Rozhovory

AMBERIAN DAWN a ich metalové poňatie hudobnej tvorby skupiny ABBA

ABBA a metal, že to nemôže ísť v žiadnom prípade k sebe...? Opak je ale pravdou a presvedčil nás o tom fínsky spolok AMBERIAN DAWN, ktorý svoj posledný album „Take a Chance: A Metal Tribute to ABBA“ venoval práve tejto nesmrteľnej legende popu. O tom, ako vlastne toto dielo vzniklo, a prečo práve ABBA, sme sa porozprávali s človekom najpovolanejším, gitaristom, klávesákom a dvorným skladateľom, Tuomasom Seppäläem. Pevne teda verím, že tí, čo si nenašli doposiaľ cestu k ABBA, tak im k tomu dopomôže nový album AMBERIAN DAWN, ktorý vyšiel prostredníctvom vydavateľstva Napalm Records.

Ahoj, ako sa máš, aké máte počasie vo Fínsku teraz?

Mám sa celkom fajn, ale začína na mňa liezť chrípka alebo iná pliaga. Aktuálne začalo trochu mrznúť, ale to je v tejto dobe vo Fínsku normálne.

Kamarát navštívil nedávno Helsinki a Fínsko a spomínal, že je to krásna krajina, ale aj dosť drahá v porovnaní s našou. Aký je tam teda život?

Milujem Fínsko a bývanie tu, hlavne kvôli počasiu. Mám veľmi rád zimu, mráz a sneh a nie horúce leto. Taktiež príroda je tu nádherná, nedotknutá a čistá. Do prírody sa dostanete zadarmo, nie sú tu spoplatnené vstupy, ako v niektorých európskych krajinách. To sú hlavné dôvody, prečo sa mi tu bývanie páči. Áno, je pravda, že je tu drahšie a život je tu nákladnejší a kríza na Ukrajine tomu nepomáha. Všetko zdražuje, ale to je asi všade. Keď porovnám ceny z minulého roka, tak v priemere vzrástli o 10%.

Prejdime k AMBERIAN DAWN, začali ste v roku 2005 ako ATHEME ONE a neskôr ATHEME TWO, od roku 2007 so súčasným názvom, prečo došlo k takýmto zmenám?

Keď som rozbehol projekt v 2005 pod názvom ATHEME ONE, spolu s Peter James Goodmanom, bol som v hudobnom biznise nováčik, bez skúsenosti. Nahrali sme 3-4 skladby, na tú dobu celkom fajn, avšak Peter povedal, že by sme si mali nájsť niekoho nového a hlavne skúsenejšieho na spev, koho spev by bol viac komplexný. Peter bol celkom dobrý spevák, ale viac komplexné pasáže mu už robili problém. Začali sme teda hľadať speváka, ktorý by vedel zaspievať aj tieto ťažšie pasáže. Bola čistá náhoda, že sme narazili práve na Heidi, vôbec sme nehľadali speváčku. A práve príchodom Heidi do kapely vznikli ATHEME TWO. Zrazu sme mali 2 kapely, čo bola celkom sranda a v dnešnej dobe by to bola, si myslím, aj výhoda. Ak by sme pokračovali s oboma kapelami, mohli sme napríklad vydať spoločný split album. Následne však v roku 2007 kapela ATHEME ONE zanikla a ATHEME TWO sme premenovali na AMBERIAN DAWN a spolu s novým menom začala aj nová éra kapely.

Vaša bývalá speváčka Heidi odišla v roku 2012, čo bolo príčinou jej odchodu, chcela sa venovať sólovej tvorbe?

No, je to už celkom dlho, čo opustila kapelu, skoro 10 rokov, takže si myslím, že môžem hovoriť viac otvorene ako v dobe, keď odišla. Mali sme spolu viacero nezhôd, či už osobných ale aj hudobných. Všetko vtedy plynulo strašne rýchlo, každý rok sme vydali jeden album a už pri nahrávaní albumu „Circus Black“, ktorý je posledným albumom, na ktorom Heidi spieva, dochádzalo k hádkam a bolo celkom obtiažne album dotiahnuť do úspešného konca. Po vydaní tohto albumu a hlavne kvôli veľa osobným problémom medzi nami sme sa rozhodli ukončiť s Heidi spoluprácu.

Za 15 rokov existencie ste vydali 10 albumov, čo je celkom slušný počet, ktorý album považujete v svojej tvorbe za zásadný, a ktorý naopak za taký, ku ktorému nemáte dobrý vzťah, a prečo?

Myslím si, že najviac podstatným albumom je náš debut „River of Tuomi“, keďže ako som spomenul, boli sme noví na hudobnej scéne a nemali sme moc skúsenosti. Tento album bol pred nás takou vstupnou bránou za novými skúsenosťami a do sveta profesionality. A k tvojej druhej časti otázky, pravdepodobne by bolo lepšie nevydať posledný album s Heidi „Circus Black“, kvôli všetkým tým hádkam, ktoré predchádzali vydaniu. Môžem s určitosťou povedať, že tento album by bol lepší, ak by na ňom spievala nejaká iná speváčka, ale nie Heidi.

Od albumu „Magic Forest“ ste u Napalm Records, teda spolupráca musí byť na veľmi dobrej úrovni, ako ste sa dostali k podpísaniu zmluvy a máte voľnú ruku pri tvorbe, nezasahujú vám do toho, kedy máte vydať album a podobne?

Potrebovali sme zmenu, náš manažér Jorg Michael, (ex-bubeník zo STRATOVARIUS) mal nejaké kontakty v Napalm Records a pomohol nám vyboxovať zmluvu u Napalm Records. Od začiatku sme mali úplne voľné ruky pri tvorbe hudby, vydavateľstvo na nás vôbec netlačilo. Dobre vedia, že pod nátlakom sa nedá robiť dobrá hudba. Pokiaľ sa tiež pozriete na náš hudobný vývoj, tak ten sa tiež pod Napalm records dosť zmenil. Musím len konštatovať, že Napalm je super vydavateľstvom, ktoré nám vo všetkom dalo voľnú ruku a pomohlo nám dopracovať sa tam, kde sme teraz.

2. decembra ste vydali album „Take a Change – A Metal Tribute to ABBA“, venovaný legende popu ABBA. Ako dlho ste sa rozhodovali popový album prerobiť na metalový, a prečo práve ABBA?

Sú to skoro štyri roky, čo sme vydali prvý cover od skupiny ABBA a to skladbu „Lay all your love on me“, ktorá vyšla na našom predposlednom albume „Looking for me“. Brali sme to len ako srandu, ale ľudom sa veľmi cover zapáčil a doslova nás bombardovali mailmi a správami, či nenahráme aj ďalšie veci od ABBA. Od tej doby sme sa pohrávali aj s myšlienkou nahrať album plný ABBA coverov. A keď sa nás niekto vo vydavateľstve alebo nahrávacích štúdiách spýtal, či to fakt myslíme s týmto ABBA cover albumom vážne, len som dopovedal, že „sranda musí byť“.

Všetci ste fanúšikmi tejto kapely? Vo Fínsku nemáte pop kapelu, ktorej tvorbu by ste pretavili do metalovej podoby?

Nemyslím si, ABBA je asi jedinou takou kapelou. Máme však radi aj ďalšie kapely z 80-tych rokov ako MODERN TALING, BEE GEES, NIK KERSHAW. Ako teenager som počúval iba metal, ale ako 20 ročný som začal tiež počúvať tieto disco veci. Ale ABBA je proste ABBA, žiadna iná kapela nie je ako oni. Je unikátna s ešte unikátnejším zvukom. Všetci členovia kapely majú radi ABBA, ale fanúšikom som len ja a naša speváčka Capri. Všetci členovia kapely však radi hrajú aj iného hudobné žánre, ako je metal, takže nebol vôbec problém nahrať toto album plné ABBA coverov.

Ako prvý ste zverejnili na youtube hit „SOS“, postupne pridávate ďalšie, „Lay All Your Love on Me“, „Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)“, v podstate album je plný najznámejších skladieb od ABBA, teda výber bol jednoduchý, alebo boli aj problémy medzi vami pri výbere?

ABBA má desiatky slávny hitov, resp. skoro všetky skladby sú veľké hity, takže nebol problém vybrať skladby pre náš album. Na albume je 6-7 top hitov od ABBA, ale tiež zopár menej známych skladieb, ako napr. „Under attack“, ktorá je napríklad mojou obľúbenou skladbou.

Kto má hlavné hudobné slovo u AMBERIAN DAWN, táto prerábka hitov ABBA je dielom jedného človeka, či celej kapely?

AMBERIAN DAWN je moja kapely, čiže skladby väčšinou riešim ja, čo sa ale netýka posledného albumu, keďže sú na ňom cover verzie. Avšak od albumu „Innueando“ sa do procesu tvorby skladieb začali vo väčšom angažovať aj ostatní členovia kapely. Zo začiatku som dosť direktívne diktoval, ako majú jednotlivé skladby vypadať, ale od spomínaného albumu dostali aj ostatní členovia voľnejšiu ruku pri tvorbe.

Budú aj nejaké špeciálne vystúpenia k tomuto albumu, alebo budete hrať len nejaké skladby z neho?

Nechystáme k novinke žiadnu špeciálnu show, ale zaradíme na náš koncertný set list 3-4 skladby z novinky.

Bubeník Joonas pôsobí pod prezývkou Lima aj vo viacerých black metalových kapelách, napr. AZAGHAL, LATHSPELL, WYRD, čo je dosť rozdielna hudba v porovnaní s tvorbou AMBERIAN DAWN, ako sa on k tomu stavia?

Áno, je pravda že Joonas hráva v black metalových kapelách, s ktorými nahral desiatky albumov, ale taktiež má rád hard rock a ďalšie hudobné štýly, takže nie je limitovaný jedným hudobným žánrom. Joonas je skvelý a talentovaný bubeník, ktorý vie zahrať rôzne hudobné žánre.

Ďakujeme za rozhovor, posledné slová patria tebe.

Zdravím všetkých a dúfam že sa niekedy stretneme na koncerte alebo festivale. Sme otvorení všetkým pozvaniam na koncert.

Ignis Infernus, Goregrinder

Preklad: Seker

Related Articles

Back to top button