svet trpel pandémiou. Ale na obzore je jasná iskra. VENOM INC. je pripravený vrátiť úder; nová hudba, nové živé vystúpenia a áno, nový rozhovor pre naše médium, tentokrát so žiadnym z pôvodných členov VENOM, ale s basákom a spevákom Tonym „Demolition Man“ Dolanom. A rozhovor to bol veru úprimný, veď posúďte sami.

Zdar Tony! Už je tomu 7 rokov približne, čo ste sa v revitalizovanej zostave z obdobia po roku 1989 znovu vrátili na scénu ako VENOM Inc., k tomu sme už rozhovor mali tri roky späť, ale spolu aj s ďalšou legendou zlatej éry VENOM Abaddonom, ten ale po troch rokoch odišiel, prečo?

To nikto z nás nevie. Stalo sa totiž to, že si našiel mladú priateľku a čakal s ňou dieťa. To sa malo narodiť v marci, a preto nás požiadal, či by si nemohol urobiť na dva mesiace pauzu od hrania. Nám to moc nevyhovovalo, pretože vtedy sme mali mať americké turné, na ktoré už bol podpísaný kontrakt. Takže sme sa dohodli, že použijeme na turné náhradného bubeníka a Abaddon sa potom vráti. Čo sa ale stalo, je to, že sa nám prestal ozývať. Nemohli sme sa mu dovolať a ani nič zistiť. Proste sa po ňom zľahla zem. Viem, že potom rozprával v rôznych rozhovoroch, že nevie, prečo sme ho vyhodili, ale my sme ho nevyhodili, z nejakého dôvodu s nami prestal komunikovať. Tak sme nemali inú možnosť, ako ísť ďalej bez neho, myslím, že to dlhujeme našim fanúšikom.

Ako live member máte v súčasnosti bubenícke eso Nicholasa Barkera, čo tak ho angažovať ako stáleho hráča?

Boli sme požiadaní, či by sme na festivaloch Alcatraz a Bloodstock nezahrali celý album „Black Metal“ pri príležitosti jeho 40-teho výročia. Ako viete, ja som ešte nebol v kapele pri jeho vydaní, tak sme sa toho obávali, aby sa celá pozornosť nesústredila na túto vec. Ale potom sme si povedali, že to pre fanúšikov urobíme, pretože ten album ešte nikdy neodznel celý naživo. Oslovil som Jeramieho Klinga, či by nám neprišiel zahrať, ale on teraz hrá s kapelou INHUMAN CONDITION, majú americké turné spolu s DEICIDE a KATAKLYSM, takže sa nemôže uvoľniť. Potom som rozmýšľal na Dave Lombardom, ale tomu tiež kolidovali termíny a nedalo sa mu teda prísť. Potom mi ktosi povedal – prečo neskúsiš Nicka Barkera? Je to veľký fanúšik toho albumu, je to veľké meno v underground scéne a isto by do toho šiel. Tak som mu hneď volal a on súhlasil, že s nami zahrá tieto dve show. Ale Jeramie je stále našim novým bubeníkom, pretože s nami robil celú šnúru aj nový album, Nick ho iba zaskakoval na dva festivaly, to je všetko.

Ešte jedna otázka k minulosti, veľa fanúšikov by si želalo váš reunion aj s Cronosom, vieš si také dačo predstaviť?

Myslím, že toto je nemožné. Cronos má pocit, že musí všetko vlastniť. Nárokuje si na celú kapelu a nás vníma ako konkurenciu, ktorá mu chce ukradnúť jeho majetok. Čo je absurdné, pretože podľa nás je dobre, keď hráva staré veci. Pretože fanúšikovia si ich zaslúžia zažiť v jeho podaní, takisto ako si ich zaslúžia počuť aj v našom. Nie je to konkurencia, obaja skladáme niečomu poctu. Je to, ako keď zahráte Diovu pieseň, vy nechcete, aby ľudia zabudli na neho a počúvali iba vašu verziu, vy skladáte hold jeho odkazu. Mal som takú víziu, videl som to na výročnom koncerte DESTRUCTION, keď prišli všetci bývalí členovia, že by sme niečo podobné mohli urobiť aj my, ale keďže s Abaddonom sa nedá spojiť a Cronos sa odmieta s nami vôbec baviť, vidíte, že takéto niečo je nereálne.

Napadlo ma to aj v súvislosti s tým, že na jeseň hráte koncerty k 40. výročiu albumu „Black Metal”, snáď takéto výročné koncerty nebudú hrať naraz skupiny dve?

Nemôžem hovoriť za to, čo bude robiť alebo nerobiť Cronos. Nám ide o to, priblížiť históriu novému publiku. Väčšina ľudí, čo teraz chodia na koncerty, ešte ani neboli na svete, keď vyšiel tento album. Je fajn pozrieť si staré záznamy buď na DVD alebo YouTube, ale nie je to ono. Stále si hovoríte, škoda, že som tam nebol. A toto chceme, aby tam ľudia boli, aby to zažili na vlastnej koži. Určite by bolo skvelé, keby to bolo niečo, ako som spomínal s DESTRUCTION, prišli by všetci, čo v kapele hrali, na pódiu by stálo veľa gitaristov a do toho by spolu spievali Cronos a Demolition Man. Myslím, že to je to, čo si ľudia zaslúžia, ale vzhľadom na stav našich vzťahov je to zrejme nereálne. Ale nikdy nehovorme nikdy.

Viem , že takýto koncert hráte 21.10.2022 na Steelchaose, koľko bude takýchto vystúpení? Budú venované výhradne iba tomuto albumu?

Momentálne je to rozdelené tak, že tieto výročné koncerty sa budú hrať separátne od našich normálnych koncertov, v lete sme už odohrali dve show a teraz budú ešte tri ďalšie. Tiež potom chystáme americké aj európske turné, kde budeme hrať veci z nášho nového albumu a aj klasické veci od VENOM. Dúfajme, že sa už konečne všetky koncerty uskutočnia tak, ako majú, takže nám držte palce.

Keď už hovorím o živých vystúpeniach, aká bude koncertná prezentácia novinky „There’s Only Black”, práve mi hrá Xtý krát, veľmi sa na to teším…

Ďakujem! To som veľmi rád. Album je založený na Danteho Inferne, na 9-tich kruhoch pekla, ktorými si musí smrteľník prejsť. Je to o našej ceste životom, ktorý sa zdá byť strašne dlhý, keď ste na začiatku a potom zase strašne krátky, keď ste na konci. Mali sme napísaných 24 piesní, čo naplní aj dva albumy, ja som napísal asi 6 a Mantas tiež tak podobne. Keď mi poslal jednu z jeho piesní, tak povedal, že je to o jeho zážitku, keď bol klinicky mŕtvy. Vravel, že nevidel nič, bola tam iba temnota. A ja som vtedy vedel, že máme názov albumu. Toto sú nezodpovedané otázky, čo je na konci vesmíru, čo sa deje po smrti? To nikto nevie, je to každého individuálna cesta, pretože keď to zistíš, tak už sa nemôžeš vrátiť a informovať iných. Keď zhasnete svetlo, nastúpi tma, keď zapadne slnko, nastúpi tma. To znamená, že svetlo dokážeme vytvoriť iba my, iba vesmírna energia. A o tejto energii je celé naše posolstvo. Ako obal som si zvolil čistú čiernu s našim logom, ale nebolo to ono, a tak som pátral. Až jedného dňa v Londýne som narazil na jeden hrob, kde bola v glazúre pod nápisom vyrazená diera a povedal som si „toto je ono”. Toto je tá čierna diera, ktorá vtiahne poslucháča do albumu a ten sa vyberie na vlastnú cestu – možno si ho zamiluje, možno sa mu nebude páčiť, o tom to celé je. Zároveň je na jej okrajoch svetlo, takže niečo za horizontom udalostí musí toto svetlo vyžarovať. Budete mať odvahu zistiť, čo to je? Je tam raj? Je tam peklo? To zistíte, len keď sa odvážite do nej vstúpiť, ale už z nej nikdy nebudete môcť vyjsť, aby ste povedali, čo tam je niekomu druhému. Ten si to bude musieť skúsiť sám. Tento album je omnoho živší a rozmanitejší ako posledný „Ave”, pretože sme cítili tú energiu z toho, že sa svet vracia do normálu po dvoch rokoch, ktoré pre niekoho boli krátke, pre niekoho zase dlhé.

Načal som tému novinky, vášho druhého albumu po skvelom debute „Avé”, čakali sme na neho predlhých 5 rokov, prečo tak dlho? Čo sa za toto obdobie vo VENOM INC. udialo?

V prvom rade som ja ani žiadny album nechcel vydať. Chcel som len robiť živé vystúpenia v tejto zostave a hrať staré veci od VENOM. Ale Jeff ma nahovoril, aby sme napísali aspoň tri piesne a uvidíme, čo z toho bude. Poslali sme ich do Nuclear Blastu, odkiaľ nám napísali, že sú skvelé a chcú od nás album. Nebol som moc nadšený, preto okolo albumu vždy býva veľa byrokracie, ktorú moc nemám rád. Ale postupne, ako sme začali tvoriť, sa mi to viac a viac páčilo, až ma to úplne pohltilo. Po vydaní albumu sme mali jedno turné za druhým, niekoľkokrát sme obišli svet. Ja som potom išiel na operáciu bedrového kĺbu a povedal som, že kým sa budem zotavovať, budem písať materiál pre ďalší album. Stalo sa však to, že prišla pandémia a všetko sa zastavilo na dva roky. Tak my sme medzitým tvorili, až sme nazbierali materiál na dva albumy, takže k tomuto bude ešte druhá časť niekedy začiatkom roka 2024. Je už prakticky hotová, len s tým čakáme na vydanie, aby sme najskôr koncertne zabezpečili prvú časť. A ak by sa nám aj niečo nebodaj stalo, alebo prišla ďalšia pandémia, album vyjde tak či tak, pretože už bude hotový. Ešte raz sa ospravedlňujeme za tú 5 ročnú pauzu, ale nebola úmyselná.

Hudobne „There’s Only Black” je pohladením duše každého fanúšika black and rollovej hudby, lepšia ako súčasná nová tvorba VENOM, ako by si ho opísal hudobne sám?

Áno, niekto prišiel s tým názvom black and roll a už nám to prischlo. Ale čo sa týka hudby, my dvaja s Mantasom sa ustavične hecujeme k lepším výkonom. Keď sa nám zdá nejaká naša pieseň dobrá, chceme urobiť ju lepšie. Neporovnávame sa s nikým, iba so sebou. Stále chceme byť lepší, ako sme boli predtým. Album potom nerobíme pre konečného poslucháča, ale viac pre seba. Ak by sa to aj ľuďom nepáčilo, vieme, že sme do toho tak či tak dali všetko. Netvoríme podľa nejakej šablóny, sadneme si spolu, začneme hrať a uvidíme, kam nás hudba zavedie. Keď prišiel Jeraime prvýkrát na skúšku, pýtal sa, čo má hrať. Povedali sme mu, aby hral tak, ako to cíti, my sa pridáme a ono to potom pôjde samo. Naša tvorba je preto taká prirodzenejšia, lebo ide viac od srdca.

Poznáte českú skupinu TÖRR? Jej tvorba bola veľmi silno inšpirovaná starým VENOM z 80-tych rokov a začali tvoriť pár rôčkov po VENOM. Jej líder Vlasta Henych dopadol rovnako ako Mantas.

Áno poznám a mám ich rád. Sú na tom podobne, ako MIDNIGHT, sú autentickí, pretože veria v to, čo robia. Je mnoho kapiel, ktoré iba kopírujú svoje idoly a hrajú takú bezduchú hudbu, ale v tomto prípade tam cítim dušu a to robí tieto kapely zaujímavé. Keď to máte v srdci, je to vždy niečím výnimočné.

Čomu sa venujete mimo hudbu, aká je vaša predstava relaxu?

Každé ráno začnem rozcvičkou o 7:30, dvakrát do týždňa chodím plávať. Snažím sa totiž starať o svoje telo a zdravie. Popri kapele som aj herec, účinkujem v niektorých televíznych reláciách a tiež aj v rozhlasových hrách. Som aj vyštudovaný inžinier automatických systémov, pracoval som na nich na stageoch pre RAMMSTEIN, RADIOHEAD, ale dávnejšie aj pre QUEEN. Takže popri kapele mám aj ďalšiu prácu, čo mi požiera všetok voľný čas. Ale mohlo by byť horšie, mohol by som nerobiť nič.

Na záver prajem veľa energie v tejto skurvenej dobe do ďalšej tvorby a dúfam, že dáme dáky drink na čo najbližšom koncerte, ak nie ste na staré kolená abstinenti?

Ale to určite nie, haha. Jasné, že si dáme, ja si dám Jacka s colou, je to Lemmyho drink a ja som naň presedlal z tequilly po jeho smrti. On totižto odišiel počas nášho amerického turné a na jeho počesť som zmenil drink a aj mikrofón som si začal dávať nahor ako on. Vždy bol mojou inšpiráciou a takto cítim, že je na pódiu so mnou. Fanúšikom chcem odkázať, aby si vypočuli celý náš nový album, buď si ho zamilujú alebo nie, ale aby mu dali priestor.

Necrobutcher666, Ignis Infernus, Preklad: Juraj Bednárik

Related Articles

Back to top button