Rozhovory

Texaský valec zvaný INVENT ANIMATE

INVENT ANIMATE vydali prostredníctvom UNFD 17.3.2023 nový album „Heavener“, ktorý hneď podporili aj európskym turné, kde robili doprovod kapelám SILENT PLANET a ERRA. Kapela pochádzajúca z Texasu hrá zaujímavý metalcore, technickejšieho a atmosférického razenia. Na jednej ich koncertnej zastávke vo Viedni sme sa porozprávali so spevákom Marcusom Vikom, ktorý na rozdiel od celej kapely je zo Švédska, a ktorý nám vlastne priblížil, ako sa dostal do kapely, čo pre neho kapela znamená a samozrejme nám niečo povedal aj o novom albume a kapele ako takej.

Ahoj Markus, ako sa ti zatiaľ páči na turné? Je Európa tvoje najobľúbenejšie miesto na turné? Videl som vás vo Viedni pár mesiacov dozadu na Never Say Die Tour? Je ťažké pre vás byť teraz na turné kvôli ekonomickej kríze? Povedz nám viac o tom.

Keďže kapela je americká, ale ja som zo Švédska, tak pre mňa bude vždy Európa tým najlepším miestom na hranie. Nehovorím, že by Amerika bola zlá, každý koncert hocikde je dobrý, zlý som ešte nezažil a dúfam, že ani nezažijem. V Štátoch sú kapely navzájom priateľskejšie a aj sa viac navzájom podporujú, ale v Európe sa vždy na koncerte ukážu ľudia už len z toho dôvodu, že nejaký koncert je a idú sa vyšalieť. Preto to tu milujem. Na druhej strane, v Amerike zarobíme viac peňazí, pretože celé naše zázemie je tam a nemusíme to presúvať cez oceán. A myslím, že koncertovanie je teraz lepšie ako v dobe pred covidom, pretože ľudia počas toho dlhého obdobia zistili, o čo prichádzajú a teraz sa na koncerty hrnú v ešte väčších davoch ako pred pandémiou.

Prečo ste sa rozhodli zmeniť vaše vydavateľstvo? Boli ste v Tragic Hero Records od vášho prvého albumu. Ako ste zatiaľ spokojní s UNFD?

Pri minulom vydavateľstve nám proste skončila zmluva, a keďže sme sa ako kapela chceli ďalej posúvať, tak sme sa začali obzerať po novom vydavateľstve, ktoré nám dokáže ponúknuť viac. Mali sme mnoho rozhovorov, ale nakoniec nám v UNFD ukázali niečo, čo sme potrebovali, bez toho, aby sme predtým vedeli, že to potrebujeme. Hlavne ukázali, že sú vydavateľstvo, ktoré sa stará o kapelu a má záujem o kapelu. Toto rozhodlo v ich prospech.

Poďme sa baviť  o vašom novom albume. Je skutočne neuveriteľný. Každý sa prekonal. Spev, basy, gitary, bicie. Proste skvelé. Myslím si, že je o míle lepší ako „Greyview“. Tento album hneď klikol pre mňa. Máš aj ty tieto pocity?

Určite, tiež máme tento pocit. Ten predošlý album bol môj prvý na poste speváka, takže podľa môjho názoru to bola taká oťukávačka, skúška, ako to bude znieť. Pri tomto už sme mali čas si poriadne sadnúť k materiálu, sústrediť sa a odviesť čo najlepšiu robotu. Samozrejme mňa ako speváka hlavne zaujímajú vokály a na tomto albume je cítiť, že som dostal viac priestoru a spev mohol takpovediac viac zažiariť, čo podľa mňa posunulo tento album na úplne iný level.

Veľmi zaujímavý cover. Myslím si, že sa skvelo k vášmu novému albumu. Človek alebo duch stojaci uprostred ničoho, ale má malé miesto pre seba, kde môže byť voľný. Súhlasíš so mnou alebo aký je význam tohto coveru?

Obal je nechaný každému na jeho interpretáciu, ani medzi nami v kapele v tomto nepanuje celkom zhoda, každý z nás si to interpretuje ináč. Ale hodne ľudí sa na to pýta, takže sme radi, že ten obal zaujal. Je to ako umelecké dielo a podľa mňa perfektne sedí k názvu albumu. Čo sa týka môjho pohľadu, je to nejaký priestor alebo čakáreň, kde sa dostávame na konci nášho života a pripravujeme sa na cestu do neznáma, ktorá čaká každého z nás.

Môžeš nám povedať viac o tvorbe nového albumu? Mali ste nejaké prekážky, čo vám zabralo najviac času alebo čo bolo najťažšie? Išlo všetko podľa plánu?

Začali sme komponovať celkom dlho pred vydaním albumu a začínali sme s niektorými skladbami, ktoré sa na album nakoniec ani nedostali. Ale dali nám približnú predstavu, ako by mal album znieť a toho sme sa teda držali. Čo som bol rád, viac priestoru dostali moje vokály, ktoré boli, ak by som sa nato pozrel z vonkajšieho pohľadu, najľahšie na písanie. Pretože sme mali toľko nápadov a toľko hudobného materiálu, že sa stačilo iba sústrediť na miesta, kde by môj hlas najviac vynikol. A čo sa týka prekážok, no najväčšia bola pri skladaní jednej piesne, dostali sme sa kdesi do polovice a potom nie a nie dokončiť ju. Nakoniec sme ju ani nedokončili a nechali sme ju tak, čo je trochu škoda, lebo prvá minúta bola fakt dobrá.

Ako si sa stal členom kapely? Bola nejaká súťaž?

Keď som skončil vo svojej starej kapele, tak som už nechcel robiť ten štýl čo predtým. Potom som na Facebooku uvidel informáciu, že INVENT ANIMATE hľadá nového speváka, tak som im hneď napísal, že či sa mám niekde prihlásiť alebo čo. Oni mi spätne poslali nahrávku „Whitewolf“ z vtedy posledného albumu s tým, že tam mám nahrať vokály. Poslal som im to, povedali že OK, ale musia najskôr ukončiť konkurz, ktorý prebiehal. Ten im podľa mňa nešiel nejako dobre, keďže mi znova volali s tým, že si mám vybrať hocijakú pieseň z posledného albumu a nahrať tam vokál tak, ako bude pasovať mne. Tak som si vybral „Soulsleep“ a vybláznil som sa na nej. Za pár dní mi potom volali, bol som zhodou okolností na jednej párty, že či teda sa chcem pridať do kapely. A teraz to už bude 5 rokov, čo sa toto stalo. Je to pre mňa ťažšie, pretože som ostal žiť vo Švédsku a teda musím vždy na nahrávanie, skúšky alebo turné letieť za nimi do Ameriky, ale už som si zvykol.

Mal si nejaké úmysly ohľadom odchodu z kapely, počas tvojho pôsobenia v nej alebo je to pre teba splnený sen a všetko je dokonalé?

Nie, budem v tejto kapele, dokedy sa mi bude dať alebo dokiaľ budem vládať. Sme super kolektív a myslím, že sme kapela, v ktorej každý dostáva svoj priestor nato, aby zažiaril. Caleb je hlavný mozog kapely a má aj posledné slovo, či už pri skladaní hudby alebo pri iných rozhodnutiach. Keaton je skvelý v skladaní hudby a vie ovládať všetok hardware, čo máme na pódiu. Taktiež sa stará o merchandise. Trey, bubeník, čo teraz s nami koncertuje, je nielen skvelý bubeník, ale aj gitarista, skladateľ a producent.

Nerozmýšľali ste pridať druhú gitaru?

Momentálne určite nie. Je fajn hrať v štvorici, druhú gitaru máme v počítači. Vieš, bolo by občas fajn mať ďalšiu pomocnú ruku, ale znamenalo by to pridávať ďalšieho človeka do rovnice, naviac starosti a náklady. Takže predbežne o tom vôbec neuvažujeme, možno niekedy vo vzdialenej budúcnosti.

Kde hľadáš inšpiráciu pre texty? Všetci sa podieľajú na tvorbe hudby alebo je to o jednom, dvoch členoch?

Na skladaní sa podieľame všetci, niekto viac a niekto menej. Ja som napísal o jednu skladbu viac ako ostatok kapely, takže to nie je až taký veľký rozdiel. A čo sa inšpirácie týka, tak to čerpáme všetci zo svojich súkromných životov, z vlastných skúseností a pocitov. Najmä je to smútok, v tom nachádzame najviac inšpirácie. Ja väčšinou, keď si sadnem ku skladaniu, tak mi to ide samo, mám jeden nápad za druhým. A aj keď napíšem zlý text, tak ma to inšpiruje k napísaniu lepšieho.

Pre mňa osobne „False Meridian“ je môj najobľúbenejší song z nového albumu. Je to neskutočne tvrdá a atmosférická jazda. Ktorý je tvoj najobľúbenejší, a ktorý najradšej hráš naživo.

„False Meridian“ je skvelá, taká veselá skladba. V tom s tebou súhlasím, určite by si zaslúžila, aby sme ju hrali naživo. Má všetko, čo má mať. Tiež by som tu zaradil „Without a Whisper“, to je pre nás taká „popová“ skladba a „Shade Away“, to je zase taká technicky najrozmanitejšia pieseň. Takže môj hlas majú tieto tri skladby, aj keď musím povedať že mám rád každú jednu na tomto albume. Každá je niečím zvláštna, napríklad „Reverie“ najlepšie zodpovedá obalu albumu.

Zbieraš CD alebo vinyly?

Kedysi som zbieral vinylové platne, ale už som väčšinu rozpredal, teraz nezbieram nič. CD som ani nikdy nemal, toto išlo vždy akosi mimo mňa, mal som proste rád vinyl. Teraz sa snažím zbierať aspoň naše platne.

Bol by si schopný vyžiť iba z predaju merchu a streamov bez turné?

Haha, to teda vôbec nie. Z merchu by sme prežili iba vtedy, keby sme koncertovali skoro non stop každý deň do roka, pretože tam sa merch hlavne predáva. Keby sme nekoncertovali, neprežili by sme skrátka. Cez Covid to bolo ťažké, museli sme vymýšľať kadejaké vlajky a iné predmety, aby si to ľudia kupovali, neviem, či by sme takéto obdobie prežili znova.

Je pravda že si organizátori koncertu pýtajú podiel zo zisku na merchandise?

Je to pravda, ale to nie je žiadna novinka, to je odjakživa, akurát o tom veľa fanúšikov nevie. Podiel na tržbách je skôr americká záležitosť, v Európe je to skôr daň za možnosť predávať merch. Je to dané dopredu v zmluve, môžete to odmietnuť, ale tým pádom padá celý koncert. Ak sa to niektoré kapely rozhodnú riešiť predajom mimo arénu, tak by som si dával pozor, aby to nebolo ani v tom istom meste a ani ten istý deň. Pretože inak sa to usporiadateľ dozvie a dá túto informáciu ďalším a za chvíľu si nezahráte nikde. Samozrejme, že je to nefér voči kapelám, pretože usporiadatelia tam napríklad majú bar a predávajú nápoje. Spravodlivé by bolo, keby časť z toho zisku dali kapele, pretože keby nebol koncert, nikto z tých ľudí by tam nebol. Ale toto sa nedeje a je to vec, ktorú možno treba viac zviditeľniť medzi ľuďmi a určite by som to videl na dlhšiu diskusiu.

Prečo si sa rozhodol začať spievať? Čo ťa viedlo k tomu, aby si sa stal umelcom?

Začal som, keď som mal 18 rokov, teraz mám 29, teda to bolo pred 11 rokmi. Počúval som jednu švédsku kapelu, volala sa ADEPT a hovoril som si – takto by som chcel spievať, toto by som chcel robiť. Tak sme si s kamarátmi založili garážovú kapelu u nás v meste, sme asi najmenšie mesto v Švédsku, niečo okolo 6000 obyvateľov. Hrávali sme rôzne covery, až kamarát hovorí, že poďme začať hrať metalcore. Tak sme začali písať vlastné piesne a po čase som mal pocit, že by som to chcel robiť profesionálnejšie. Preto som sa pridal ku kapele AVIANA, tam som bol dva roky, až ma prestal baviť ten štýl a príchod do INVENT ANIMATE som už opísal. Toto je kapela, v ktorej chcem ostať, asi nie je na svete žiadna iná skupina, ktorá by ma dokázala od nich dostať.

Chceš niečo odkázať našim čitateľom?

Chcem sa poďakovať, že obe naše vystúpenia u vás boli vypredané, že ste prišli, že ste sa bavili, a že prejavujete záujem o našu hudbu. Teší ma to o to viac, že som tiež z Európy a vy robíte tomuto kontinentu dobré meno. Ešte raz veľká vďaka.

Ignis Infernus Preklad: Juraj Bednárik, Ignis Infernus

Related Articles

Back to top button