Pripravované podujatia

Večer stredovekého folku s PERCIVAL a STRIGÔŇ.

PERCIVAL, foto: Marcin Somerlik

Už tento marec pocestujeme do minulosti s Percivalom a Strigôňom !Napriek ešte stále zúriacej zime za oknami, ktorou nás Morena poriadne trápi je už teraz jasné, že s príchodom jej sestry Vesny si budeme môcť na jar v MMC pocestovať v čase. Ak ste fanúšikmi stredovekej hudby, dvadsiaty štvrtý marcový deň si zakrúžkujte v kalendári červenou fixkou a naplánujte si voľno. Lebo vtedy sa bude v Bratislave konať VEČER STREDOVEKÉHO FOLKU s kapelami PERCIVAL a STRIGÔŇ

Headlinermi večera budú výborní PERCIVAL od našich poľských bratov. Percival fungujú ako bočný folkový projekt kapely Percival Schuttenbach. Základnými kameňmi Percival Schuttenbach sú Mikołaj Rybacki a Katarzyna Bromirska, ktorí založili celú spoločnosť. Áno, PS nie je len skupina, ale je to firma zapodievajúca sa organizáciou koncertov, organizáciou a realizáciou hudobných workshopov, vydávaním albumov a online predajom.

Aktuálne majú Percival Schuttenbach rozbehnuté tri hlavné projekty. Prvým z nich je rovnomenná kapela Percival Schuttenbach, kde sa venujú tvorbe rockovo-metalovej hudby inšpirovanej slovanským folkom a kultúrou. Druhým je Percival, s ktorým vystúpia aj v Bratislave, zaoberajúci sa slovanskou folkovou historickou hudbou. A treticu uzatvára Wild Hunt Live Show, čo je muzikálne predstavenie s hudbou použitou vo video hre The Witcher 3 – Wild Hunt, na ktorej sa podieľali aj svojím príspevkom ku soundtrackom v podobe skladby The Nightingale. V súvislosti so Zaklínačom je pri nich zaujímavé aj to, že okrem hry sa ich pieseň inšpirovaná dielom spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho dostala i do poľskej audio verzie e-booku z tejto knižnej série Búrková sezóna (Sezon Burz). 

V rámci projektu PERCIVAL, ktorý funguje od roku 2005 a v marci ho uvidíme u nás, sa snažia o priblíženie života, hudby a kultúry predkresťanských Slovanov. Aktuálnymi členmi kapely sú okrem Mikołaja Rybackiho (vokály, lutna s dlhým krkom) a Katarzyni Bromirskej (vokály, byzantská lýra) aj Joanna Lacher (vokály, bodhrán – írsky druh bubna, davul – dvojhlavý druh bubna používaný hlavne v hudbe na strednom východe) a Christina Bogdanova (bodhrán, davul, vokály). Okrem zmienených nástrojov používajú ešte napríklad flauty. 

Na konte majú zatiaľ šesť štúdiových albumov. Zatiaľ posledný z nich vyšiel v roku 2018 v rámci série nahrávok nazvaných Slava s titulom Slava! Pieśni Słowian Zachodnich. V tejto sérii sa venujú na každom albume inej slovanskej vetve – prvý z nich sa zaoberal južnými Slovanmi, druhý východnými a tretí západnými. 

Spoločnosť Percivalu budú v marci v Bratislave robiť naši domáci STRIGÔŇ. Štvorica zložená z jednej dámy (Barbora Danielová – speváčka a violončelistka) a troch pánov (Jakub Bebej – írske píšťalky a ninere, Ján Kubas – perkúsie, Michal Jankuliak – bouzouki, oud, kantele) je jednou z mála slovenských kapiel, ktorej tvorba vychádza zo starovekej a stredovekej hudby a kombinuje to s fantasy, pričom textovo vychádza hlavne zo slovanskej mytológie. Albumovo majú na Strgôni zatiaľ na konte dva počiny, a to Dunaj z roku 2019 a Posledný strom z roku 2020. Ak patríte medzi tých z nás, ktorí sa radi nechajú uniesť atmosférou a chcete cestovať v čase do minulosti za zvukov výbornej hudby, potom na tejto výbornej akcii nesmiete chýbať. Obe skupiny dokážu vytvoriť úžasnú atmosféru s nádychom šepotu dôb našich slovanských predkov.

PREDPREDAJ LÍSTKOV V SIETI PREDPREDAJ.SK

Back to top button