Reportáže

Koncert FORGOTTEN SILENCE, DEPRESY, BLOODY OBSESSION – Rock Café Southock, Jablunkov 13.05.2023

Rokáč v Jablunkove mám rád a tamojšie akcie si vždy pochvaľujem a majú šmrnc, naposledy som tam navštívil aj CULT OF FIRE a bol to úžasný zážitok. Je to útulné, čo sa týka posedenia a má výborné priestory na hranie, dá sa tam odohrať menší koncert lokálnej kapely, či aj väčšej hviezdy, keďže určitý priestor na to je. Keď som sa dozvedel, že tam vystúpia dve mimoriadne kvalitné kapely z našich lúk a hájov, ktoré som mal v zlatých deväťdesiatych rád a vlastne mám ich rád doteraz, tak nebolo o čom. Inak tento koncert bol súčasťou ich turné po Čechách a Slovensku. Deň predtým mali zastávku aj v Trenčíne. Bol sobotný večer, akcie tam začínajú zhruba o siedmej večer, všetko by malo klapnúť top a aj tak bolo. Prišli sme celkom v predstihu, vnútri ešte nebolo ľudí, klasicky obzretie klubu, okukanie distra, nákup nesmrteľných kaziet (v ponuke boli ako novinka „Vemork Konstrukt“, aj nesmrteľné „KaBaAch“) a potom čakanie na koncert samotný.

Začalo sa troška neskôr ako bolo avizované, až o pol deviatej, mne osobne to však nevadilo. Povinné ozvučenie a vystúpili prví BLOODY OBSESSION. Priznám sa, že kapelu som nepoznal, ale celkom sa naživo dali. Taký našliapaný death metal, patrične agresívny, naživo ideálny. Na konte už majú nejaké tie materiály a celkom to aj bavilo. Neurazilo, povzbudilo, rozhýbalo.

Nasleduje prvá legenda. FORGOTEN SILENCE som počúval hlavne po album „KaBaAch“, následne aj už inak znejúca „Kro Ni Ka“ zaujala, ale skôr som s nimi odvtedy mal kontakt sporadicky. Avšak novinka „Vemork Konstrukt“ baví a tak som bol zvedavý na set i setlist. Hralo sa hlavne z novinky, v podstate sa odohrala celá, potom nasledovala skladba „Vaset – The Breath of Tasechetaat“ a na záver došlo aj z už kultového „Thots“. Koncert bol úžasný. Fakt som sa bavil a bol to zážitok, hlavne speváčka Andrea bola fenomenálna, ale celá kapely šliapala ako hodinky. Som hudobno-teoretický analfabet, ale môj pocit zo zvuku bol veľmi dobrý. A pocit z kapely to samé, bolí úžasní. Nasledovala druhá legenda. DEPRESY sú náš nedocenený klenot a možno by si zaslúžili viac pozornosti, každopádne ich tvorba má u nás slušný ohlas a ich albumy vždy určitú istotu kvality. Započul som nejaký šumy o zvuku na koncertoch, ale asi to boli fámy, lebo boli fenomenálni. Kým od FORGOTTEN SILENCE som zážitok čakal a dostal som ho, od DEPRESY som netušil, ako predvedú svoje kvalitné songy z albumoch, ale práveže som bol prekvapený a zaskočený až nadmieru. Bola to nádhera. Zvuk bol podľa mňa fantastický, výkony muzikantov fantastické taktiež a prednes skvelý. Hralo sa z novinky, ale celkovo dali prierez celou diskografiou. Songy zneli vynikajúco z novinky „Psycold“, konkrétne „Escapism“ dokázala riadne rozhýbať, ale aj z erbového „A Grand Magnificence“, tuším „Kisses Of Suffering“. Strašne im to naživo slušilo. Čo viac dodať. Kombinácia nostalgie a súčasnej tváre dvoch domácich originálnych a invenčných kapiel nemohla dopadnúť inak ako na výbornú. Ak niečo bude znovu v okolí podobné, nie je o čom. A ak budú mať tieto kapely niekde koncert, taktiež nie je o čom. Jediné, čo by mohlo byť lepšie, tak návšteva. Ja mám radšej síce pokoj a menej ľudí, a takto mi to vyhovuje, ale objektívne mohlo prísť aj troška viac. Avšak údajne boli aj nejaké akcie v okolí, tak asi aj toto bol dôvod. Ale chválim kapely, klub, aj všetkých, čo sa na tom podieľali.

PIŠTÍK

Related Articles

Back to top button