Rozhovory

Trojhlavá šelma sa vynára z hlbín s black metalovou perlou pod názvom „The Ritual“

Už je to skoro mesiac, čo do temnoty sveta pribudla ďalšia black metalová perla od „formácie“ pod názvom TRYGLAV v podobe ich druhého albumu „The Ritual“. TRYGLAV na seba upriamili pozornosť už svojou prvotinou „The Night of Whispering Souls“ a ňou sa na black metalovú scénu dôstojne zapísal človek, ktorý sa za TRYGLAV ukrýva a je ním autor skladieb, multiinštrumentalista Boris Behara, ktorý tento projekt síce pomenoval podľa hory v Slovinsku, ale on sám pochádza z Chorvátska; TRYGLAV založil v Taliansku a najnovšie sa chystá žiť do Nórska. Keďže je jeho druhý album „The Ritual“ hodný našej pozornosti, rozhodli sme sa položiť Borisovi pár zvedavých otázok, týkajúcich sa práve menovaného diela.

Ako ty osobne vidíš/cítiš svoj vývoj od debutu „The Night of Whispering Souls“ k albumu „The Ritual“ po hudobnej stránke a tiež na osobnej úrovni?

V porovnaní s predchádzajúcim albumom si myslím, že „The Ritual“ je z hľadiska skladania piesní komplexnejší. Štýl zostáva rovnaký, ale tentoraz som mal viac času na vyhranie sa so všetkými drobnými  detailmi a album má jednoznačne prepracovanejšie bicie. Pri prvom albume som nevedel, čo mám očakávať, ale pri tomto som si bol istý, že musím vydať oveľa lepší materiál vzhľadom na úžasné ohlasy, akým sa dostalo spomínanému debutu. Podľa mňa je na tomto albume proces komponovania piesní vyzretejší, skladby majú oveľa intenzívnejší epický nádych a produkcia je oproti „Night of Whispering Souls“ obrovským krokom vpred.

Do akej miery je „The Ritual“ pokračovaním debutu?

Hudobný vývoj je zreteľný a som istý, že si ho poslucháči všimnú, ale stále je to TRYGLAV na 100%. Čo sa zmenilo, je, že texty na predchádzajúcom albume boli inšpirované hororovými filmami z 80. rokov, zatiaľ čo „The Ritual“ má originálny koncept príbehu o bytosti Tryglav z názvu mojej kapely a o doktoroch moru.

Si jediným členom TRYGLAV, nahral si na tomto albume všetky nástroje vrátane vokálov? Ako prebiehalo nahrávanie so samým sebou?

Áno, som jediný člen kapely a nahral som na všetky nástroje na albume okrem bicích. Všetky bicie party skladám na ezdrummer-i (softvér na bicie), čo je oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie z hľadiska času a peňazí. V speve však naozaj neexcelujem, a preto som nenaspieval vokály ani na tento a ani na ten predchádzajúci album, aj keď som to na debute skúšal. Zistil som, že moja angličtina nie je až taká dobrá, takže prácu vždy prenechávam niekomu, čo to zvládne perfektne. Na tomto albume som mal to potešenie pracovať s Callumom Wrightom, úžasným spevákom, ktorého som našiel na Youtube. Navždy mu budem vďačný, pretože tento album doslova zachránil. Takmer som skončil hudbou a dal som si s TRYGLAV pauzu, pretože som nenašiel dobrú náhradu za Morbida (speváka z prvého albumu), ale našťastie som našiel Calluma. Čo sa týka procesu tvorenia hudby, milujem nahrávaciu časť a zvyčajne začnem nejakým riffom a potom sa venujem bicím partom. Skladba sa počas tohto procesu úplne zmení 4 až 5-krát.

Ako sa to stalo, že si sa stal majstrom všetkých hudobných nástrojov? To je životná cesta génia!

Začal som ako gitarista, keď som mal 17 rokov a ani po rokoch som neplánoval stať sa bubeníkom. K tomu došlo úplne náhodne, keďže s každou kapelou, ktorú som hral v meste, sme vždy mali problémy s nedostatkom bubeníkov. Tí, čo boli dostupní, neboli otvorení hraniu extrémnemu metalu a tých pár, čo boli, mali svoje kapely. Jedného dňa som to už nemohol vydržať, a tak som sa rozhodol začať hrať na bicie sám. Zamiloval som sa do bicích a sú mojím najobľúbenejším nástrojom. Strávil som nad nimi oveľa viac času ako nad čímkoľvek iným. Programovaním hudby a inými nástrojmi som naschvál nezaťažoval iných, keďže nechcem nikoho zaťahovať do TRYGLAV, t.j. len som sa naučil, ako ho používať program a hrať.


Čo sa týka názvov skladieb, zachoval si ich v podstate v systéme jedného slova (The Ritual, The Evocation, The Plague…), a tak trochu naznačujú, že ide o koncepčný album. Mohol by si prezradiť, o aký koncept ide? A ako sa príbeh vyvíja?

Ponechal som názvy skladieb pozostávajúcich z jedného slova, pretože som chcel, aby zámerne vyzneli ako kapitoly knihy, či ako časti filmu. Ako som už povedal, koncept je o mojej postave a morových doktoroch a je tam synopsa, ktorá môže pomôcť pochopiť tento koncept. Bolo by však zdĺhavé to vysvetliť, takže by som bol rád, keby mal každý pri čítaní textov svoju vlastnú víziu, o čom to celé asi je. Mojím zámerom je mať v budúcnosti krátky komiks, ktorý to vysvetlí. Rád by som mal ku každej skladbe profesionálne video, ktoré by prešlo celým albumom, no kapela je na to príliš malá a ja na to nemám dosť financií.

Keď už ide o koncepčný album, môžeš opísať, ako sa tento nápad objavil? Čo ťa inšpirovalo k tomuto príbehu?

Úprimne povedané, všetko sa stalo vďaka obalu albumu, a to v čase, keď som práve vydal „Night of Whispering Souls“ a David, výtvarník, zverejnil obal, ktorý teraz vidíte na albume „The Ritual“, na predaj. Hneď mi napadlo, že je perfektný a kúpil som si ho. Ako vidíte na obale sú znázornení moroví lekári, rituál a postava, ktorá v strede vyzerala ako ja. Pomyslel som si, že je to ideálny obraz pre TRYGLAV a rozhodol som sa vytvoriť celý koncepčný príbeh okolo toho obalu.

Názvy skladieb naznačujú určitú súvislosť s náboženstvom (The Repentance, The Redemption…),  aký je tvoj postoj k náboženstvu a ako sa odráža v tvojich skladbách?

Aj keď nenávidím náboženstvá a často si z nich uťahujem, snažím sa držať od nich najďalej, aspoň pokiaľ ide o kapelu. Dôvodom je, že náboženstvám sa venuje už veľa skupín a ja sa chcem odlišovať. Milujem horory a radšej prerozprávam hororové príbehy, ako by som písal ďalší protikresťanský text. Sú kapely, ktoré to robia mimoriadne dobre, ale mne by to jednoducho nešlo.

Prizval si si na tento album nejakých hostí/spolupracovníkov? Kto to bol a ako prispel k tejto black metalovej hudobnej perle?

Jedinými hosťami na tomto albume boli Callum a Social Abattoir, ktorý mi pomohol s textami. Jemu som poslal som mu vokálne melódie a povedal som mu o príbehu, aby mi ho mohol pomôcť vytvoriť, keďže moja znalosť angličtiny nie je práve najlepšia.

Jeden recenzent sa o vašom debute zmienil, že mal pocit, že každá skladba má hudobne nový nápad, ktorý na poslucháča doslova vyvrhne hneď v úvode, a musím povedať, že pre mňa to platí aj pre „The Ritual“. Odkiaľ pochádza tvoja hudobná inšpirácia?

Vychádza zo všetkého okolo mňa. Ľudia si myslia, že som inšpirovaný inými kapelami, ale nie je to tak. Inšpirácia pochádza zo všetkého a ja to len miešam. Môže to byť film, hra, iná hudba, ktorá nemá nič spoločné s black metalom a môj mozog len skombinuje všetky tieto vplyvy s pocitom z daného momentu, a tak vzniká hudba. Je to ako hádzať informácie do IA a vidieť, čo sa stane, a preto sa moje pesničky od seba líšia a niekedy recenzenti ani nevedia, s akou kapelou ma porovnávať. Čítal som všetko možné o sebe v recenziách, napr. že hrám niečo v rozmedzí od DARK FUNERAL a AUTOPSY až po CHILDREN OF BODOM a DEF LEPPARD!

Opäť ako jediný člen, ako zvládneš turné, aby si kapela mohla hrať naživo, a kedy to bude?

Nie je s tým problém. Veľa jednočlenných skupín hrá živé vystúpenia bez problémov. Napríklad GHOST sú jednou z najväčších kapiel všetkých čias a je to v podstate kapela jedného človeka. Dúfam, že s týmto albumom bude šanca pre mňa odohrať nejaké živé vystúpenia alebo ísť na turné.

Keď sa Erica z WATAIN spýtali, čo alebo kto ho priviedol k hraniu black metalovej hudby, odpovedal, že to bola ŽENA :D. Kto alebo čo ťa priviedlo k hraniu black metalu v tvojom prípade?

Myslím, že to bol album „Plague Angel“ od MARDUK. Bol som teenager a aj keď sa mi to na začiatku vôbec nepáčilo, bol to album, vďaka ktorému som objavil black metal a zamiloval som sa doň. A je to stále pekelne dobrý album.

Taliansko je tvoja druhá domovská krajina, predpokladám, ovplyvnila ťa táto krajina z hudobne? Myslíš si, že tvoj nový život v Nórsku výrazne ovplyvní vašu hudbu?

Nie, nemyslím si to. Myslím si, že hudba nie je ovplyvnená miestom, kde žijete, ale skôr tým, ako sa cítite a svojimi skúsenosťami.

O čom bude tvoje nové video? Ktorá skladba?

Nové video je o prvej skladbe albumu a má rovnaký názov ako album, čiže „The Ritual“. Video je už vonku a pôvodne malo to byť iba lyric video, ale  nakoniec som dokázal natočiť normálne video s pomocou môjho známeho. Musím povedať, že vzhľadom na krátky čas, ktorý sme mali, to nevyšlo až tak zle.

Bolo pre mňa potešením sa dozvedieť na tvojom Youtube kanáli, že Eric z WATAIN je tvoj obľúbený hudobník a tiež by som vás oboch rada videla na jednom pódiu… máš v tejto veci nejaké plány alebo priania? Máš nejaké ďalšie ambície, ktoré by si chcel v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti naplniť?

Musím sa priznať, že potom, čo som začal robiť svoj Youtube kanál, videl som obrovský nárast popularity, pokiaľ ide o TRYGLAV. No, žiaľ, dnes to nie je ako pred 30, 40 rokmi. Mať alebo nemať zmluvu na nahratie albumu nič  nerieši, ak sa o všetko nepostaráte sám. Veľké vydavateľstvá neinvestujú do malých kapiel a malé vydavateľstvá nemajú peniaze ako veľké vydavateľstvá, takže sa musíte neustále snažiť o propagáciu. Už som dosiahol veľa vecí, ktoré som chcel, ale turné je stále jednou z tých, ktoré si naozaj želám realizovať do budúcnosti, pričom spolupráca s Ericom je môj sen, pretože si myslím, že je geniálny v tom, čo robí. Nemôžem sa sťažovať na nedostatok tvorivosti a spolupráce, lebo mám ďalší black metalový projekt, ktorý ešte len oznámim, a v ktorom budem hrať s 2 úžasnými hudobníkmi, ktorých som počúval už ako tínedžer. Je to splnený sen a nemôžem sa dočkať, kedy to oznámim.

Držíme palce! teraz trochu viac do minulosti. Zažil si vojnu, keď si ako dieťa vyrastal v Chorvátsku… ako si túto situáciu prežíval? Kto ťa podržal psychicky?

Našťastie som bol príliš mladý na to, aby som si to pamätal, takže ma to psychicky neovplyvnilo. Mama mi o tom všetko povedala, ale bolo by nadlho rozprávať o tom všetkom. Môžem povedať, že sme mali naozaj šťastie, že sme tu, v Taliansku, našli dobrých ľudí, ktorí nám pomohli presťahovať sa z utečeneckého tábora a začať nový život. Vojna je niečo, čo by nikto nikdy nemal zažiť.

Aký odkaz by som chcel odkázať tým, ktorí bojujú vo vojne a to nielen na Ukrajine?

Viem, čím si ľudia vo vojnových zónach prechádzajú a majú moju plnú podporu. Snažím sa o tom informovať každý deň a dúfam, že vojna na Ukrajine skončí čo najskôr. Vojna je len plytvanie ľudským životom, nikto nevyhrá. Buďte silní.

Čo by si v závere odkázal svojím  fanúšikom?

Chcel by som poďakovať všetkým fanúšikom za neuveriteľnú podporu, ktorú nový album dostal. Je až neuveriteľné, koľko ľudí si ho zdieľalo a napísalo mi svoju pozitívnu odozvu. Moja vďaka voči nim aj vám je nekonečná. Dúfam, že sa jedného dňa uvidíme na turné!

Adriana Amarth

Related Articles

Back to top button