Reportáže

INQUISITION, DEMONICAL  – Rude Boy, Bielsko-Biala, 20.04.2024

Nesmelo sme narazili na info na toto turné skromne pomenované „Titans Of Darkness“ a bola v ňom aj zastávka v Bialsko-Biala. Nie je to príliš ďaleko, objavil sa odvoz samotného veľkého Dloga, a tak sme aj hneď objednávali. Troška mi dal Ticketmaster zabrať, pretože sa to musí cez registráciu, ale dá sa to zvládnuť. Prišiel deň D a išlo sa. Cesta v pohode, mali sme nejaký čas, tak sme pozreli mesto. Páči sa mi to centrum, dýcha na vás taký ten starý duch, nie je to nejako zasiahnuté modernými úpravami, aspoň ja som mal taký dojem. Na malom námestíčku boli nejaké stánky s občerstvením, tak sme pokukali. Plus bonus návšteva kaviarne. Na poľských šikulkách šikovných je super, že skoro všade zaplatíte kartou a ak nie, tak sa dá dohodnúť na eurách a tiež majú famózneho obchodného ducha, teda vám predajú a zoženú snáď všetko.

V klube Rude Boy som bol kedysi pekne dávno, keď tam ešte hrali NEGURA BUNGET, tak si to pamätám matne, ale tie aleje lemujúce ulicu ku klubu sú krásne a ikonické aj teraz. Vchod bol zozadu v takom dvore, čakalo sa vonku až na siedmu, potom otvorili a my sme sa konečne dostali dnu. Vtedy bola vonku celkom exkluzívna zima. Navyše prostredie zvonku je také troška old school so socialistickým nádychom, taký roztomilý dekadentný industriál. Paráda. Vnútri je to už skôr luxus. Bar, v strede menší výčap, vpravo merch, naľavo VIP zóna a vpredu menšie pódium. A plno ľudí. Ono celý klub je skôr menší, nie úplne malý, ale postačujúci. Neviem akú má teraz návštevnosť, ale tento večer bolo úplne natrieskané a asi vypredané. Neviem, či ešte viac by sa nás zmestilo.

Harmonogram ide presne. Začína DEMONICAL. Priznám sa, nepoznám. Už death metal a podobné odnože nepočúvam, ale páčilo sa. Taká „Blood, Fire, Death“ lyrika a klasický brutálnejší smrtiaci metal akurát stvorený na živé prevedenie. Sympatický výkon a sympatickí chalani. Po nich prišli INQUISITION, ktorých som kedysi počúval. Terajšiu tvorbu už nesledujem, ale vypočul som si posledné album a prekvapilo kam sa posunuli. Naživo to bolo taktiež pekelné. Klasická old šou, warpainty, klince a čierna koža. Odohrali to klasicky neklasicky dvaja. Bicie a gitara a škrehot. Peklo a šou. Plno ľudí. Toto všetko je black metal. Aj keď teda tvorbu týchto dvoch veličín moc nesledujem a nemôžem o sebe povedať, že som znalec, koncert sa mi celkovo páčil. Malo to návštevnosť, atmosféru a bol to zážitok. Taký príjemný výlet a nabudúce ak bude niečo v tom klube zaujímavé, tak zas.

Štefan „Pištík“ Vojvodík

Foto: Vlad Kožák

Related Articles

Back to top button