Aktuality

STORY a Martin Chodúr sa spojili v sugestívnej skladbe „Mění se čas“

Slovenský audiovizuálny projekt Story, ktorého tohtoročný vinylový album „Doteraz“ si vyslúžil vrelé prijatie u slovenskej i českej kritiky, prichádza po dlhšom čase s novou skladbou i klipom. Úlohy vokalistu v nej sa zhostil Martin Chodúr, uznávaný český spevák a hudobník. Skladba je po prvýkrát v histórii Story v češtine, čo je však podľa autora a lídra projektu Mariana Zimu pochopiteľný a prirodzený vývoj. „V Story som stále v permanentnom hľadaní kvalitných vokalistov, ktorí dokážu odovzdať publiku zamýšľanú ideu. Martina som si vytypoval už dávnejšie. Je to jeden z veľmi malého počtu laureátov speváckych súťaží, ktorí by sa stopercentne presadili aj bez nich, a ktorí sú rešpektovaní aj kritikou. Obdivujem jeho techniku spevu, v tomto by sme mu na Slovensku ťažko hľadali rovného. Naviac, aspoň dvadsať rokov sa mi nestalo, aby som sa s niekým zhodol na prakticky všetkých hudobných obľúbencoch. To ma len utvrdilo, že naša spolupráca je dobrý nápad.“ 

Martin Chodúr, ktorý okrem spevu nahral do skladby aj pôvabné klarinetové sólo, dodáva: „Spolupráce s Marianem mě velice těší a naplňuje. Jsem moc rád, že se můžu v této písni ukázat v mírně odlišném světle. Je to poprvé, kdy jsem čistě interpretem nově zkomponované písně jiného autora. Je to proto, že mě Marian svou tvorbou i přístupem upřímně oslovil. Jeho hudba je poetická, hluboká, ale také zábavná a muzikantsky chytrá a poctivá. To je kombinace, která je pro mě vskutku neodolatelná.“ 

O hudobnú produkciu, zvuk a mixáž skladby sa postaral Roland Kánik v Sonic Cat studiu. „My sme už v minulosti s Rolandom spolupracovali na niekoľkých demosnímkoch a overili si vzájomne svoje pracovné postupy. Som rád, že sa tejto veci zhostil práve on a vložil tam svoje cítenie a znalosti“, hovorí Zima.  

Umelecký klip s tematikou plynutia času má na svedomí režisér a kameraman Dominik Sepp. Okrem štúdia a exteriérov sa nakrúcalo i na pozadí unikátnej súkromnej zbierky hodín istého bratislavského zberateľa. Textový koncept „měnícího se času“ tak dostal ďalší, vizuálne silný rozmer.

Piesne Story môžu poslucháči i diváci zažiť aj naživo. Úspešne sa rozvíja jedna z vetiev projektu s hereckou legendou Milanom Kňažkom v úlohe speváka. Čoskoro, už 6.11. ich uvidia diváci v bratislavských Klariskách, neskôr 17.11. v Banskej Bystrici v Robotníckom dome a 30.11. v Národnej knižnici v Martine. V tomto roku vystúpili Story aj v SND s Pavlom Hammelom a skladby pôvodne štúdiového projektu sa tak aspoň občas dostávajú k poslucháčom aj priamo. „Keďže spôsob, akým tvoríme, je z praktického hľadiska veľmi náročný, každé živé hranie je pre nás udalosťou. Teším sa tiež, že všetky tieto spolupráce naďalej pokračujú. Pavol Hammel bol nedávno nahrávať s hudobníkmi, s ktorými sa hudobne zoznámil v rámci Story. Čoskoro prídu na rad aj ďalšie skladby, nielen so slovenskými hudobníkmi a spevákmi,“ uzatvára Zima.

(Tlačová správa)

Related Articles

Back to top button