Reportáže

GAEREA, CZORT, CHORÁ DOBA – Rock Café Southock, Jablunkov 08.07.2023

Na začiatok treba priznať, že pre jablunkovský Rokáč mám stále viac slabosť, výborné priestory, okolie, zvuk, kapely. No a na začiatok júla tam mali doraziť čoraz agilnejší, ale stále dostatočne tajuplní GAEREA. Bola ponuka odvozu, a tak nič už nebránilo v nenápadnej účasti. Prišli sme dostatočne v predstihu, všetko sa začalo pomaly rozbiehať a ľudia zbiehať. Až nakoniec prišli v celkom slušnom počte. Predkapely neboli známe hneď od začiatku, tak som sa nechal prekvapiť. Prvá začala načas, a tak sa ide do sálu.  Neviem, či so to správne zachytil a pochopil, ale prvý mal hrať niekto iný, ale kvôli zraneniu boli narýchlo povolali CHORÁ DOBA z Makova a celkom prekvapili. Ak to bolo inak, ospravedlňujem sa.  Hrali síce iba v troch, ale celkom už slušne nazbierané početné publikum ich asi aj príjemne prekvapilo. Hrali taký nabudený thrash/death a celkom to aj bavilo. Hlavne gitara bola chytľavá, chalanov to očividne baví a na záver cover „Roots Bloody Roots“ jednoducho nemohol uraziť, navyše bol zahraný s gráciou. Set rýchlo ubehol, nabudil a potešil.

Druhí v poradí nastúpili poľskí CZORT. Musím sa priznať, že ešte som nemal s nimi tú česť, a tak boli pre mňa veľká neznáma. Ale aké bolo nakoniec to prekvapenie. Spokojnosť. Spočiatku sa rozbiehali, ale hlavne druhá polovica ich setu začínala byť dokonca chytľavá, riffy sypali, skladby mali skvelú stavbu a bol to taký ten typický poľský „blasphemy, evil, darkness“ black metal. Čierny kov v celej kráse zachytávajúci svoju podstatu, s dobrými nápadmi a výpadmi, jednoducho im to famózne sypalo. Prekrytý akoby čiernymi šatkami, respektíve maskami, plní energie, v rodnej poľštine, plní temna a černoty. Čorti. Celé to bolo také honosné, kapela nezaprie v sebe určitý stupeň charizmy a naživo to malo šmrnc. Paráda. A pre mňa nakoniec vrchol večera.

Posledný a očakávaný vrchol boli portugalskí GAEREA. Známi, čo videli ich set si ich pochvaľovali a aj všeobecne v metalových kruhoch začínajú byť celkom slušné celebrity a vyzerajú byť aj slušní driči. Albumy, koncerty, merch, i určité tajomno. Na druhej strane som skúšal ich nahrávky, ale nemôžem im prísť na chuť. Ono hudobne je to bezchybné, taký univerzitný black metal, ale mne tam čosi chýba a mal som strach, či naživo to bude šťavnaté. Kapela to rozbalila, majú skvelý dress code, spevák trošku zvláštne pohybové kreácie, ale pochopil som, že je to určité poznávacie znamenie a daný umelecký výraz. Ale presne na mňa doľahol pocit z počúvania albumov. Hudobne bezchybné, naživo zahrané dokonale, ale pre mňa celé akési umelé a bez akejsi pridanej hodnoty. Niečo tomu chýbalo. Ale každopádne by som mnou nesúhlasila drvivá časť publika, lebo ohlas mali obrovský a hlasitý a zožali u obecenstva obrovský aplauz. GAEREAsi bez debaty podmanila publikum, a tak určite niečo do seba majú. Takže koncert za nami, veľká spokojnosť a opäť chválim jablunkovský Rokáč za super akciu.

PIŠTÍK

Related Articles

Back to top button