Rozhovory

Počúvajte extrémnu muziku, držte death metal nažive

SANGUISUGABOGG, čo to je? No znie to veruže divne, ale je to názov death metalovej kapely z Ohia, ktorá má na svojom konte zatiaľ len dva radové albumy. V rozhovore s vokalistom Devinom sa dočítate, čo vlastne tento šialený názov znamená. Samozrejme k šialenému názvu patrí aj úplne nečitateľné logo. SANGUISUGABOGG čerpá z hudobného odkazu kapiel ako SIX FEET UNDER, TORTURE KILLER, CANNIBAL CORPSE, pričom ich texty sú plné hororov, krvi a zabíjania, ale ako Devin povedal, všetko berú s patričným humorom. V týchto dňoch sú ešte na prebiehajúcom turné s ENTERPRISE EARTH, ORGANECTOMY a SUFFOCATION. Devin nám taktiež prezradil, že kapela už pracuje na novom albume, ako aj to, že jeho veľkým snom je zahrať si na festivale Obscene Extreme.

Ahoj Devin, ako sa máš na turné, už niekoľko dní hráte v spoločnosti ENTERPRISE EARTH, ORGANECTOMY a legiend SUFFOCATION, užívate si ho? Fanúšikovia ako reagujú na vaše vystúpenia?

Samozrejme, turné si maximálne užívame. Aktuálne máme pár dni voľna, tak ho využijeme na načerpanie nových síl, aby sme pódiu podali perfektný výkon. Turné s takýmito kapelami je pre nás úplne nová skúsenosť, zrazu hráte pred publikom, ktoré je mnohonásobne väčšie, ako keď máte sólo koncert. Je to brutálny pocit, dávame zo seba maximum. Verím, že fanúšikovia sú spokojní, zatiaľ sme počuli len samé kladné reakcie.

Pripravili ste si nejaké špeciálne vystúpenie pre toto turné, resp. v čom spočíva príprava na váš večerný koncert?

Príprava pred koncertom je základ, hlavné je mať všetko správne nastavené v hlave a k tomu postačí dobrý spánok a taktiež tréning vo fitku. V niektorých mestách, kde hráme, je to s fitkom trochu náročnejšie, keďže sú ďalej od miesta konania koncertu, ale dá sa to zvládnuť.

Pátral som po vašom názve kapely, zistil som, že je to kombinácia latinčiny a angličtiny a znamená to niečo ako „krv sajúci záchod“. Kde ste prosím ťa prišli na takúto šialený názov? A ako sa to správne vyslovuje?“

S týmto názvom prišiel náš pôvodný gitarista Cameron. Sanguisuga v latinčine znamená „nasávať krv“ a bogg je zasa archaický anglický výraz a znamená záchod, rybník atď., toto slovo má veľmi veľa významov. Je teda na každom, ako si názov vysvetlí.

Taktiež vaše logo je totálne nečitateľné, bol to zámer?

Áno, presne tak. Keďže aj samotný názov kapely sa veľmi ťažko vyslovuje, chceli sme, aby to s logom bolo podobné, čiže bolo veľmi ťažko čitateľné.

Hráte taký groovy death metal s gore textami. Je to správne pomenovanie? Môžeme medzi vaše vzory radiť SIX FEET UNDER, TORTURE KILLER, AUTOPSY?

Oh áno, za seba môžem povedať, že som veľkým fanúšikom kapely TORTURE KILLER a CANNIBAL CORPSE. Máme svoj štýl a snažíme sa, aby všetko fungovalo ako má a kapela napredovala. Nie sme ten typ kapely, že hráme to, čo aktuálne frčí, ale ideme si svoje.

Hneď prvými singlami ste sa upísali Century Media Records. Povedz nám, ako sa taká začínajúca, neznáma kapela ešte s takým krkolomným názvom dostala hneď k takej veľkej firme?

Hneď, ako sme vydali naše prvé štvorskladbové demo, začali sme vyvíjať veľké úsilie smerom ku koncertovaniu. Rozposlali sme množstvo mailov, v ktorých sme žiadali o možnosť si zahrať na rôznych akciách. Netrvalo dlho, prvý väčší label, ktorý sa nám ozval, bol práve Century Media Records. Využili sme túto exkluzívnu príležitosť a podpísali zmluvu. Musím pochváliť perfektnú a jednoduchú spoluprácu s labelom. Keď niečo nutne potrebujeme, ľudia z labelu sú veľmi ochotní a nápomocní. Môžeme sa ozvať aj priamo riaditeľovi a riešiť veci napriamo. Čiže môžeme len skonštatovať, že so spoluprácou sme maximálne spokojní.

Z lyriky vyplýva, že máš rád aj horory, hlavne tie béčkové. Sleduješ ich často, máš aj nejakú zbierku hororov doma? Ktoré nám môžeš odporučiť?

Samozrejme, milujem horory a mám doma veľkú, resp. obrovskú zbierku hororov. Z tých, čo môžem odporučiť, tak sú to rozhodne Texaský masaker motorovou pílou 1 a 2, Society a prvé dva Evil Dead filmy.

Na druhej strane je v textoch aj veľa humoru a skladby majú sami o sebe zvláštne názvy, tvoríte hudbu teda len tak zo srandy alebo to beriete vážne?

Samozrejme, že to berieme vážne, je to naša práca. Musíme však pridať do skladieb aj nejaký aspekt humoru, na ktorom sa môže človek zasmiať. Keď spievame o zabíjaní ľudí, samozrejme že to nemyslíme vážne, proste je to len humorná časť textu.

Máš rád wrestling?

Milujem wrestling, ale nie ten moderný. Mám rád starú klasiku a wrestlerov ako Mick Foley, Cacktus Jack a Dude Love.

Vydali ste dva albumy „Tortured Whole“ a „Homicidal Ectasy“, ktoré, ako som už vyššie spomenul, sú plné groovy death metalu. Môžeš popísať pár vetami, aké sú tieto dva albumy z tvojho pohľadu, v čom sa hlavne líšia?

„Tortured Whole“ bol náš prvý album, ktorý bol však nahraný behom krátkej chvíle. Takže nie je úplne dokonalý a sú tam chyby, ale nájde sa na ňom aj zopár hitoviek ako „Tortured Whore“ a „Dragged by Truck“. „Homicidal Ectasy“ je úplne iný, na album sme mali omnoho viac času a zanechali sme na ňom každý niečo zo seba, na náš druhý album sme veľmi pyšní.

Kedy spustíte prípravu na ďalší album, bude v podobnom duchu?

Na novom albume sa už začali pracovať. Bude sa niesť v podobnom duchu ako aj jeho predchodca, ale chceme doň zakomponovať ešte viac brutality. Máte sa na čo tešiť.

Podieľate sa ako kapela na tvorbe albumov, alebo je to dielom jednotlivca?

Môžem povedať, že najväčšie zásluhy na tvorbe materiálov má asi Cody, on je tým hlavným mozgom kapely. Texty zvykneme dávať dokopy spoločne, čím viac hláv, tým viac lepších nápadov.

Ced a Drew z kapely odišli a opätovne sa do nej vrátili, čo stálo za ich rozhodnutím?

Nie, to nie je pravda, chalani nikdy kapelu neopustili. Sú súčasťou kapely odvtedy, ako k nám prišli.

Pochádzate z Ohia, aká je tamojšia metalová scéna, každý v podstate spomína len Floridu, San Francisco, prípadne New York.

Metalová scéna v Ohiu je veľmi bohatá na kapely a taktiež sa tu konalo aj veľa festivalov, ako Maryland death fest, Ohio death fest, kde každý rok hrávali kapely ako CRYPTOPSY, DYING FETUS atď. V centrálnej časti Ohia sú populárne hlavne grindové kapely, na severe zasa klasické metalové kapely a juh krajiny je väčšinou black/death/thrash metalový. Taktiež máme mnoho metalových podnikov a obchodov s metalovou hudbou, čiže ak ste metalista, rozhodne odporúčam Ohio navštíviť, každý si tu príde na svoje.

Ďakujeme za rozhovor, môžeš niečo odkázať našim čitateľom? A ozaj, napadne ťa niečo, keď počuješ Česko alebo Slovensko?

Česko je pre mňa známe hlavne kvôli Obscene extreme festivalu. Nikdy sme tam nehrali, ale veľmi radi by sme prišli. Videá z tohto festivalu som sledoval ešte počas stredoškolských časov.

Počúvajte extrémnu muziku, držte death metal nažive a snáď sa čoskoro vidíme na koncerte.

Ignis Infernus, Viliam Varg Becler

Preklad: Seker

Related Articles

Back to top button